"Pavasara anticiklons"

"Pavasara anticiklons"

Kārtējais raksts – izglītojošā sērijā. Šodien par vēl vienu nepiefiksētu dabas parādību, kura regulāri ietekmē laika apstākļu norises ne tikai Latvijā, bet – kā likums- Eiropas lielākajā daļā. Mēnešos, kad gaisa temperatūra pieaug jeb pavasarī. Šajā rakstā NAV aplūkoti vispārīgie anticiklona rašanās cēloņi un pazīmes, bet gan sinoptiskā situācija, kas izveidojas praktiski katru gadu laika posmā: marts līdz jūnijs. Rakstā nav izmantots neviens literatūras avots, vien ikdienā vērotās visdažādākās tīmeklī pieejamās laika kartes.

Rakstīts īpaši meteolapa.lv saitei.

Reiz jau rakstīju par "Ziemas anticiklonu", tamdēļ ir mums iespējas veikt arī kādus salīdzinājumus...

Tātad – kas ir šis "Pavasara anticiklons"?

Attēlā: parastā "pavasara anticiklona" dislokācija siltuma progresa mēnešos, cikloniem vien atļauts skriet tālos dienvidos, tālos ziemeļos.

  • Tas veidojas un pa reizei nostabilizējas Eiropas centrālajā daļā vai arī pie Vecā kontinenta ZR piekrastēm (Lielbritānijas ziemeļu krastos vai virs Ziemeļjūras).
  • Tā ietvaros daudzās Eiropas valstīs iestājas vienmērīgs un mierīgs laiks. Pārsvarā tad ir saulainas dienas, ar nelielu mākoņainību, ar bezvēju.
  • Tas var uzrasties gan martā, gan aprīlī, gan maijā, gan jūnija pirmajā pusē. Viena pavasara laikā tādi var būt vairāki pēc kārtas ar nelielām "atstarpēm" (dažu ciklonu inspirētu lietainu mākoņu veidolā).
  • IESPĒJAMAIS GALVENAIS CĒLONIS: pavasarī- Saulei ceļoties augstāk pie horizonta, gaiss viscaur tiek vairāk iesildīts. Tostarp arī mums pieguļošajā Atlantijas okeānā. Tomēr okeāna ūdeņu gaisa temperatūra vēl ir zema (siltuma enerģija caur ūdens lielo siltumietilpību vēl tikai uzkrājas). Pēc tīrās fizikas, ja silts gaiss virzās pāri vēl neiekarsētiem ūdeņiem – gaiss atdziest, kļūst smagāks, cenšas virzīties uz leju. Un: kārtējais anticiklons ir "nogatavojies". Saskaņā ar Zemes griešanās inerci, tas anticiklons nepaliek virs okeāna, bet gan virzās nedaudz uz A pusi. Uz Eiropas cietzemi, nesot sev līdzi attiecīgos laika apstākļus.
  • "Pavasara anticiklona" iespējamība pastāv tik ilgi, kamēr ir kopējais pavasara režīms – silts gaiss + vēsi ūdeņi. Drusku vēlāk jeb jūnija otrajā pusē okeāna virsma jau ir pietiekami karsta, lai režīms mainīties jau uz – silts ūdens+silts gaiss. Tad jau veidojas pavisam citādas sinoptiskās situācija, visa Eiropa pāriet vasaras pērkona negaisu frontēs.
  • Arī LATVIJĀ: gandrīz katru pavasari ir dienas un pat dekādes, kad ir vienmērīgi silts, saulains, bezvējains laiks. Ne velti (saskaņā ar daudzgadīgajiem vērojumiem) šajos mēnešos ir vismazākais nokrišņu daudzums. Protams, ar novirzēm dažos konkrētos gados uz vienu vai otru pusi. Celoņis: atkal jau "pavasara anticiklons".
  • Salīdzinājumā ar "Ziemas anticiklonu" – mūsu stāstu "varonis" pārsvarā atrodzas uz D-DR no Latvijas, virs Vidus- vai R-Eiropas. Mēs parasti esam tā Z malā, kas pie mums rezultējas siltās dienās pie DR-R vējiem. Taču vienlaikus, šis antivirpulis ir kustīgāks salīdzinājumā ar savu "ziemas brāli", kuram mājvieta tradicionāli ir Skandināvijas ziemeļi. Mūsu aplūkojamā anticiklona centrs var varēties dislokācijā gar visiem Eiropas R krastiem, centrs var atrasties visai tālā Vecā kontinenta cietzemē. Kopumā pavasara anticiklons ir pat samērā kustīgs.
  • Jā, Latvijai pavasara anticiklons nes... pavasari. Jeb daudzas pēc kārtas saulainas dienas ar siltiem vējiem. Ja šā parādība realizējas martā, tad sniegs kūst ar sauli- bez plūdiem. Ja anticiklons uzrodas vēlākos laikos, tad aramlauki kļūst ātri sausi, lielceļi sāk putekļoties. Kamēr pilsētnieki priecājas par mierīgajām dienām, tikmēr zemes arājiem ar bažām jākalkulē- par sausuma iespējamību. Daudzas reizes arī iestājas attiecīgie apstākļi, kad zemei sāk pietrūkt mitrums. Ir sākums, kā agrāk sacīja, "bada gadam". Reizēm šis anticiklons virs Latvijas sāk uzdarboties arī jūnija sākumā, arīdzan tad zemniekiem ir ar smagu sirdi jālūkojas- vai zāle izaugs nepieciešamajā masā, lai nākamajā ziemā būtu pietiekams barojums turamajiem lopiņiem.
  • Visbeidzot – pavasara anticiklons ir galvenā sinoptiskā parādība attiecīgā gadalaika mēnešos. No anticiklona atkarīgs, kā atmosfērā izveidosies un pārveidosies "jet stream" (jeb šaura gaisa strāvu apmēram 10-15 kilometru augstumā) virzieni. Bet "jet stream'i" kombinācijā ar citiem apstākļiem, ka zināms, diriģē ciklonu ceļus. Pavasara anticiklons ir paša pavasara vizītkarte, vai ne?

===========

Vēl dažas saites:

- raksts par "Ziemas Skandināvijas anticiklonu";

- vispārējas ziņas par anticikloniem (Wikipedia lapa latviski /plus saites uz lielākiem rakstiem citās valodās);

- vispārējais klimats Latvijā (Wikipedia lapa);

- Lietusvīra vietne: "Ieskats atmosfēras procesos).

===========

Turpinām vērot dabu!

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 17.03.2013 19:44

    Paldies par izglītojošu rakstu! Drīzumā no manis būs raksts par Dienvidu cikloniem.

    Ielādē...
    1. 17.03.2013 19:58

      Thats cool :)

      20:23: Jā, esmu jau ilgtermiņā ievērojis tādu ciklonu rindu- kas rodas Vidusjuras A daļā un pēc tam dodas Z vai pat ZR virzienā. Nesot pa lielākai daļai arī Latvijai ilgstošus un masīvus nokrišņus visos gadalaikos. Tiesa, šādi rodas salīdzinoši reti- līdz mums nonāk caurmērā 2-3x gadā. Tomēr par šādiem ir vērts veidot atsevišķu rakstu :) *Kopumā: Meteolapā ir vērts veidot rakstu materiālus par tēmām, kas līdz šim nav aplūkotas nekur citur (latviskajā internetā). Vai arī: ja ņemam esošu tēmu, tad veicam "savu pievienoto vērtību" - papildinām to ar jauniem faktiem, atziņām. Tostarp vērojumus sasaistot ar Latvijas debesīs un uz zemes notiekošo :)

      Ielādē...
  2. 23.03.2013 01:22

    Lai gan, Tu rakstīji par pavasara AC, vēlos piemetināt, ka šī gada "AC ziemas brālis", jau uzdarbojas. Un tieši ar tādām bloķējošajām īpašībām, kā Tevis aprakstītais "pavasara AC", kur līdzīgs atmosfēras fronšu novietojums veidojas citos gados, attiecīgi citos laika periodos, bet rezultāts ir līdzīgs.
    Un gribas teikt, ka tā pie mums Baltijā ir bijis gadsimtiem ilgi, un to raksturo tautas ticējums:
    "Ja Māras naktī(25. marts) salst, tad sals vēl 40 naktis" tas ir apmēram maija sākums .
    Šāda ticējuma piepildīšanos, kaut arī ar nelielim pārtraukumiem ciklonu ietekmē, nodrošina tieši anticiklonāli apstākļi- aukstas naktis, skaidri rīti, un ziemas salā satingusī zeme, kas pavasara naktīs atdziestot ātri sasalst no ledus kas paslēpies dziļākos slāņos. Saulainā dienā pat šobrīd, kad dienā ir pat -6*C sals, tumšākas krāsas zeme saulē uzsilst, mitrums no virskārtas iztvaiko,… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 24.03.2013 13:03

      Patīk šis komentārs:) Viss iespējams, jāseko līdzi...

      Ielādē...