Pavasara kāpumi un kritumi

Pavasara kāpumi un kritumi

Klāt jau aprīļa vidus, kas šogad izdevies īsti pavasarīgs - pārsvarā saulains ar lēnu vēju un gaisa temperatūrām daudzviet virs +20 grādu atzīmes. Jaunnedēļ gan anticiklona ietekme būs mazāk izteikta, Latvijas tuvumā no jauna atgriezīsies arī ciklonu darbība, nesot brāzmainākus vējus un nokrišņus. Kopumā nedēļa būs vēsāka par aizvadītajām dienām, taču gaisa temperatūra joprojām turēsies virs klimatiskās normas. Nokrišņi Latvijā iespējami vien atsevišķās dienās, un to daudzums būs neliels.

Pirmdien debesis daudzviet aizklās mākoņi un Latviju šķērsos zema spiediena ieplaka, atnesot nelielu lietu. Jau naktī neliels lietus iespējams galvenokārt Kurzemē, taču dienā pārējā valsts daļā. Nokrišņi gan nebūs intensīvi un arī gaisa temperatūra vēl saglabāsies pašreizējā līmenī - no +10 ... +15 grādiem vietām piekrastes rajonos līdz +18 ... +22 grādiem pārējā valstī. Jau otrdien daļā teritorijas (Kurzemē) debesis daļēji skaidrosies, taču nedaudz pastiprināsies Z, ZR puses vējš, kā arī mūsu reģionā ieplūdīs jūtami vēsāks gaiss. Gaisa temperatūra otrdien dienā jau būs vidēji par 7 - 10 grādiem zemāka kā pirmdien, visā valstī +6 ... +12 grādi, vien atsevišķās vietās dienvidu daļā tā vēl var pakāpties par kādu grādu augstāk.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien un otrdien (GFS, weather.us)

Aizejošās frontes ietekmē salīdzinoši šaura nokrišņu zona otrdien varētu šķērsot daļu A Latvijas, izteiktāk Latgali. Pēc kopējām nokrišņu prognozēm tā varētu būt nedēļas būtiskākais nokrišņu avots. Jaunākā GFS prognoze sliecas domāt, ka tā šķērsos tikai pašus valsts DA.

Dažādās prognozes par nokrišņu summu otrdien dienā 6h periodā (weather.us)

No trešdienas līdz piektdienai no jauna nonāksim augsta spiediena apgabala ietekmē. Šīs dienas lielākoties iztiksim bez nokrišņiem, taču valsts austrumu daļā atsevišķi mākoņi var atnest nelielu, īslaicīgu lietu. Debesīs ik pa laikam uzspīdēs saule. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā prognozēta +12 ... +16 grādi, aukstāks piekrastē. Naktīs savukārt gaiss atdzisīs caurmērā līdz +3 ... +8 grādiem.

Nākamās nedēļas nogalē savukārt virs Skandināvijas aktivizēsies ciklonu darbība, kas savā ceļā uz Krieviju vismaz daļēji šķērsos arī Latviju. Jau sākot ar piektdienu jūtami pastiprināsies vējš, brāzmains tas saglabāsies arī sestdien un daļā teritorijas arī svētdien. Brīvdienās galvenie nokrišņi šobrīd tiek prognozēti uz austrumiem no Latvijas, taču vismaz valsts austrumu daļu varētu šķērsot atsevišķas lietus zonas. Pēc pašreizējām prognozēm svētdien no jauna kļūs aukstāks. Tālākās prognozes, kas gan vēl nav jāuztver viennozīmīgi, norāda uz aktīvu ciklonu darbību un gaisa temperatūras kritumu.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 22.04.2018 15:43

    Vējš, vējš, vējš...neskatoties uz to, rakājos pa puķu dobēm, gārsa aug griezdamies, tas pārējais gan nesteidzas. Bērzu sulas palikušas bāli duļķainas, laikam būs jāpuļķē ciet, jo pumpuriem var jau manīt zaļumiņu. Joprojām kautiņi pie jaunā strazdu būra, viens nes kaut ko iekšā, otrs sviež ārā, trešais noskatās, kā tie divi ķīvējas.

    Ielādē...
  2. 21.04.2018 20:35

    Vai šoreiz atsauksies kāds drosminieks, kas rītvakar sagatavos rakstu nākamajai nedēļai?

    Ielādē...
    1. 22.04.2018 15:44

      Ar jauno administrāciju- nesaprotu, kā lai rakstu ieliek, tamdēļ tuvākā laikā šos netaisīšu. Pēc tam redzēsim...

      Ielādē...
      1. 22.04.2018 16:14

        Mans profils > Izveidot rakstu, un tālāk jau gandrīz kā ierasts. Attēlu un sīktēlu augšupielāde pieejama turpat formatēšanas joslā.

        Ielādē...
  3. 22.04.2018 17:23

    Atkal stiprs vējš pūš, pēdējā stundā gan kļuvis mazliet rāmāks. Grādi normāli, rīts gan dzestrs, ap +5, bet pēc 9.00 arvien siltāks, virs +10, pēcpusdienā līdz +15 (dienas max), pēc tam pamazām vēsāks, šobrīd +13,3°C. Spiediens 758 mm. Saulains MMD visu dienu, bez nokrišņiem. Ja ne vēja, varētu dēvēt par labu laiku. :)

    Ielādē...
  4. 22.04.2018 19:48

    Vējains. Pūš vājāk kā vakar, bet sajūta vēsāka. Saule dienā bieži nozuda aiz mākoņiem. Pēcpusdien, gaidot ugunsdzēsējus, nodzēsām vienu kūlas ugunsgrēku mežmalā, ugunsdzēsēji palika salaistīt kūpošās vietas.

    Ielādē...
  5. 22.04.2018 22:37

    Vakarpusē vairāku stundu garumā interesants skats pa logiem - A pusē viss ar mākoņiem pilns, teju apmācies, savukārt R pusē debesis teju skaidras. Spožās, bet slīpās pievakares saules iespaidā daudzi A puses mākoņi izskatījās melnāki nekā bija patiesībā. Līvāni atradās uz mākoņu zonas pašas robežas, kas vairākas stundas virzījās paralēli, un redzamais kontrasts A un R logos saglabājās līdz pat saulrietam, paretam kādam mākonim iepeldot R logā vai mazliet paskaidrojoties A pusei. Interesanti, apskaužama stabilitāte. :)
    Vējš vakarā strauji norima, tagad spoži spīd augošs Mēness, bet vietām redzamas arī plānas mākoņu atliekas. Spiediens kāpj, pašlaik 761 mm, t. lēnām slīd uz leju, šobrīd vēl gan puslīdz silts, +8,7°C.

    Ielādē...