Tā – kā vēlreiz par sevīm...

Tā – kā vēlreiz par sevīm...

Rakstu tikai meteolapa.lv saitei 4.7.11., 21:30

Šis ārpuskārtas raksts tapis – kā precīzāka atbilde uz dažu aizmaskētu jautājumu šajā lapā, kā arī uz dažiem tiešākiem vaicājumiem epastā "vai turpināšu?". Īsais vēstījums: turpināšu. Bet garākā versijā caur "savu prizmu" varbūt pačalošu par lietām, kas kādam varētu būt interesanti...

Vispirms par neseno pagātni. Par ex-"laika vērotāju" blogu. Man jāsaka: bija jāizdara izvēle- vai vēl vairāk attīstīt, vai sākt stagnēt. Tai brīdī bija izsmeltas visas iespējas, kuras varēju atļauties manas ikdienas atvēlētajās pulksteņa stundās. Tālāka attīstība sāka prasīt aizvien vairāk laika, kas neizbēgami jāņem nost no citām lietām (līdzās laika vērošanai man jādarbojas mūzikas karametals.lv saitē, jābīda lielais naudas projekts- kas mani baros vecumdienās, jādara sīkākas naudas haltūras, jādomā par ½ mantota un reizē gandrīz līdz kliņķim nolaista lauku īpašuma tālāku likteni, kā muzikantam jāuzspēlē Zantes pasākumos, kā mūziķim jāattīsta vienpersoniskais Mūžameža projekts, arī lauku mājās jādara ikdienas darbi – šodien, piemēram, jānovāc siens aitām gaidāmajā ziemā, un no kūtiņas jāizmet daļa aitu mēslu..., pa reizei jāpablogojas par citām tēmām). Bet no otras puses- attīstība apstājas, ja tai vairāk nevelta laiku. Bet stagnējošs blogs – tas man nerada nekādas labas sajūtas. Un arī nevienam citam...

Punkts divi – neredzu nekādas īpašas jēgas tam, kad rakstu izvērstus laika pareģojumus. To labāk par mani dara (ar viņu iespējām...) meteo.lv cilvēki un dažs labs cits Latvijā (Jānis visiem zināmais..., arī Toms visiem zināmais- bet censonim arīdzan problēmas ar laiku, nav nekāda joka lieta rullēt vienlaikus 3 medijos ar pārskrējieniem). Tas ir līdzīgi kā ... gleznot gleznu un pašam par to jūsmot (vai kāds cits jūsmos- tas jau savādāks jautājums). Tamdēļ "laika vērotāju ex-blogs" pazaudēja virzienu. Un sāka gļukot. Pats Liktenis man pateica: "tur beigt" (tas būtu vispār beidzies tā vai citādi...). Jāsaka – nekas nebeidzas, pasaulē vispār nav tāds jēdziens kā "beigas". Ir tikai pārmaiņas / pārejas.

Laika vērošanai ir savādāka jēga, nekā būt pareģim. Protams, patiesam meteo zinātājam būtu jāprot sastādīt 24-48 stundu ticamu prognozi savam tuvākajam apvidum. Bet vērotājs (-ji) arīdzan dod savu pienesumu kopējai meteo lietu izpētei. Pat valstiskais Latvijas meteobirojs (nosaukums iestādei ir citādāks, bet tas nu tā...) nevar visu padarīt, lai gan meteo jomā tehniskās un finansu iespējas ir jūtami izvērstākas nekā kādam meteo fanam. Taču "tur" ir mīnuss, pietrūkst vērojumi no "reģioniem". Tas pats virpulis (ko nepazīst – ja tas no konkrētā mākoņa gadās "neizteiktā" versijā – 99,98% iedzīvotāji, vēl jo vairāk ... ja tas netrāpa uz galvas vai piemājas dārziņā) kaut kur ir, tas pats krusas gāziens. Tā pati migla, ja vēlamies. Tāpat "tur" nezina mikro-klimata nianses, kaut vai negaisu mākoņu virzību gar augstienes to vai otru malu (varbūt zina – taču "uz āru tas neizpaužas"). Utt., utjpr.

Es apmēram esmu "piemetis" – mums Latvijā ir ap 100 cilvēku, kas savus debesu novērojumus nelaiž garām un piefiksē, teiksim, kladēs. Taču parasti tie ir otrā pusmūža cilvēki, starp kuriem tikai retais draudzējas ar IT tehnoloģijām. Ideāli būtu – ja rastos kāds tīkls no 30 "galvām", kas dzīvotu vienmērīgā izretinājumā pa visu LV teritoriju, un katrs no šiem meteo lietai savu iespēju robežās pieietu nopietni. Būtu pamats meteo-mafijai. Ir taču mums makšķernieki biedrība, ir taču mums mednieku biedrība un ir mums vēl kāds savs 100 biedrību, kas apvieno tās vai citas lietas entuziastu. Un kamdēļ nevarētu būt laika vērotāju biedrība (varbūt kāds kodols – sākums izsecināsies meteolapa.lv saites paspārnē?).

Galu galā katram ir iespējas izpausties ar savu blogu. "Gubumākonis" jau uzdarbojas 3 blogos, "Orkāns" pagaidām vienā, dabas zintnieks Vilis Bukšs arīdzan... Un varbūt vēl kāds uzdarbojas. Arī krieviski rakstošais "Meteomonster22". Ir taču šodien iespēja sākt vēl kādam. Bet "Negaiss" pa reizei dodas negaisu ķeršanas ekspedīcijās.

Raksts jānoslēdz... un saku, meteofrontē esmu pašpietiekams. Paliek darbs šai portālā, paliek darbs "Meteo arhīvos" (apkopoju ikdienas vērojumus, kā arī atveru speciālas lapas lielākām parādībām gan Latvijā, gan pasaulē), paliek darbs "Meteodienas" blogā (kur tiek veidotas fotogrāfiju sērijas), ir jauns darbs "Dienas blogeru lapā" (kur turpmāk pacentīšos gandrīz katru dienu iemest rakstu – par tēmu: meteoroloģija ir krietni plašāka nekā domājam), jādomā arī par "Nr.2 meteo saietu" (varat jau tagad man idejas par šādu sarīkojumu dot...:) ) Ja palaimēsies – vēl kādu reizi šai vasarā pērkona maisus paķeršu.

Nu tā... nav ko gauzties, darām katrs savu darbu! Vai ne?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 05.07.2011 07:54

    Paldies par padarīto,bet man no Tava bloga konkrēti pietrūkst 2 lietu.Vispirms -satelīattēla ar bultiņām,paskaidrojumiem un ciklonu nosaukumiiem-tas patiešām bija labi uztaisīts un varbūt kaut kur Tu veidosi ko līdzīgu,dod ziņu.Otkārt-nav man saites uz K.Funta putnu blogu-ja vari,ieraksti kaut kur,jo mani sākušas aizraut ari putnošanās lietas.

    Ielādē...
    1. 05.07.2011 08:38

      To gan teorētiski, gan praktiski varētu veikt arī šeit.. vienīgi nedaudz jāpadomā par formātu. Nepieciešams būtu arī kāds darītājs :)

      Ielādē...
    2. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
      05.07.2011 11:11

      Piekrītu Saulcerītei!Tāpat kā šī lapa,arī Raita lapa bija ļoti interesanta.Arī man vajadzētu Kaspara putnu blogu...

      11:21: Saulcerīt,ies atradu un ierakstīju Kaspara bloga adresi: www.funtsmyblog.wordpress.com

      Ielādē...
      1. 05.07.2011 12:11

        Liels paldies!

        Ielādē...
  2. 05.07.2011 10:39

    Vēl par satelīta attēliem: ja Raitim ir interese ko tādu turpināt, var droši mums rakstīt. Es pats atbalstītu atsevišķu sadaļu teiksim par dienas komentāru, kur varētu būt attēls un komentārs.
    Vai sākotnēji var vienā nedēļas rakstā katru dienu ievietot bildi un pievienot komentāru.

    Ielādē...
    1. 05.07.2011 12:27

      Labdien, es vizuāli šajā lapā iztēlojos - kad varētu būt sazīmēts mazs dienas sat attēls, uz kura uzklikšķinot- tas parādās lielāks un ar komentāru. Man attēlu sagatavot neprasītu pārāk daudz laika, kā arī dienā 2x atjaunot ar attiecīgo garāku parakstu. Tiesa, ir dienas /vakari- kad esmu izbraukumā (tuvākā laikā garāki izbraucieni-prombūtne gan netiek plānota)...

      Ielādē...
      1. 05.07.2011 12:55

        Mums šķiet, ka būtu nepieciešams mazāks gan mūsu, gan Jūsu ieguldījums, ja attēli būtu vienā t.s. rakstā, un, kā jau minēts, ne pilnā izmērā. Tad katru dienu varētu pievienot jaunu, un rakstā vai komentāros krātos viedokļi / domas / atspoguļojums, kā nu kurš to sauc. Ja vēl klāt pieliek kaut vai šīs nedēļas rakstā iekļauto attēlu ar apzīmējumiem, tas kopumā varētu būt visai labi.
        Domāju vienīgi, ka sat24 attēlu bultas varētu zīmēt ar jau programmās izveidotām bultām, nevis ar roku, tās varbūt izskatītos vēl labāk.

        Ielādē...
  3. 05.07.2011 17:23

    Labdien!
    Ja "Pierīga" ir atradis šādu grafisko programmatūru, kurā ir standartizētas bultu un ierāmējumu opcijas, tad, lai ieliek šeit vismaz nosaukumu, lai Raitim nav "jātaustās"uz dullo meklējot kura tā isti ir.
    Lai nu kā , ir taču zināms, ka progammiņas apraksts ne vienmēr sniedz pilnīgu priekšstatu par to ko ar viņu varēs paveikt.
    Citādi iznāk "nokačāt", uzinstalēt un tad, tikai konstatēt vai tā būs ātra un ērta lietošanā, lai lēna un smagnēja, prasot daudz darora resursus.

    Ielādē...
    1. 05.07.2011 18:03

      Ir pilns internets ar dažādām programmām. Man visai elementāra šķiet Paint.NET, kas nav liela izmēros un nekādas problēmas nesagādā.

      Kā veidot bultas var redzēt šeit.

      Ielādē...
  4. 07.07.2011 01:31

    Atļaušos teikt, paldies, Raita vietā. (jo es ,taču "uzprasījos" ;) )
    Un cerams, ka Raitim ši informācija noderēs!

    Ielādē...