Ziemassvētki var būt dikti interesanti

Ziemassvētki var būt dikti interesanti

Prognozes par gaidāmo laiku Ziemassvētku brīvdienās paliek arvien dramatiskākas, tāpēc personīgi es šorīt bišķi nobijos kaut ko konkrētu par to teikt un biju domājis vēl kādu dienu nogaidīt. Uzdrošinājās to visu izklāstīt kolēģis Jānis.

BNS, 21.dec., 9:11

23.-27. decembrī Latvijā iespējami bagātīgi nokrišņi - sniegs, kā arī lietus un atkala, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes.
Jau vēstīts, ka uz Ziemassvētkiem Latvijai no dienvidiem pietuvosies siltas gaisa masas, kas būs mērojušas tālo ceļu no Āfrikas, vienlaicīgi virs Skandināvijas un Krievijas ziemeļiem atradīsies aukstās arktiskās gaisa masas.

Šo gaisa masu sadursme var izraisīt bagātīgus nokrišņus vairāku dienu garumā, taču aizvien nav iespējams precīzi prognozēt, kā šādos neierastos apstākļos norisināsies atmosfēras procesu attīstība. Virs Latvijas vai kaimiņvalstīm var izveidoties spēcīgs ciklons, kas nestu daudz nokrišņu, tostarp iespējams sniegputenis un atkala jeb sasalstošs lietus. Lielākā atkalas varbūtība prognozēta Latgalē, jo šeit nonāks siltākās gaisa masas, vienlaicīgi uz zemes temperatūra var nepakāpties virs nulles atzīmes.

Saskaņā ar pašreizējām prognozēm trešdien debesis daudzviet skaidrosies un tikai vietām uzsnigs, savukārt ceturtdienas pēcpusdienā, sākot no valsts dienvidiem, siltās atmosfēras frontes ietekmē sāks snigt. Piektdien, 24. decembrī, valsts dienvidaustrumos sniegs var pāriet lietū un atkalā. Nokrišņi tiek prognozēti arī Pirmajos un Otrajos Ziemassvētkos.

Līdzīga sinoptiskā situācija bija pagājušā gada Ziemassvētkos. Pērn Ziemassvētku laikā Latvijā gan sniga, gan bagātīgi lija un veidojās apledojums. 2009. gada 23. decembra pēcpusdienā spēcīga atkala bija Latgalē, savukārt Pirmajos Ziemassvētkos un naktī uz 26. decembri visā Latvijā lija, turklāt valsts austrumos nokrišņu daudzums diennakts laikā sasniedza pusi no mēneša normas. Atkalas dēļ Latgalē aptuveni 30 000 mājsaimniecību palika bez elektrības.

Sinoptiķi cer, ka šajos Ziemassvētkos neveidosies tik sarežģīta situācija, tomēr aicina iedzīvotājus ņemt vērā, ka, piepildoties prognozēm par lielu nokrišņu daudzumu un apledojumu, Ziemassvētkos iespējami plaši satiksmes traucējumi. Atkalas gadījumā visus ceļus, ielas un ietves, kas nebūs nokaisīti ar smilts un sāls maisījumu, pārklās ledus kārta, tādēļ īpaši uzmanīgiem jābūt arī kājāmgājējiem.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 25.12.2010 16:10

    Labdien, kopš aizvadītās nakts laiks vienmērīgs -4-5- grādi, apmācies Z-ZA vējš 1-2m/s, no gaisa nāk tāda mitra migla ar sīkiem pilieniņiem, kas uz koku zariem un visādiem priekšmetiem tādu mērenu sarmu taisa. Sērsna ir tāda, ka suns un kaķis var pa virsu staigāt. Sākas fatāls laiks visiem meža dzīvniekiem...

    Ielādē...
  2. 25.12.2010 15:47

    Rigā joprojam -5-6 grādu robezās temperatura turas,šodien palaikam smidzina,ari nedaudz līst brīžiem. Vakardien pēcpusdien sakas ledus lietus-tada ka krusa un ledus gabalini,tada massa vel kadi 3-4 cm piebira,bet naktī ari diezgan stpri lija,izveidojas sersna. No rita ielasslidenas nav,bet izbrist cauri gruti gan-maz kur ir tirits bija,turklat parvietošanos stipri apgrutinaja pabieza sērsna-kajas ielūza un gruti paiet,no gaisa smidzeklis,jaka apledo :) Autovaditajiem lielas problemas-bez ta,ka ceļi gruti izbraucami-daudzien rīts sakas ar pabiezas ledus kārtas kasišanu,dauzišanu nosr no stikliem,setniekiem pagruti cinities ar tadu sasalušu sniegu-to butiba jauzlauž/jaatkāl sērsna lai var parakt. Laikam jau meža zvēriem/putniem tagad sakas gruti laiki-dziļš sniegs un apledojums/sērsna krietni apgrutinas iztiku. Suns un mazi bērni var staigat pa virsu sersnai,pieaugušais iet ka tads l… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 25.12.2010 16:13

      Man izdevās staigāt pa virsu ieplakainās vietās, piemēram, kur vakar bijušas iebrauktas mašīnu sliedes.

      Ielādē...
  3. 25.12.2010 18:52

    Cerēju, ka nelīs, bet šodien tas apledojums tomēr bija, bet ne tik liels, kā biju domājis. Apmēram puscentimetrs. Vismaz pa sniegu staigājot, kājas krita iekšā, bet ar slēpēm gan varēja mierīgi braukt pa ledu (ja 10 metrus tā nogāju, tad laikam arī tālāk tāpat varētu). Bet dzīvniekiem gan tagad būs grūti.

    Ielādē...
  4. 25.12.2010 20:41

    Pievakarē lietus pārstāja, grādi ap 17.00 atkal nolaidās līdz nullei, pamazām sāka piesalt (visu uz zemes notiekošo ļoti labi varēja redzēt arī pa logiem), un tagad jau -1*C pie loga. No gaisa nekas nekrīt, laiks mierīgs. Ceru, ka atkusnis būs beidzies! :)

    Ielādē...
  5. 25.12.2010 23:30

    top.rbc.ru Maskavā arī ledains lietus...

    Ielādē...
  6. 25.12.2010 23:34

    Arī pie "manis" parādās sniega pārslas no gaisa pie -4 grādiem, jau neliela sniega kārta atkal vakara nu jau virs sērsnas.

    Ielādē...
  7. 25.12.2010 23:31

    weatherfoto.wordpress.com

    Liela galetija ledainas SKĀRLETAS iespaidā. Tapa ejot kājam majas no darba,ka arī pastaigu ar suni laikā.
    Rigā vakarā saka smuki snigt sniegs ar palielam pārslām temperatura -4-5, iztikam bez atkušņa :)
    Tuvakajas dienās izskatas ka sals ievērojani pieņemsies spēkā reizem arī snigs. Ritdien Rigās apkartne snigs visai daudz. ZIema turpinas :)

    Ielādē...
    1. 26.12.2010 02:42

      Fantastiskas bildes! Rīt pāris ievietošu Vikipēdijā. :)

      Ielādē...
  8. 26.12.2010 03:11

    Vēlā vakarā sāka atkal līt, turklāt daudz spēcīgāk, nekā dienā bija. Un pāris stundu laikā pie mīnusiem viss pārvērtās totālā slidotavā. (Dienas variants līdzi nestāv...) Laternu gaismā viss, gan puskailie trotuāri, gan sniega kupenas lielās ielas malā un pagalmā – vizēt viz no atstarotās gaismas, kā to spēj atstarot vien tīrs ledus. Cik bieza tā ledus kārta, par to gan nevaru spriest. Bet vispār – marasms... Nesen likās, ka varētu būt viss garām, taču nāca otrā sērija, un tā izrādījās... labāk neteikšu.

    Tagad gan lietus pārstājis, taču visi sūdi jau savārīti. Nezinu, kas šo situāciju tagad varēs labot – varbūt vienīgi sasalstošs slapjš sniegs, kas varētu radīt grumbuļainību? Nekas cits prātā nenāk…
    Grādi tagad jau tuvojas -2*C. Apledojuši koki (vairāk, kā dienā, pāris bērzi pagalmā diezgan aizdomīgi saliekušies, bet ceru, ka šo nastu izturēs. Vēja vismaz nav.
    Taču naktī nesen p… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  9. 26.12.2010 06:53

    Jēkabpilī līst kā pa Jāņiem ar interesantiem skaņas un gaismas efektiem. Nu jau īsta ledus pilsēta, koki liecas, elektrība gan tikai brīžiem noraustās, pēdējās stundas laikā pat neraustās. Lasīju Tviterī, ka dažviet elektrolīnijas jau "zibeņo" un trūkst.

    26.12.2010 08:16: Izgāju ārā, sajūta fantastiska, viss grab, lietus lāsēm krītot un sasalstot, koki ļoti skaisti laternu gaismā izskatās. Ledus kārta uz koku zariem plkst.8 bija nepilns centimetrs. Arī viss sniegs pārklāts ar biezu ledus garozu, daži cilvēki cenšas no ledus atbrīvot mašīnas, bet es knapi atlauzu vaļā apledojušo atkritumu konteineru. :D

    Koku zari, tos pakustinot, viegli lūst. Izskatās, ka šis ledus tik ātri nenokusīs, tāpēc, kad nāks kāds stiprāks vējš virsū, tad var būt daudz lūzušu zaru, varbūt pat koku.

    Ielādē...
    1. 26.12.2010 08:37

      Līst, -5, ja tā turpināsies, sūdi būs...

      Ielādē...
  10. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    26.12.2010 08:50

    Arī pie mums sākās īsts ledus lietus!Krīt gan apaļi,gan iegareni ledus graudziņi.Pa starpu arī lietus lāses.Ap -4 gr.Jā ,diez kas nebūs vis...Kā rītdien tauta uz darbu tiks?

    Ielādē...
  11. 26.12.2010 08:51

    Rigā nekas tamlidzigs-viss mierigi,snieg neliels smalks sniedziņš,temperatura -4 gradi,ir uzsniguši kādi 3 cm sniega virs sērsnas,ziema turpinās. Ar nelielu skaudibu skatijos radarā,ka visai intensivas nokrišnu zonas virzijas garam Rigai visu nakti un ari tagad,bet sanak ,ka tie nes nevis sniegu,bet gan lietu... Luk ta var atškirties laika dazu desmitu kilometru attalumā ;)

    P.S. ĻOti ceru,ka kads tomer nofotografes to lielu atkalu LV austrumu rajonos un ieliks apskatei bildes,gribas jau redzēt to ledaino pasauli...

    Ielādē...
  12. 26.12.2010 08:54

    Labrīt, pie manis -6, mierīgs laiks, naktī 1cm sniega klāt svaigais uz sērsnas. Bet- pie manis mierīgs, redzami pat skaidras debess joslas (kad saule vēl nav uzlēkusi), totāls kontrasts ar to- ko dzirdu no Latvijas otra gala... Elektrība man vakar pāris reizes norasutījās (rudenī biju spiests nopirkt strāvas nepātraucēju, UPS verķi, lai man pc šie pārtraukumi nenosprādzina), bet tas varētu būt arī kārtējo iemeslu dēļ (kad releji pārslēdzas uz augstspriegumu līnijā/ jo šādi mikropārtraukumi reizēm gadās arī pavisam mierīgos laika apstākļos).

    26.12.2010 08:55: Izskatās - īstās atkalas jaktis LV A daļā būs šodien...

    26.12.2010 08:58: + kā arī satiksmes trakumi sāksies šovakar (kad publika kuļas uz pēdējo darba nedēļu uz pilsētām) vai rīt no rīta (kad pirmdienās arī jādodas atstrādāt/lielā daļā "atsēdēt" darba saīsināto nedēļu pirms jaunā gada....).

    Ielādē...
  13. 26.12.2010 09:40

    Jēkabpilī nu jau lēni snieg, aukstās gaisa masas no rietumiem ir atnākušas. Uz zemes temperatūra gan valsts lielākajā daļā šodien ir augstāka nekā vakar, kad lija daudzviet. :)

    Ielādē...
  14. 26.12.2010 09:44

    Dobelē mākoņi sāk izklīst, būs saulaina diena.

    Ielādē...
  15. 26.12.2010 11:58

    Spriežot pēc Ceļu kartes, Latvijā laika apstākļi tiešām ir apgrūtināti, vairākas stacijas izzūd no kartes, t.i. nav jaunu datu :)
    Šeit ārā krūmi un koki nedaudz "klab", no gaisa sīks putenis.

    Ielādē...
  16. 26.12.2010 13:17

    Rīgas apkārtnē SKĀRLETA jau atkapas-paradijas zilu debešu josla un strauji skaidrojas,spoži spid saule. Vairaki šoferi šodien ilgstoši rok ara savus auto un kasa nost ledu,lai var tikt uz priekšu, Dažiem izdodas,bet pagalmu ielas šoreiz netiek tiritas nemaz.

    Ielādē...
  17. 26.12.2010 13:22

    Priecīgus Ziemassvētkus visiem!

    Rīgā laiks ir tiešām ļoti labs. Beidzot spīd saulīte! :)

    26.12.2010 14:48: Rīgai no rietumiem ir pietuvojusies plaša mākoņu josla, apēdot sauli vēl pirms saulrieta. :)

    Ielādē...
  18. 26.12.2010 15:04

    !!! Yeye... TIKKO paveicu meteoapgaitu cauri 5 modeļiem- un samērā liela vienprātība: uz 30.12. gaidāmi atkal "ne sliktāki" sniega nokrišņi, kādus tikko pārdzivojām no Skārletes puses - turklāt no jauna ciklona, kas gandrīz atkārtos šīs Skārletes maršrutu... manīsim. Pagaidām par kādām atkalām vai puteņiem runa "neiet"...

    Ielādē...
  19. 26.12.2010 15:03

    Tas skaidro debesu strēķītis pavisam mazs, tikai vietām valsts centrālajos rajonos parādījās saule.

    Ielādē...
    1. 26.12.2010 15:06

      Man arī saule ap 10-11tiem tika, tagad no jauna apmācās, un nedaudz sāk snigt... -4 visas dienas gaitā nu jau pie R vējiem 1-2m/s.

      Ielādē...
  20. 26.12.2010 15:48

    Sveicināti visiem trakājiem pozitīvi, laika vērotājiem :) sveiciens svētkos. Runājot godīgi, man jau šis sniegs , sāk pamazam piegriezties, spēji tikai tīriit mazās Liepājas ieliņas, man vajadzēja divas stundas, jo jo traktors visu sniegu piedzen pie vārtiem smagu gurkstošu sniegu :( trakums, Piemēram, man laukos, pie Otaņķiem videjais sniega segas daudzums bija 40 cm , bet kur bija ieskrējies vējš a tur visi 60 pat 75 cm kupenas plus neliela atkala, labi ka vakar nebija plusos, bet gan -5 :) Vo tad būtu vaaks uz Nīcas un Liepājas šosejas :(

    Miers un prieks.

    Ielādē...
  21. 26.12.2010 19:16

    www.apollo.lv
    Apledojuši koki Latgalē,26 decembrī. Apollo galerija.

    Ielādē...
  22. 26.12.2010 21:40

    "Ledus laikmets" Latvijā 25.-26.12.10.
    citadapasaule.com

    Ielādē...
  23. 27.12.2010 14:06

    Sveicināti visi pēc svētkiem! :)
    Par laimi, lielāku ekscesu par iepriekšējo reizi aprakstītajiem nebija. Vakar jau rīta pusē lietus pārvērtās sniegā, kas pamazām pārklāja ledainās ielas un ietves ar "pretslīdes materiālu" (gluži kā biju to vēlējies! ;) ), tā kā pēcpusdienā jau šajā ziņā bija gandrīz OK. :)
    Koki apledojuši krietni, jau pa logiem labi var redzēt. Uzņēmu vairākas bildes, vēl gan neesmu datorā ielādējis, nezinu, cik labas sanākušas, bet nu vismaz dažām vajadzētu būt labām. :) Ja ir interese, varu pārsūtīt (pašam sava bloga nav).

    Arī grādi turējās mazliet (-1...-3*C), bet nepārtraukti zem nulles, tā kā nebija arī vairs nekādas kušanas. :)
    Apmācies gan visu laiku, Saule tā arī neuzspīdēja, dienā turpināja snigt sniedziņš, beidzās pēcpusdienā. Vakars mierīgs, bezvējš, grādi zem 0, bez nokrišņiem.

    Šodien jau kopš rīta ik pa laikam pavirpuļo sīks snieģelītis, g… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 27.12.2010 17:35

      Woow,perfekti,labprat ievietotu atkalas bildes sava blogā,ja var,tad atsūti :) Adrese šini lapā:
      weatherfoto.wordpress.com
      Ari citiem aicinu sutit,ja nobildejat ko interesantu aizvaditajas un ne tikai dienās.
      Riga pēcpusdien starp mākoniem paradijas saule,bet pārsvara tomer apmācies. -3-5.

      Ielādē...
      1. 27.12.2010 19:11

        Tikko nosūtīju uz minēto adresi. :)

        Ielādē...