Aktuālā situācija (nedēļa līdz 19.5.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 19.5.13.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena: fronte ar negaisiem atkal bija. Otrdiena: fronte virs Latvijas A puses "izsīkst". Trešdiena: neliels anticiklons ir pie mums. Ceturtdiena: pamazām ieejam "tropu" dienā. Piektdiena: karsts, mitrs un nelieli negaisi Latvijā. Sestdiena: vismasīvākais karstums un vietām spēcīgi negaisi.Svētdiena: R daļā sauss, A pusē negaisi.

Attēlu (c): Sat24.com un Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

===============

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 14:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 15-16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===============

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 29.5.13.


Dienā uz brīdi virs Baltijas jūras D daļas izveidojās neliels anticiklons, tamdēļ uz R no Rīgas bija skaidras debesis. Bet uz A no galvaspilsētas mitrākā gaisa masā turpinājās negaisi ar dažādas intensitātes lietus brīžiem.

Sestdiena, 18.5.13.

Siltā gaisa plūsma no DA-D puses atnes masīvu karstumu un vietām masīvus negaisus, dažreiz ar izteiktu krusu un vētras brāzieniem.

Piektdiena, 17.5.13.

Esam no DA puses nākošā karstā un mitrā gaisā, dienas laikā ir maksimāla gaisa temperatūra (kā jūlijā), vietām nelielas intensitātes negaisi.

Ceturtdiena, 16.5.13.

Pēc neliela anticiklona situācija mainās uz pazemināta spiediena apgabalu. Mitrā un siltā gaisā vakarā pie D robežām un vietām citur sāka veidoties mēreni negaisi.

Trešdiena, 15.5.13.

Neliels anticiklons ir ar centru Latvijas tuvumā. Mums mierīgs, silts un gandrīz skaidrs laiks. Vien pašos austrumos priekšpusdienā ir vairāk mākoņi no izsīkstošas negaisu frontes.

Otrdiena, 14.5.13.

Fronte, kas piecas iepriekšējās dienas deva negaisus virs Latvijas A pierobežas- tagad "aizvākusies" prom Krievijas pusē. Virs Latvijas pastiprinās neliels augsta spiediena atzars. Tamdēļ diena pie mums mierīga, lai arī ir nedaudz mākoņaina.

Pirmdiena, 13.5.13.

Fronte piekto dienu virs Latvijas. A pusē vietām spēcīgs negaiss, R pusē vairāk slāņaina mākoņainība ar vienmērīgu lietu. Bet iepriekšējā naktī lielākie negaisi bija vērojami centrā un R-Vidzemē.

===============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.05.2013 08:44

    Migla manā vietā jau visu uzrakstījusi - vakarā tieši tas pats un arī šorīt no rīta :). Sāk vērties ceriņziedi un mežā pirmās maijpuķītes izdevās atrast.

    Ielādē...
  2. 20.05.2013 08:54

    Šorīt +14 un ātri aizskrēja uz +16 grādiem,saulains,ar nelielu rasu.

    Ielādē...
  3. 20.05.2013 09:24

    Vakardien tikai mazliet nolīņāja pēcpusdienā, visi negaisi aizgāja garām. Kaimiņu pagastos šie negaisi ir nesuši pamatīgu lietu ar pērkonu, vietām vēl šodien vagās ūdens.

    Šorīt sešos +16, neliela migla, reti mākoņi.

    Ielādē...
  4. 20.05.2013 10:47

    Pie mums tā arī neuzlija. Viss aizgāja garām

    Ielādē...
  5. 20.05.2013 10:50

    Vakar atgriezos no 24h putnu vērošanas sacensībām "Torņu Cīņas".
    Mūsu komanda izlozēja torni pie Sedas purva.
    Beidzot bija patīkami silts un tornī pie +30 jutāmies pat ļoti komfortabli(īpaši es, pārējiem bija mazlietiņ par karstu).
    Pēcpusdienā, ap 15:30 sāka formēties Cb mākoņi, ik pa brīdim uzducināja pērkons, tālumā bija manāms zibens(tornim, starp citu, bija zibensonvedējs). Līdz pat vakaram īstu lietu nesagaidījām. Jau ap 23:00 D pamalē bija manāma skaista zibeņošana un ļoti cerēju, ka negaiss mums trāpīs.
    Bildēšanai zibeņi bija par tālu, tāpēc devos gulēt...,lai pēc stundas celtos augšā un beidzot varētu kārtīgi pabildēt un pavērot zibeņus! Vispār tā bija fantastiska nakts - visapkārt dzied dažnedažādi putni, gaisā klusi dūcēdamas lido maijvaboles, bet visa D,DR puse laistījās vienās ugunīs! Super skats! Skaists negaiss un pavadīta nakts.
    Negaiss tomēr tā kārtīgi n… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 20.05.2013 11:48

      Mums bez putnu speciālista klātbūtnes ir sakrājies vismaz viens jautājums - galerijā. ;)

      Ielādē...