Aktuālā situācija (nedēļa līdz 2.2.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 2.2.14.)

Nedēļa aizgājusi. Līdz pat ceturtdienai bijām CAN anticiklonā. Tas no Krievijas ZR rajoniem mums nesa salu, dažās naktīs pie skaidrām debesīm līdz -23 grādiem, un arī dienās gaiss nesasila augstāk par -10. Bet no piektdienas laiks mainījās. Ciklona iespaidā palielinājās mākoņainība- piektdienas vakarā un sestdienas naktī daudzviet vērojami sniega nokrišņi, reizē ar brāzmainu (daudzviet līdz 20m/s) D vēju arī putenis. Svētdienas pēcpusdienā cita nokrišņu josla atnesa sasalstošu lietu, kas daudzviet radīja uz zemes apledojumu.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 2.2.14.

  

Ciklons aiziet uz Z pusi, naktī un agrā rītā ir  neliels sniegs plus putenis daudzviet pie brāzmaina D vēja. Pēcpusdienā jauna nokrišņu josla, kur vairāk vērojams lietus, salstošs lietus un ledus graudi no debesīm. Daudzviet uz zemes rodas apledojums, atkala.

Sestdiena, 1.2.14.

  

MAYLA ciklona fronte priekšpusdienā nes sniega nokrišņus un pat puteni, dienā vietām vērojams sasalstošs lietus. Visas dienas garumā: ir brāzmains D vējš, dažviet vel 15-18m/s. Gaisa plūsmai nākot no D puses, gaisa temperatūra paaugstinās, un mums ir siltākā diena 3 nedēļu laikā.

Piektdiena, 31.1.14.

  

MAYLA ciklona mākoņi ar pirmajiem nokrišņiem nāk no D puses, dzenot ilgstošo anticiklonu prom uz Krieviju - no kurienes tas bija nācis pirms 18 dienām.

Ceturtdiena, 30.1.14.

  

Aizvien vēl CAN anticiklona R malā. Skaidras debesis, brāzmains A vējš. Ziemīgs aukstums.

Trešdiena, 29.1.14.

  

Aizvien esam masīva "Krievijas" anticiklona R malā. Pārsvarā skaidras debesis, toties ir spirgts un brāzmains A vējš. Kas kombinācijā ar -10-15-23 grādu saliem rada nekomfortablas sajūtas.

Otrdiena, 28.1.14.

  

CAN anticiklona R malā esam aukstumā. Kuru vēl nepatīkamāku padara A vējš, kas vietām ir spirgts un pat brāzmains.

Pirmdiena, 27.1.14.

  

Aizvien un aizvien esam anticiklona R malā. Ar A-DA vējiem turpina ieplūst auksts gaiss no Krievijas ZR rajoniem. No DR puses virs Latvijas palielinās mākoņainība, kas gan ir tikai attālas "vēsmas" no cikloniskās darbības virs R-Eiropas.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 03.02.2014 09:58

    -5 un pamatīgs lietus... pē!

    Ielādē...
  2. 03.02.2014 10:39

    Šorīt mani pamodināja skaņa, kuru pa miegam bija grūti atpazīt, izrādās, kaimiņi draudzīgi kasīja savām mašīnām no logiem ledu.Sen nebija dzirdēts:).
    Laukā - atkūst, sniegs mīksts, -1.5*C. Vējš gājis mazumā.Apmācies.

    Ielādē...