Par pelniem debesīs!

Par pelniem debesīs!

Šodienas tēma ir – nav šodienas, bet samērā nesenais jeb aprīļa2010 notikums, kad no Īslandes vulkāna gaisā izplūda pelnu mākoņi, kā rezultātā Eiropā bija masīva aviosatiksmes apstāšanās (šķiet, pirmā šāda masīva padarīšana pēckara gados modernās aviācijas vēsturē, pat Krievijas vasaras smoga laikā – tikai salīdzinoši nedaudzi avioreisi tika atmainīti).

Par visu izlasīsim vairāk šajā Wiki saitē (TEKSTS ). Reizē atbildu uz dažām tepatās šajā saitē izskanējušām replikām...

No savas puses saku: pelni, protams, nokļuvuši atmosfērā – un šo uzskatu par visai ietekmējošu dabas parādību, tostarp arī meteo jomā. Nav jau zvanīts, ka kaut kas tamlīdzīgs netakārtojas kādā pārskatāmā nākotnē un negaidīti.

Pirmā doma, pat dzīvā daba šo "nenoprognozēja". Daba tā kā "gatavojas" – sausam pavasarim, dažādas pazīmes liecina, taču šādas "dabas smadzenes" bija par dumjām, lai noprognozētu nu jau ģeoloģisku jakti. Kurai bija sekas – arī tostarp: kad visai jūtami tika pieputekļotas debesis.

Otrkārt, šie pelni – manā personiskajā versijā – diezgan droši bija par iemeslu vēsākam un lietainākam pavasarim (aiztur nedaudz saules starus – un tas rezultējās samērā sausam, pirms negaisiem jūlijā un augustā, vasaras iesākumam). Iespējams, šie pelni "radīja" arī masīvo anticiklonu (gluži vienkārši, virs Atlantijas radās aukstāks "zem normas" gaiss, un vasarā tad neradās cikloni- kas nepatraucēja kontinentālās Krievijas gaisa plūsmas), kas kādas 50 dienas dzīvojās virs Krievijas, bet gar tā R malu caur maziem minicikloniem no D uz Z pāri arī Latvijai devās vareni negaisi (kuras sekas vismaz Daugavpils/Madonas apkaimes iedzīvotājiem būs ilgā atmiņā). Pelni vai jebkurš atmosfēras piesārņojums rada papildus nokrišņus, kā nekā ... mikroputekļi vienmēr ir kondensācijas centri lietus/sniega/krusas pilēm... viss rezultējās mitrajā pavasarī.

Protams, arī šīs varenās parādības saistībā varam runāt par mediju-meteotrakumu, kuriem vienmēr sliktās ziņas ir -> labās ziņas. Viss ir uzspēlēts un vērsts smadzeņu skalošanas virzienā (un reitingu+ dažu tirāžu uzprišināšanai). Bet ir arī cits pamats... arī avio kompānijās un attiecīgo valstu satiksmes aģentūrās nesēž muļķi. Ja reiz lidošanas aizliegums ir pieņemts, tad jau pamatoti.

Tamdēļ 2010. gadā "pelnu mākoņi" virs Latvijas – priekš manis ir viena "top3" parādība. Vai ne?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.12.2010 19:32

    Es gan tik kategorisks nebūšu, lai Islandes vulkāna pelnus ierindotu topā. Pēc tā, ko zinu, domāju, ka to ietekme nevarēja būt tik ievērojama, lai radītu šīs vasaras laikapstākļu novirzes. Tur, pēc manām domām, darbojās dažādu faktoru kopums, kas pagaidām nezināms. Taču neiešu arī apgalvot, ka pelni nemaz neietekmēja situāciju.

    Ielādē...
    1. 14.12.2010 20:20

      Patieso šo "pelnu debesīs" ietekmi nezinām...

      Ielādē...
  2. 14.12.2010 21:04

    Raiti, man šķiet, ka tu šauj mazliet pār strīpu. Maikla blogs bija labs un kvalitatīvs tādēļ, ka viņš atsaucās uz informācijas avotiem, norādīja uz pētījumiem un dažādiem zinātnieku komentāriem. Un tur ir atšķirība. Var jau rakstīt šādus komentārus kā tu, bet kur tam ir pamatojums.

    Citāts: "šie pelni – manā personiskajā versijā – diezgan droši bija par iemeslu vēsākam un lietainākam pavasarim (aiztur nedaudz saules starus – un tas rezultējās samērā sausam, pirms negaisiem jūlijā un augustā, vasaras iesākumam)".

    Tas ir absurds. Mēs taču šeit esam sanākuši, lai pēc iespējas objektīvāk raudzītos uz meteolietām. Tā pelnu lieta ir pietiekami sarežģīta, ka to nevar nonivelēt tā, kā tu to šeit dari. Man vienkārši gribās, lai meteolapa.lv ir kvalitatīva informācijas vietne, nevis visai tumsonīgu pārdomu stūris.
    Atvainojos, ja izklausās ārkārtīgi pārmetoši, bet, man liekas, ka vajadzētu darboties… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 14.12.2010 22:35

      Tagad atkal atbildu... jā: 1) "Maikla blogs" – nevis "bija", bet ir kvalitatīvs, savā sirdī ceru, ka Jānis tomēr arī attiecīgo blogu turpinās. Man ir tādas sajūtas pazīstamas, kad kādās lietās sajūtama "piesātinātība" (jeb vienkāršoti runājot – apnikums) – un tad uz kādu laiciņu aizejam "pauzē". 2) ja turpinām runāt par pamatrakstā esošo "pelnu lietu", tad – lai arī man nav nekāds zinātnisks grāds meteo lietās – tas taču man neliedz izteikt kādu viedokli. Pēc būtības: visu laiku palieku pie domas, ja attiecīgais vulkāns nebūtu parāvis vaļā savu krāteri, tad laika apstākļi 2010. gadā gan Latvijā, gan krietni tālākās teritorijās būtu jūtami savādāki. Grūti pateikt, "kas būtu tad, ja būtu tā..." (tad būtu mega faktoru citādāka kombinācija...kas raisītu meteonotikumus nu jau citādākā ķēdē), rakstā tikai izvirzīju vienu no ticamākām versijām. Kad… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...