1. 06.12.2016 23:29 Skatīt

    Oi nē, tādu variantu NAV vispār. Īsta blokāde ir, kad Azoru un Grenlandes AC savienojas, izveidojot "sienu" Atlantijas cikloniem, tomēr pat tad daļa iet uz R no Grenlandes pāri Z-polam iekšā Arktikā un daļa mauc iekšā Vidusjūrā pa apakšu. Tālāk daļa ciklonu no Ziemeļu ledus okeāna nirst iekšā tuvējā Krievijā un daļa kā dienvidnieki no Vidusjūras nāk augšā. Tas ir vispamatīgākajā blokādē - tāpat cikloni atrod ceļus, kā iet uz A. Bet visās pārējās pseidoblokādēs cikloni pavisam viegli mauc uz A. Visi esošie varianti rāda ciklonu pūļus uz Z no LV ar AC uz D jeb absolūti nekādu mājienu un ko bargu vai ziemīgu. Maksimums sala iespējams, ja AC uzlīdīs vairāk virsū LV un tad banāla radiatīvā atdzišana uz vietas. Bet AC mugura (Z-daļa) tradicionāli nav saulaina, tāpēc šis ir zem liela "?", a R vēji un visai augsta temperatūra 850 hPa līmenī nodrošinās nebeidzamu rudeni vismaz R… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  2. 06.12.2016 23:18 Skatīt

    Modelis neeksistē bez ansambļa. Tu taču nupat apgalvoji, kas Tev tas ir sen zināms. Tad lūk pēc GFS ansambļa i tuvu nav nekādas arktiskās gaisa masas nekur LV. Norma šajos datumos ir -5..-7. Pat ja uz dažām stundām A-LV būs -12..-13 (bet to jau mēs tikai pēc meteozondes varētu noteikt - diemžēl no tuvākās Tartu nav pēcpusdienas datu), kaut kā grūti to nosaukt par reālu arktiskās masas ieplūšanu, drīzāk tādu vieglu pieskārienu. Tas pats pēc ECMWF galvenā varianta, savukārt ECMWF ansamblis nākamnedēļ redz AC vairāk uz D un spēcīgu gaisa plūsmu no R uz A. Es par to, ka ECMWF ansamblis ir pat siltāks par galveno, ko redzam norvēģu interpretācijā.

    Ielādē...
  3. 06.12.2016 22:57 Skatīt

    Jā, visa Kurzeme solīdi izsalst. Eh, ja kaut reizi gadītos skaidra bezvēja nakts visā valstī, tad varētu salīdzināt, a tā... Tagad Kurzeme izceļas uz pārējo vietu fona, jo dažviet ir apmācies un atdzišana ir simboliska. Starp citu, arī Palangas lidostā jau -6. Vispār, tas Lietuvas gals ir pat aukstāks par Liepāju mūžam silto, taču atbilst Rucavai, Nīcai, Bārtai, Priekulei, Grobiņai, Durbei.

    Ielādē...
  4. 06.12.2016 21:10 Skatīt

    Vēja un zemā rasas punkta dēļ efektīvā bija krietnos mīnusos, attiecīgi komforta nekāda.

    Ielādē...
  5. 06.12.2016 21:08 Skatīt

    Viss sen ir zināms, bet dažkārt ir derīgi atkārtot, jo, piemēram, GFS ansamblis Dauguļiem nerāda arktisko gaisa masu, kas ir -7 grādus aukstāka par normu. Nu, tur uz robežas, bet tik īsu laiku, ka tā neatbilst apzīmējumam "arktiskā gaisa masa".
    Es nekad neko nerakstu tāpat vien - visam ir dziļa jēga un mērķis.

    Ielādē...
  6. 06.12.2016 19:24 Skatīt

    Arktiskā gaisa vizīti GFS rāda jau 5. izlaidumā pēc kārtas, turklāt GFS ansamblis + ECMWF modeļa galvenais apstiprina aukstuma ieplūšanu, tiesa, maigākā variantā. Manuprāt, vissvarīgākais ir redzamais visnotaļ iespaidīgais AC, jo pietiek tam aizvirzīties vairāk uz D un mums te ceturtdienas, piektdienas siltums lielāko daļu nākamās nedēļas un pat ilgāk. Taču pietiek pacelties uz Z vai uz R ar tieksmi bloķēt okeāna ietekmi un šeit stabils kailsals. Pagaidām lielāka iespējamība otram variantam. Lai gan ECMWF ansamblis vairāk apstiprina pirmo variantu. ECMWF skaitās spēcīgāks modelis par GFS - Eiropai un daļai Āzijas. Vienkārši, bez maksas publiski pieejamā informācija ir trūcīgāka kā no GFS. Šo momentu ļaudis pārāk bieži aizmirst, kad apsaukā ASV. Tieši meteoroloģijā ASV ir lielākais celmlauzis un par brīvu dod nežēlīgi daudz informācijas gan globāli, gan par savu valsti.

    Ielādē...
  7. 06.12.2016 17:46 Skatīt

    "Decembra vidū pagaidām tiek prognozēta tendence. ar cikloniem virs Skandināvijas"
    Es teiktu, ka būtiskākais nākamnedēļ būs AC virs tuvējās Eiropas, turklāt ilgu laiku pat virs mums būs pietiekoši augsts spiediens, lai valdītu sals. Turklāt AC brīžiem vairāk uz Ziemeļjūru - mums tas nav silts variants.
    Ja kailsals nepastiprināsies, tad kopumā OK laikapstākļi - objektīvi raugoties. Taču, ja sals palielināsies, tad kārtējā nesaudzīgā ziema ar izsalšanu kailsalā. Cilvēkiem laukos labāk būtu sniegots laiks (kaut vai 10..20 cm sniega) un pa lielam dzīvā daba arī nav sajūsmā no kailsala, jo neesam jau Mongolija vai citas Āzijas stepes. Tām pašām stirnām, cūkām, vieglāk izkasīt no mīkstas zemes (zem sniega), kā kārpīt sasalušu cietzemi. Bet putniņiem gan labāk bez sniega. Tāpēc grūti spriest. Nē nu neliels sals bez sniega ir OK.

    Ielādē...
  8. 06.12.2016 17:38 Skatīt

    Gaidu ziņas par tālāku atdzišanu! Tā kā Kursā daudzviet ir skaidra debess, ap -15 noteikti būs.

    Ielādē...