Vēlreiz – arī negaisu ķeršanu!

Vēlreiz – arī negaisu ķeršanu!

Tagad gan paspriedīšu par gaisīgākām un tālākām lietām. Reizē šī būs nu jau atklāta atbilde Tomam Bricim par privātā kārtā uzdoto jautājumu "par grūtībām negaisu medniecībā". Tā teikt, atklāto formātu tagad ielietoju tamdēļ, ja nu kādas domas varētu būt interesantas arī visiem pārējiem meteofaniem.



Pirms dažām dienām jau aizsāku diskusiju par šo tēmu . Privātā kārtā saņēmu atbildi, "tādas lietas nav vienkāršas". Protams, tas nav gluži tas pats, kas vakarā galvaspilsētā aiziet uz vakara kino. Tas ir pavisam kas cits, un Latvijā arī neizmēģināta lieta. Smaga lieta: jo "pirmajiem pionieriem" vai varbūt arī "pēdējiem mohikāņiem" šī lieta būs jāiznes uz muguras.

Jā, tika saņemta sarakstē atbilde "tas nav vienkārši". Tagad gan uzpeld kluss pretjautājums: bet- kuras tad no nopietnajām lietām ir vienkāršas??? Nav. Viss nozīmīgais nāk caur sviedriem, grūtībām un arī lēni. Visiem zināms teiciens: kas lēni nāk, tas labi nāk...

Jautājums ir arīdzan jūtami filozofisks. Sliņķi meklē un vienmēr sameklēs dažādus "fatālus apstākļus", "šķēršļus" un "nepārvarāmus grāvjus", lai tad NEKO NEDARĪTU. Bet reālie darītāji- strādās tieši pretējā virzienā. Meklēs iespējas un veidus, lai par spīti dažādiem šķēršļiem – darīs un veiks sagaidāmo rezultātu ;)

Jā, un arī mūsu aplūkojamā tēmā – kārtīgi negaisu ķērāji kādā tveicīgā rītā sēdēs uz pc (pārvietojamiem), un smagi vēros sinoptisko situāciju. Ja nu lūk, Latvijas A daļā pie Jēkabpils – briest konvekcija, kas pēcpusdienā rezultēsies varenos pērkona mākoņos, tad jau ap plkst. 12:00 ar autiņu nesīsies apmēram uz to rajonu, lai ņemtu (fotografētu, filmētu, uzstādītu mērāmo aparatūru...) pirms vēl "pērkona maisi" pavērsies maksimumā. Neskatoties, ka kādam nauda pietrūkst, kad Valsts un pat LV meteo-dienests (atšķirībā no kolēģiem ASV, kuriem ir vienošanās ar "savējiem" meteo-kantoriem, no kurienes saņem aparatūru uz diennakti par velti, apmaiņā pret to, kad meteodienestiem jāatgriež iegūtie rezultāti...) diezin vai palīdzēs. Kad autiņš "nelaikā un nevietā salūst" utt. utjpr. Kārtīgs vētru ķērājs... izstiepjas, lido pats ar saviem spārniem, un visus "pa ceļam aizsūta pie Sātana", bet rezultātu savā ķešā sadabū. Un tas jau ir krietni tāli jau pēc tam, kad esam savu pēcpusi piecēluši no ērtā un iesildītā dīvāna...

Arī negaisu ķeršana ir – drošo veču lieta! Vai ne?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 07.12.2010 09:56

    Vai kāds to jau ir darījis, un ja jā tad ar kādiem rezultātiem. Labi negaisi latvijā ir diezgan reti, un cerēt ka tas trāpīs brīvdienā vai atvaļināju laikā ir pamaza(vismaz man).


    Man ļoti patiktos, ja negaisu ķeršanas aktivitātes plāni/rezultāti kaut kur parādītos publiskā vietā.

    Man pašam diezvai būtu laika piedalīties izbraukumos. Ja nu vienīgi sagadīšanās pēc būtu tāda iespēja. Toties iespējams es varu palīdzēt konvekcijas procesu prognozēšanā un analīzē kā arī piegādāt informāciju arī izbraukuma laikā.

    Ielādē...
  2. 07.12.2010 11:40

    Jā es par to esmu domājis un esmu arī padarījis. Tad, kas es to darīju, tad principā braucu tik uz aci, izvēlējos kurai šūnai sekot un sekoju. Biju gan no rīta uzmetis aci meteodatiem. Tas bija 2008.gada 30. jūnijā. dažas bildes ar mobilo uzņemtas ir te - weatherfoto.wordpress.com - skat. tās, kuras iesūtījis Normunds Negaiss. Pirmās divas tiešām izskatījās kā rotating wall cloud.
    Bet šogad ir plāns un viss būs daudz vieglāk. Katru dienu jāskatās estofex prognoze, lightningwizard covective parametru modelīši, . Tad jau var no rīta apmēram saprast kur braukt. Kad negaisi sāk veidoties to var labi redzēt satelītā. Ja esi labā vietā, protams to jau redzi pats ar aci. Kād sāk līt, tā uzreiz ļoti labais radars jāskatās (paldies čalim, kas apdzīvotās vietas ielika (var vismaz nedaudz orientēties)). Protams vajag Laptopu ar internetu. Principā tas ir iespējams viss, … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...