Aktuālā situācija (nedēļa līdz 16.6.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 16.6.13.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena: nelieli un A pusē mērenāki nokrišņi saistībā ar HERRMANN ciklonu. Otrdiena: atkal nelieli nokrišņi ciklona DR malā. Trešdiena: THERESE anticiklons ar centru netālu no mums. Ceturtdiena: JORN ciklons sāk klāties pāri Latvijai. Piektdiena: ciklona aukstā fronte. Sestdiena: pirms KARLHEINZ ciklona. Svētdiena: ciklona aukstā fronte.

Attēlu (c): Sat24.com un Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

============

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 14:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 15-16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

ATSKATS UZ IRPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 16.6.13.

KARLHEINZ ciklona aukstā fronte skrien pāri Latvijai no R puses A virzienā. Nesot nokrišņus un nelielu gaisa temperatūras pazemināšanos.

Sestdiena, 15.6.13.

Dienā auksta spiediena atzars ar nelielu "laba laika" mākoņainību, bet vakarā jau no Kurzemes puses nāk KARLHEINZ ciklons ar silto fronti.

Piektdiena, 14.6.13.

JORN ciklona aukstā fronte pie mums. Tā daudzviet nesa nelielus un mērenus lietus nokrišņus, ko pavadīja spirgti un brāzmaini DR vēji.

Ceturtdiena, 13.6.13.

JORN ciklona siltā fronte sak klāties pāri Latvijai. No Kurzemes puses apmācas, vietām nedaudz līst Z-Kurzemē un dažviet citur.

Trešdiena, 12.6.13.

THERESE anticiklons ar centru uz D no Latvijas, mums mierīgs laiks ar "laba laika" mākoņainību, dažas lietus piles no lielākām gubām bija tā "izskata pēc".

Otrdiena, 11.6.13.

Ciklona HERMANN DR malā - pie mums dienā daudzviet ir nelielas lietus brāzmas, tostarp ar dažiem pērkoniem.

Pirmdiena, 10.6.13.

Ciklona HERRMANN DR daļā ir nelieli nokrišņi Kurzemes A daļā, centrā, tostarp ar negaisiņiem. Latvijas DA daļā - garāks lietus aukstajā frontē.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 17.06.2013 09:39

    Šodien meteolapa.lv tiešām ir piemeties gliemeža ātrums... neko darīt, neko uzreiz nevar tāpat vien atrisināt.

    Par laiku runājot, nakts otrajā pusē arī Ventspilī pamatīgi nogāza, vismaz noskalojot ziedputekšņus. Šāds lietus (pēc sajūtām) nebija manīts jau vismaz 2 - 3 nedēļas.

    Ielādē...
  2. 15.06.2013 14:34

    Parakājoties pa internetu es atkal atradu jums visiem kaut ko noderīgu:) Varu teikt, ka esmu atklājis jaunu prognožu modeli Vēl atradu šā paša modeļa prognožu karti ar ziemeļeiropas valstīm. Vēl atradu prognožu modeli Baltijas jūras centrālajai daļai , un vēl modeļi Baltijas jūras dienvidu daļai

    Iespējams, ka tie ir NOAA prognožu modeļi.Te saite Te saite uz adresi, kurā rakstīts (Igainiski) (tātad teksts ir jāiztulko-, ka tas ir NOAA matemātiskais modelis.

    Priecātos, ja saites tiktu pievienotas sadaļai "saites"

    Ielādē...
    1. 17.06.2013 09:41

      Kādā brīdi iziešu cauri un palūkošu, ko pievienot.

      Ielādē...
  3. 13.06.2013 23:05

    Nupat atgriezos no Ventspils, diena bija siltāka, kā es gaidīju, jaku vairāk nesāju rokās, kā mugurā. Pat vējš likās vairāk atspirdzinošs, nekā traucējošs. Tiesa, observatorijā mūs vēja dēļ neielaida, toties planetārijā tikām. Ap pusseptiņiem, kad devāmies mājupceļā, sāka pilināt, smidzeklis beidzās kaut kur pie Ugāles.
    Allažos silts, mierīgs bezvēja un bezrasas vakars.+16,4. Kaut nu uznāktu lietutiņš!

    Ielādē...
    1. 17.06.2013 09:43

      Palaimējās :) - līdz šodienai neviena tik silta diena vairs nav bijusi.

      Ielādē...
  4. 17.06.2013 10:59

    Paris dienas aiznemtiba...bet šodien meteolapa vispār tiek ar grutibām, nekas negrib verties :(
    Meteosaites tagad skatos caur savu blogu sānu slejā-veraskrietni atrak.
    Riga šodien pavēss,ne parak fotogeniski gubu un slānu mākoni, mazliet uzpilinaja lietus, tik cik asfalts slaps, +17 grādi.

    Ielādē...