Kosmosa meteoroloģija!

Kosmosa meteoroloģija!

Rakstīts īpaši meteolapa.lv 26.6.11., 13:10

Pareizi – visa dzīve nebeidzas ar Zemes atmosfēras blīvajiem slāņiem. Visas lietas, ja tā drīkst izteikties, "nāk" no Saules. Pavisam tiešā veidā, un šajos starojumu virpuļos varam saskatīt pat zināmu līdzību ar pie-Zemes cikloniem un anticikloniem. Ļoti iespējams – ne visai tālā nākotnē runāsim par jaunu meteoroloģijas novrzienu, un arīdzan kosmosa meteorologi kā profesija būs ikdienā dzirdēts apzīmējums dažiem izredzētiem cilvēkiem. Virsraksta jēdziens gan izlasīts "Citādas pasaules" blogā (mana šausmu saite katru vakaru pirms gaidāmā miedziņa, hehe...).


Jā, kad uz mūsu planētu sistēmas centrālā spīdekļa notiek kārtējie gāzu un enerģijas izvirdumi, tad tie elementārdaļinu veidā izplatās visapkārt. Pa reizei trāpa arī mūsu Mātei Zemei – to apstarojot, to enerģētiski uzlādējot. Ar tālākām sekām – papildus vulkānu izvirdumi, drusku vairāk zemestrīces un jo sevišķi uzjautrojas visa planētas atmosfēra. Kur sadzimst papildus ciklonu un taifūnu porcija, ar visām no tā izrietošajām sekām tā vai cita reģiona iedzīvotājiem.

Tad nu reiz – šie Saules izvirdumi, kas gāžās Kosmosā samērā haotiski un neregulāri – mums taisa sava veida "loteriju": trāpīs Zemei vai ne? Un tad jau sākas spēle -> šīs plūsmas uzminēt. Turklāt Saules enerģijas porcijas arīdzan negāžas tiešā lineārā kustībā, bet gan pa reizei mainot virzienu, savirpuļojoties nevienmērībās.

Un mūsu cilvēce 21. gadsimta jau otrajā desmitgadē aizgājusi tādu attīstību, kad šīs plūsmas varam monitorēt nepārtraukti. Un jau uzstādīt Kosmosa "meteo dienas prognozi". Kas arīdzan ir tik pat interesanta un atraktīva kā mums pierastā atmosfēras prognozēšana. Tātad, uz skatuves laiks uzrasties kosmosa meteorologiem – kuri tad sāks izplatīt dienas prognozes starojumiem. Visumā jau šāda lieta notiek – te iesaistās par globālie institūti, tikai personības tajā lauciņā nav izaugušas. Viņu laiks nāk, un kamdēļ kāds ŠĀDS nevarētu būt no Latvijas?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 26.06.2011 19:25

    Nebūtu jau slikti, ja kāds uzrastos, taču - vai Latvijā kāds ir, kam šādas lietas interesē zinātniskā līmenī?

    Ielādē...
  2. 26.06.2011 19:39

    Par kosmosa meteoroloģiju runajot-tika publiceta sava veida pabriesmiga saules aktivitašu prognoze-proti,ka 2012 gada nogalē gaidama vel nepieredzeta, vismaz pedejas simtsgades uzliesmojumi un magnetiska vētra,ka rezultata Zeme paliks pilniga tumsā apmeram 90 sekunžu laikā,(nodegot pilnigi visām ar elektribu saistitam lietām) atmosferu pārnems vel nerēdzeta,visaptveroša un spoža ziemeļblāzma bet nu cilvecei nāksies atgriezties izdzivošanai labaka gadijumā teju viduslaikos...Tada prognoze klejo dažados medijos un nu uznemtas ari it ka dok. filma...
    Jūsu domas-vai kas tads ir iespējams,vai ari kārteja žurnalistu un mēdiju uzpūsta sensācija par pas. galu?

    Ielādē...
  3. 26.06.2011 20:05

    Jāsaka - visticamāk, tā ir kārtējā uzpūstā sensācija par šiem masīvajiem saules vējiem. Nopietnā zinātne un nopietnie brīdināšanas dienesti neko neziņo. Es arī izlasīju šo rakstu. Jāsaka man, ja kaut kas tāds sāksies- un cilvēce ir tik gudra, kad šādas masīvas parādības sakarā uz brīdi atslēgs attiecīgās elektriskās iekārtas. ja kas svils, tad nedaudz (kā jau katrā šādā gadījumā/ lai gan konkrētajiem cietušajiem nevieglas dienas gadās tad...). * Tā ir mediju stratēģijas viena no pamattēmām - publiku visu laiku turēt vieglā stresā un vāji slēptā šausmu līmenī. Tad tirāžas un reitingi aug, un mediju priekšniekiem/menedžeriem vieglāk piesaistīt reklāmdevējus...

    Ielādē...
  4. 26.06.2011 22:37

    Piekrītu Raitim. Šī ziņa šur tur manīta, bet nekur nopietnās vietās.

    Ielādē...