Komforta temperatūra  (Fizioloģiski ekvivalentā temperatūra (FET))

Komforta temperatūra (Fizioloģiski ekvivalentā temperatūra (FET))

Katru dienu, sekojot laika ziņām, cilvēki lielu uzmanību pievērš informācijai par gaisa temperatūru. Tā tiek ņemta vērā lai izvēlētos, kādu apģērbu vilkt, lai novērtētu un pielāgotos dažādām fiziskajām aktivitātēm vai darbam āra apstākļos. Daudzi ir ievērojuši, ka gaisa temperatūrai tikai nedaudz pazeminoties zem nulles grādiem pie stipra vēja mēs izjūtam ievērojami lielāku termālo diskomfortu nekā pie zemākām gaisa temperatūrām, kad valda bezvējš. Līdzīgi pie augstām gaisa temperatūrām labāk jutīsimies, ja pūtīs vējš nekā bezvēja apstākļos. Cilvēku izjūtas var ietekmēt arī gaisa mitruma apstākļi. Paaugstināts gaisa mitrums pastiprinās gan karstuma, gan aukstuma sajūtas (daži piemēri doti zemāk esošajā tabulā). Šie piemēri liecina, ka gaisa temperatūra ir galvenā, bet ne vienīgais meteoroloģiskais elements, kas ietekmē cilvēka ķermeņa termālās izjūtas un termālo komfortu.

Pasaules praksē jau sen tiek lietoti dažādi termālie indeksi, lai aprakstītu un sniegtu cilvēkiem informāciju par to, kā dažādi laika apstākļu komponenti vai meteoroloģisko elementu kopums varētu viņus ietekmēt.

Latvijas Vides, Ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ik dienu veic komforta temperatūras aprēķinu; dati operatīvi ir pieejami mājas lapā Laika apstākļu sadaļā.


Komforta temperatūras tiek raksturotas, izmantojot termālo indeksu, ko sauc par fizioloģiski ekvivalento temperatūru (FET). Tās aprēķini tiek balstīti uz enerģijas bilances modeli (Munich Energy-balance Model for Individulas (MEMI). Šī indeksa pamatā ir cilvēka ķermeņa enerģijas bilance un cilvēka ķermeņa un apkārtējās vides siltuma apmaiņas likumsakarības. Indekss tiek izteikts Celsija grādos un attiecīgi sagrupēts gradācijās, kas nosaka kādi ir termālo sajūtu un komforta apstākļi, kā arī fizioloģiskā (aukstuma vai siltuma) stresa apstākļi.

FET ir temperatūra, kādu pie noteiktiem meteoroloģiskajiem apstākļiem sajustu cilvēka (vesels cilvēks, piemēram, vīrietis, 175 cm garš, 75 kg smags) ķermenis, kura darbības metabolisms ir 80W (viegla fiziskā aktivitāte) un 90% ķermenis ir apģērbts (viegls iekštelpu apģērbs, biroja apģērbs). Maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem, kā arī neveseliem cilvēkiem termālo izjūtu temperatūra var atšķirties no dotā „standarta” cilvēka termālajām izjūtām.

FET aprēķināšanas metodika izstrādāta Vācijā, Ludviga-Mksimilāna Universitātes Profesionālās un Vides Medicīnas institūtā, kā arī Freiburgas Universitātes Meteoroloģijas institūtā. Indeksa izskaitļošanai tiek izmantota Freiburgas Universitātē izstrādātā programma RayMan.

Rakstā izmantotie avoti:

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.05.2013 12:16

    Jā, katram šī temperatūra ir savādāka... lai justos komfortā!

    Ielādē...
  2. 20.05.2013 14:45

    Man komforts ir ap +22, bet arī tā kā šodien ēnā ar T- kreklu man labi.

    Ielādē...