Meteotrakums – 2. daļa

Meteotrakums – 2. daļa

Rakstīts īpaši meteolapa.lv 9.12.10.; 3:13

Tā nu reiz ir – "Monikas" ciklons teju kā pelēks vāks tā vai citādi taisās noklāt visu Latviju. BET: pirms šis gigantiskais virpulis vēl tikai taisās izvēst savas vēju un sniega kaislības, "homo sapiens" vidū ne bez mediju palīdzības jau jaktes un "jēriņu naktis" vārās jau krietni iepriekš.

Sacīsim, ko domā un dara "vidusmēra ņemtā" kantora darbiniece, kad caur radio izdzirda reāla laika zinātāja (un pie viena arī ētera "sejas") viedējumus no sērijas: "sniegs būs tik spēcīgs, ka ceļus nevarēs iztīrīt – jo putenis pēdas aiznesīs ciet jau pēc 10 minūtēm"? Pareizi, krietni vairāk domā nevis par klientiem, ar kuriem jāslēdz līgums vēl šodien, bet gan par to, ka jūtami ātrāk no bērnudārza jāsavāc atvase, ātrāk jāaizskrien uz lielveikalu, lai sapirktos produktus vakariņām. Drusku ātrāk nauda no bankomāta, kas aiz trim kvartāliem atrodas, jāsavāc. Attiecīgi rīkojas – jo domās pie šādiem fatāliem meteoviedējumiem piesien arī vīzijas par bezgalīgajiem sastrēgumiem Rīgas ielās, par traucējumiem bankomātu darbībā, par savilktām kupenām pie lielveikala un pašas mājas durvīm. Tamdēļ pamet savu darbavietu tai dienā pusstundu ātrāk, lai visas lietas savlaicīgi nodarītu... Līgums dažs ar klientiem paliek nenoslēgts, un tai firmai ir zaudējumi.

Ko dara darbagalda strādnieks, kad caur "Radio SKONTO" ēteru izdzird kapu zvaniem līdzīgus pravietojumus "šodien vējš būs 27m/s, un sniegā redzamība ne vairāk kā 200m"? Pareizi, domā par to autiņu, kas šurp braucot no rīta nodots remontā. Jāskrien glābt. Un dažas desmitu detaļas netiek novirpotas uz darbagalda (priekšnieks saprotoši piemiegs acis...).

Ko darīs lopkopis 20km uz A no Daugavpils, kad "Latvijas Radio" viļņos panesas "sniega sega pieaugs par 20cm"? Arīdzan vīzijas gāžas pāri gara acīm: pie kūtiņas nepiekļūs, lopiņi badosies, tamdēļ šonakt pavadīs turpat uz kušetes kūts priekštelpā. Sieva paliks gaidot un nervozējot kādus 15km tālāk ciemā meža ielokā? Miegs sievietei pagalam, nervi pagalam, zvans kaimiņam ("aizņemties autiņu") un pa šiem pašiem sniegiem drāžam uz fermu satikt "otro pusīti", kas jau iesnaudies uz minētās kušetes. Bet nervi patērēti, zāles palietotas, un 10 minūtes (caur nervu šūnu tēriņu) tuvāk zārka vāka nolaidienam...

Un tā tālāk, un tā joprojām. Katrā gadījumā – ir zaudējumi dažu latu mērogā. Bet tad, kad "nervu kaujas gatavībā" caur dramatiskiem meteopaziņojumiem tiek pievests pusmiljons ļaužu, tad šie zaudējumi krājas miljoniem. Latvijas kopprodukts paliek plānāks, un caur vienu šādu medij-meteo-zārka naglu valsti noplicinām. Vien aiz bailēm! Bailes jau pašas par sevi padara valsts maciņu jūtami vieglāku, pat tad – ja šis ciklons tikai pamazām ar nelieliem vējiņiem un dažām sniega pārsliņām noglauž Dzintarzemes āres.

Bet bailēm lielas acis un plāni maki! Meteotrakums tuvojas! Vai ne?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 09.12.2010 06:22

    Laika ziņās pats svarīgākais ir laicīgas prognozes. Tieši savlaicīga informācija par gaidāmajiem laika apstākļiem, tostarp informācija par sliktāko no iespējamajiem scenārijiem, visā pasaulē glābj tūkstošiem dzīvību un ietaupa miljardiem latu, un tieši tāpēc valstis iegulda lielu naudu meteodienestu darbības nodrošināšanā. Tas, ka daži žurnālisti no mušas izpūš ziloni, sagroza sinoptiķu sniegtās prognozes tā, lai izskatītos šaušalīgāk, un uzliek neatbilstošus virsrakstus, ir cits jautājums. Šī iemesla dēļ es neticu nekam, kas rakstīts tādos portālos kā Apollo, Tvnet, Delfi, Kas jauns u.c.

    Ielādē...
  2. 09.12.2010 10:51

    Protams, ir jūtama starpība starp nopietniem brīdinājumiem- sarkanās rindkopas meteo.lv un mediju trakumiem (kas gan atkārtojas regulāri...). Es ļoti labi saprotu, un pat gadiem uz savas ādas izbaudījis situāciju- kad priekšnieks saka, ja nedēļā neatnesīsi (žargonā runājot, kas nozīmē "nesagatavosi") 3 sensācijas, tad pēc laiciņa gatavojies atlaišanai...

    Ielādē...
  3. 09.12.2010 12:27

    Manuprāt, brīdinājumi par šo sniegputeni bija pietiekami adekvāti. Krietni vairāk zaudējumu būtu, ja cilvēki par sniegu uzzinātu no rīta pieceļoties. Tagad visi zināja, ka šorīt uz darbu jātaisās ātrāk. Ja nezinātu, tad kavētu vairāk, nekā rakstā pieminētie, izfantazētie scenāriji.
    Skaidrs, ka mediji bieži sacūko prognozes, bet uzskatīt, ka meteo.lv brīdinājumi ir tie korektākie... nu nez. Pats uz savas ādas esmu izbaudījis, kad LVGMC darbinieki zvana uz manu darba vietu un saka, lai pārstājam ziņot par gaidāmiem spēcīgiem, postošiem negaisiem, jo viņi tādus neprognozē. Tās pašas dienas pēcpusdienā daļa Latgales palika bez elektrības un bija daudz postījumu.
    Drīzāk jārunā par cilvēku nepamatoto uzticību interneta ziņu portālu sniegtajai informācijai, tā ir problēma.

    Ielādē...
  4. 09.12.2010 12:37

    Pēdējā Toma teikumā pieminētais- arī ir problēma, un ... un te caur "rindām" paspīd arī, kad meteodienesta darbinieki "glābj" savu mundieri (tais pašās reizēs, kad nesaprognozēja fatālus negaisus, kas Madonas apriņķī bija arī aizvadītās vasaras otrajā pusē - Daugavpili pieķerot klāt)....

    Ielādē...
  5. 09.12.2010 20:54

    Brīdināt vajag, tikai tas nav jādara ''histēriski - līksmā'''veidā, kā to bieži pasniedz mūsu masu mēdiji. Es apskatos dažādu meteodienestu izdarītās prognozes ( ļoti ātri ), palasu, ko šajā lapā un '' laika vērotājos'' saka gudrāki vīri par mani, papētu daudzās i - netā pieejamās ciklonu kartes, satelīta bildes, radaru rādījumus, un tad jau var tikt diezgan tuvu patiesībai. Tā kā gan darbs, gan hobijs notiek tikai brīvā dabā un daudz un tālu jābrauc, man nākošās dienas meteoprognoze ir ārkārtīgi būtiska. Mans princips - ieklausies citos un domā pats. Akla ticēšana mediju ziņām ( jebkurām ) ne pie kā laba nenoved.

    Ielādē...
  6. 09.12.2010 22:03

    Histērija nekad nevienu pie laba gala nav novedusi, šajā jautājumā pievienojos visam iepriekš teiktajam. Runājot par masu mēdijiem - to mūsdienās ir tik daudz un tie ir tik dažādi, ka brīžiem pat rodas jautājums - kas tad īsti tāds "mēdijs" vispār ir?! Ja katru neta blogu (lai vai par ko tas raksta un pretendē uz kādu nopietnību) uzskatīsim par objektīvu mēdiju un sāksim tam ticēt, ko tur raksta, tad putra būs tāda, ka to pat nezcik nākamās paaudzes neizstrēbs. Jo ir, diemžēl, ļoti daudz cilvēku (daļai, iespējams, to "diktē no augšas", kā Raitis jau minēja), kuriem svarīgākais ir izrādīties, bet patiesība ir pie vienas vietas... Tāpēc es uzticos tikai pārbaudītiem mēdijiem. Netā - visiem, kas mēs te esam un kurā lapā komentējam, TV - LTV un LNT (TV3 diezgan bieži grēko, lai cik "skaisti" cenšas to visu pasniegt). No radio es klausos gandrīz tikai Radio Skonto (vēl dažrei… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...