Starp vasaru un rudens dzestrumu

Starp vasaru un rudens dzestrumu

Lai gan astronomiskais rudens vēl nav iestājies, dabā jau kādu laiku ir jaušamas rudens vēsmas. Pozitīva ir ziņa, ka uz pāris dienām gaiss atkal kļūs siltāks. Šodien Latvijā gaisa temperatūra pārsvarā ap +18 ... +20 C, nākamā nakts Kurzemē un Zemgalē mākoņu dēļ būs siltāka (+10 ... +16 C). Tomēr, tālāk uz austrumiem no Rīgas gaiss atdzisīs līdz +4 ... +8 C (izteiktāk droši vien pašā A pierobežā).

Pirmdien kopumā varētu būt visai daudz mākoņu, vējš dienā pūtīs no D, DA puses, pēcpusdienā, sākot no Kurzemes tas iegriezīsies no R, DR. No rīta puses vietām Kurzemē iespējams lietus. Pa dienu, sākot no Kurzemes, gaidāmas plašākas lietusgāzes - spēcīgākās gan droši vien būs pievakarē valsts centrālajos un austrumu rajonos. Gaisa temperatūra +18 ... +24 C. Vējš gaidāms neliels līdz mērens.

Naktī uz otrdienu tiek prognozētas apmākušās debesis, līdz ar ko gaiss neatdzisīs vairāk, kā +10 C, tā šobrīd prognozē LHMT. Kurzemes piekrastē gaidāmas vēja brāzmas līdz 19 m/s. Šobrīd izskatās, ka otrdien un trešdien gaidāma saule, pa brīžam lietusgāzes un zilas debesis. Plašāki nokrišņi prognozēti ceturtdien. Vējš pārsvarā pūtīs no DR puses, ceturtdien tas iegriezīsies no ZR.

Visas dienas gaidāms brāzmains vējš, lai neteiktu vētra, kas pierimt varētu vien nākamajā piektdienā - skatīt pašreizējās vēja brāzmu prognozes zem raksta. Gaiss pamazām atkal kļūs vēsāks - otrdien +17 ... +22 C, trešdien +15 ... +18 C, ceturtdien +14 ... +16 C (tā prognozē NMM modelis). Kā vienmēr jāsaka, ka prognozēt ilgākam laikam uz priekšu var vienīgi pamata tendences, visas prognozes mainīsies un tām jāseko līdzi ikdienā, sadaļā "Aktuāli".


Attēlā: vēja brāzmu prognozes 13.-15.septembrī (meteo.lv)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 15.09.2011 20:45

    Radars sola ļoti aukstus vakarus un naktis turpmākajās dienās.Es te visu laiku trinos-nevar saprast ,ko darīt ar atlikušajiem zaļajiem tomātiem siltumnīcā-ņemt zaļus nost vai ļaut nosalt:)
    Kaut kā pērnā gada vēsums šai pašā laikā jau piemirsies,nu patlaban liekas,ka viss,klimats pēkšņi strauji mainījies,tūlīt būs ziema klāt.Tīri neomulīgi paliek.Vēl tie agrie vakari,kas tik strauji atnāk.Paldies, vismaz laika vērotājs ievieš kaut cik optimismu ar solījumu,ka sestdien būs labāk.

    Ielādē...
    1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
      16.09.2011 05:21

      Es,šodien,ņemšu visus tomātus nost.Zaļie jau arī nogatavojas.Vējš ir pierimis.Uzlija tikai nedaudz.

      Ielādē...
  2. 16.09.2011 10:31

    Līmenim kanālā, arī manā Baltezerā var labi sekot mājaslapā www.seprise.eu un kartē jāuziet uz Daugavgrīvas staciju. Līča D daļā, Daugavgrīvā, Baltezerā ir samērā līdzīgas izmaiņas, varbūt, tikai ar nelielu starpību un nobīdi laikā, praktiski tie ir "savienotie trauki" - kas līča D daļā, tas arī šeit.

    Ielādē...
  3. 16.09.2011 10:50

    Labdien, pēdējās 12 stundās (naktī) mierīgs laiks, R vējš vien 2-3m/s, no rīta RZR vējš līdz 5m/s, bet jūtamu pastiprināšanos nesagaidu. Debesīs kopš rīta daudz mākoņi, dažādas lietus brāzmas vizuāli viļņojas... Kopā gatavoju ex-KATIA lielo fotogaleriju. Gaisa temperatūra naktī +12, tagad +13...

    11:14: Daži foto - vētra saplēsa manas mājas tuvumā elektrības vadus. Jāsaka, tas gadījās pirmo reizi kopš "Ervīns" taifūna /2005. gada 9.-10. janvārī.

    Ielādē...
  4. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    16.09.2011 11:48

    Tā ir viena sodība,mēs,atkal,visiem lietus mākoņiem-pa vidu,tātad-sausā...

    Ielādē...
  5. 16.09.2011 12:27

    Maria - nākamais taifūns, kas varētu nonākt mūsu krastos. Patreiz tas ar 1k spēku dodas pāri Kanādas austrumu salām- manīsim...

    12:48: Nu jā, rītā izskatījās- mākoņi ies vairāk uz Vidzemi, taču pusdienās maksimālie nokrišņi-> tomēr ir Kurzemes austrumos un Zemgales R daļā. Arī pie manis- no RZR virzās pelēki mākoņi un apnicīgas lietus lāses jau kādas stundas 1,5cas... (neļauj man pabeigt vākt kartupeļus šodien).

    Ielādē...