Versijas par aukstumu

Versijas par aukstumu

Populārākā versija par aukstuma beigām

Atkusnis varētu atnākt laika posmā no 7.-10. decembrim. Tā ir populārākā versija starp modeļiem, lai gan, protams, vienota plāna nav. Un tas, savukārt, nozīmē, ka faktiski populārākā versija ir viena– modeļu prognozes joprojām ir pietiekami mainīgas un maz ticamas par aukstuma beigām, tāpēc atliek vien turpināt sekot līdzi.

Versijas par aukstāko laiku šajā aukstuma vilnī

Lielākais aukstums 850hPa līmenī būs otrdien un trešdien, kad temperatūra aptuveni pusotra kilometra augstumā sasniegs -17..-19 grādu, taču, tā kā otrdien pūtīs stiprs vējš, bet trešdienas naktī modeļi sola mākoņus, tad uz zemes ļoti iespējams būs siltāks nekā šorīt. Es gan pieļauju, ka trešdienas rītā mākoņu varētu arī nebūt tik daudz kā sola modeļi un tad gaisa temperatūra šur tur var sasniegt -20, taču pašlaik vislielākā varbūtība -20 grādu salam ir ceturtdienas rītā. Pēc pašreizējām modeļu prognozēm pieļauju, ka varētu būt pat aukstāks par -20 grādiem.
Daudz jau pieminēts šeit pat savstarpējās diskusijās ir stiprais vējš, kas salu padarīs superkodīgu. Nepatīkamākais laiks būs rīt, pirmdien, kad visā valstī, izņemot Vidzemi, brāzmas sasniegs 12-16m/s, otrdien tikai vietām līdz 13m/s, bet trešdien jau pavisam lēns vējš.
Pamēģināju internetā pieejamajos kalkulatoros parēķināt, cik iznāks wind chill jeb kādas būs sajūtas. Katrs rēķina kaut kā citādi un rezultāts svārstījās, ka tādā vējā un salā, kāds būs pirmdien, sajūtas būs kā pie -20 līdz -31 grāda. :)

Dienvidu cikloni

Situācijās, kad arktisks aukstums sasniedz Eiropas dienvidus, ir saistīts arī ar jet stream novirzīšanos uz dienvidiem un tad aktīvi cikloni veidojas virs Vidusjūras reģiona. Mēs šos ciklonus vislabāk pazīstam kā lielo puteņu nesējus ziemās. Pašlaik modeļi prognozē, ka šie cikloni Latviju nesasniegs, tas labi redzams Lietuvas modeļa nokrišņu kartē. Spēcīgs sniegs gaidāms Polijā, Baltkrievijā un nedaudz arī Lietuvā. Taču dienvidu cikloni, kas nesasniedz Latviju, „rūpējas” par aukstuma ieplūdi Baltijā un tieši šis ciklons, kas tuvākajās dienās paies mums garām gar dienvidiem, ievilks pamatīgu aukstumu 850hPa.

Un vēl par līci

Protams, daudziem, arī man, visvairāk interesē, kādas cerības uz lake effect nokrišņiem. Jau rakstīju, ka nākamās nedēļas vidū 850hPa būs tuvu -20 grādiem. Igauņu jūras modelis rāda, ka ūdens temperatūra līcī strauji pazeminās, un tas ir tikai loģiski. Ja šajās dienās līča centrālajā daļā vēl ir +5..+6 grādi, tad domājams, ka līdz nākamās nedēļas vidum būs ap +4 grādiem. Taču tas daudz nebremzēs līča spēju ražot nokrišņus, jo pēc maniem aprēķiniem, Lifted index 850hPa līmenī var sasniegt pat -10. Tas ir ļooooti daudz. Protams, atkal ir neskaidrības par gaisa masas mitrumu, bet, ja jau nedēļas otrajā pusē Kurzemē līcis saražoja ap 10cm sniega, tad tagad varētu būt vēl vairāk. Jā, un tas viss tiks Kurzemei, jo valdīs stabils ZA, ZAA vējš. Turklāt trešdien tas būs lēns, piezemē pat mainīga virziena vējš, bet augstākos slāņos saglabāsies austrenis, kas visus labumus no līča nesīs kurzemniekiem.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 02.12.2010 09:04

    Mani interesē vakar šur tur paspīdējusī ziņa par decembrī it kā iespējamām vētrām-saprotu ,ka 100 proc. nav iespējams paredzēt,bet varbūt ir kādas tendences.

    Ielādē...
    1. 02.12.2010 09:09

      Tā ziņa balstīta uz LVGMC mēneša prognozi, kurā vienā teikumā pieminēts, ka Atlantijas cikloni, kas mēneša vidū nesīs atkusni, var nest arī vētras un tas jau loģiski, bet nekā konkrētāka nav un nevar būt.

      Ielādē...
  2. 02.12.2010 07:53

    Šorīt vairs tikai -9. Es vakar pabrīnījos par tām trakām aukstuma prognozēm, jo skatījos Lietuvas moduli un tur prognozes rādīja tieši to siltāko laiku, kāds ir šodien.

    Ielādē...
    1. 02.12.2010 08:01

      Nu, nu leišu modelis vēl vakar vakarā Vidzemes austrumiem solīja -18.

      Ielādē...
      1. 02.12.2010 14:07

        Nu Mazsalaca jau nu galīgi nav Vidzemes austrumos.

        Ielādē...
        1. 02.12.2010 16:06

          Nebiju domājis par Mazsalacu, bet par min. temp., ko Latvijai prognozēja. Nebija to -18 arī LV austrumos, lai gan leišu modelis tā bija sarēkinājis.

          Ielādē...
  3. 02.12.2010 06:16

    Njā, šim rītam pēc iepriekšējām prognozēm vajadzēja būt nedēļas aukstākajam, bet skaidru debesu un bezvēja vietā šorīt ir mākoņi un vējelis, kā rezultātā šis ir krietni siltāks par iepriekšējiem rītiem. Godīgi sakot, visai tipiska nedēļas prognozes kļūda. Vasarā bieži līdzīgi ir ar karstākajām prognozētajām nedēļas dienām, kas izrādās mākoņainākas un vēsākas.

    Ielādē...
    1. 02.12.2010 18:25

      Jā, taču to aukstumu visas ziņas prognozēja vēl vakar vakarā (TV, meteo.lv, citi portāli utt.). Kur te nedēļa? Jebšu ir tā, ka noprognozē nedēļai (5 dienām) un pēc tam vairs neko neprecizē? Kaut kā nelīmējas...

      Ielādē...
  4. 02.12.2010 18:39

    Vakarnakt minimālā fiksētā vien -8*C. Šodien vairāk vai mazāk apmācies, no saules ne miņas, bet grādi jau īsi pēc pusdienlaika bija -9*C - viss apgriezies kājām gaisā! :) Pēcpusdienā brīžiem (pārsvarā gan brāzmās) ļoti nepatīkams A-DA puses vējš. Grādi tagad noslīdējuši līdz -10*C. Nesen parādījās sniedziņš, tagad arī nedaudz snieg, sīkas sniegpārslas dejo laternu gaismā, bet uz ielām vēl nekas gan neveidojas. Ja kaut kas būs, tad vairāk uz vēlāku vakarpusi.

    Ielādē...
  5. 02.12.2010 18:50

    Šodien apmācies, tagad birst sniegs, kopumā diezgan spēcīgs vējš - pa laikam putenis un vēja brāzmas.

    Ielādē...
  6. 02.12.2010 19:14

    Lielbritānijā vietām ap metrs sniega (šajā kartē tumšākajā krāsā iezīmētas teritorijas, kur šorīt bija virs 75cm): www.metoffice.gov.uk

    Lielbritānijā pārspēti neskaitāmi sniega un aukstuma rekordi, arī citviet Eiropā pārspēti aukstuma rekordi novembra beigām/decembra sākumam. Runā, ka vietām Norvēģijā novembris bijis aukstākais pēdējo 200+ gadu laikā.

    Ielādē...
  7. 02.12.2010 23:54

    Vakarpusē sniegs ņēmās spēkā, vienubrīd hokeja laikā pat diezgan smuki puteņoja, vēlāk atkal pierima. Tomēr piesnidzis ir tīri neko (vismaz uz bijušās sniega segas fona), lai arī nekādas kupenas nav (precīzāk pa logu no 4.stāva nepateikšu), vienīgi vietām nelieli vēja sanesumi. Snieģelis turpina dancot, ne pārāk liels, bet kaut kas laternu gaismā virpuļo. Grādi bija noslīdējuši līdz -11*C, tagad atkal mazliet ceļas un tuvojas -10*C.
    Izskatās, ka mums te par aukstumu nav ko žēloties (par sniegu vēl mazāk!), tas vairāk ķēris vidus- un rietum- Eiropu... Visās ziņās TV arī stāsta, ka pat Eurostar vilcieniem puse reisu slēgti, lidenes arī daudz kur nelido; Polijā zem -25*C, padsmit cilvēku nosaluši; pat Anglijā -15*C un šiem skolas slēgtas - tur jau -15 skaitās apmēram tas pats, kas mums -25...-30*C... Savukārt Sibīrijā, Jakutijā arī skolas slēgtas, tikai tur grādi tuvojas -50*C! Oh, cik dažāda pasaule... :D

    Ielādē...
  8. 03.12.2010 11:20

    Jaunakie prognožu atjauninajumi sola visai lielu salu ap 11-13 decembri,Riga pat lidz -22-25 ;)
    www.foreca.com

    www.yr.no

    Protams,tik tala prognoze vēl ir liela atrakcija,kas varbut pat šodien jau mainisies,tomer ir lielakas ceribas,ka atkusni tik driz nesagaidisim,vismaz man šis varianta ir daudz labak pienemams,ka ja butu atkusnis :) Atliek tik vērot,kas bus.

    Riga vakara sniga un putinaja,ari naktī neliels sniedziņš bija,neko jau daudz nesasniga,kadi 2-3 cm,kopeja sniega sega oficiali ir 7 cm.

    Ielādē...