Laika ziņas – TV kastē...

Laika ziņas – TV kastē...

Šā raksta laikā pie debesīm nekas sevišķš tāds nenotiek. Turpinās meteo "iekritiens" jeb recesija, ja salīdzinām ar dažiem sabiedriskajiem procesiem tepatās zemes virsū. Kā reiz ir labs brīdis pievērsties laika ziņu vērošanai- ar masu saziņas līdzekļu starpniecību. Un ap to saistītām lietām.

Rakstīts īpaši http://www.meteolapa.lv/ saitei, 15.11.11., 16:30.

Patiesi, šā portāla citā rakstā (ne gluži par šo tēmu) komentāru slejā aizsākusies neliela diskusija, tad kādām jābūt "Laika ziņām" Latvijas Televīzijā "Panorāmas" laikā un ne tikai. Šo rindu autoram tagad ir vēlme uz šīm "laika ziņām" paskatīties no barikādes pirmās puses, no skatītāju rindām.

* Vispirmāmkārt – laiks (kalendārais) ir jūtami aizgājis uz priekšu. Visās jomās iejaucies internets. Arīdzan pie laika vēstu pasniegšanās... Mūsu publika ir sadalījusies apmēram divās daļās. Jaunākais "gals" jau jautrojas "tīmeklī", kur elementāras laika vēstis dabūjamas burtiski visos vispārējo ziņu portālos un daudzās lapās. Tātad jebkurā laikā un jebkurā vietā uz Zemes mēs bez pūlēm varam iepazīties ar tagadējiem u+ pārskatāmā nakotnē gaidāmiem laika apstākļiem. Nav vairs vajadzības gaidīt kādas TV stacijas konkrēto brīdi, piemēram, tās minūtes aiz LTV1 "Panorāmas", kad sprauns diktors apstāsta par gaidāmo pie debesīm tuvākās diennakts laikā.


Gados senākā publikas daļa – protams, līdz pašai "ieiešanai koka kastē" ar internetu būs uz attālu "jūs". Sekojot teicienam: "vecu koku pārstādīt nevar...". Protams, runāju par garā vecajiem, kur saistība uz muguras esošajam gadu skaitlim ir visai pastarpināta saikne.

Gandrīz lieki sacīt – gadiņiem rullējoties uz priekšu, "vecā gala" ļaužu bars līdzi sev uz gaisamas un mūžīgās mīlestības piesātināto pasauli paņem arī vecos ieradumus. Citu vidū maģiskajos plkst. 21:15tos piesēsties pie zilajiem ekrāniem (kamēr viņu jaunākās paaudze jau šodien visas dienas garumā darbojas pie "citas krāsas" – baltajiem pc monitoriem) un paskatīties kādā "sejā", kas stāsta neatkarīgi no poltiskajiem, reliģiskajiem, dzimum- ... uzskatiem absolūti vajadzīgu lietu: kāds rīt būs laiks?

Taču "vecais gals" skaitā samazinās, "jaunā gala" iedzīvotājiem vienā jaukā dienā "Panorāma" ar laika ziņām būs tāds pēc naftalīna smaržojoša mīļlietiņa no vecmāmiņas gadiem. Un nevajadzīga. Reitingi vecajām tv stacijām kopumā kritīsies un aizies uz leju zem "kritiskās līnijas". Un līdzīgi tam, ka šodien pasta kantoros visā pasaulē atsakās no papīru telegrammu sūtīšanas, tad rīt (reāli pēc 10-15 gadiem varbūt) vairs nebūs vajadzības pēc "laika ziņām plkst. 21:15".

* Runu drusku novirzu uz citu pusi – informācija: kāds rīt būs laiks- ir absolūti utilitāra jeb vienreizējās lietošanas lieta:) 98,89% no visiem iedzīvotājiem ir vēlme uzzināt: līs, nelīs, snigs, putinās, karsts, auksts? Tuvākajā brīdī... lai pēc tam noteiktajā stundā pēc diennakts savās smadzenēs rautu iekšā jaunu ziņu porciju. Ar apakšdomām: caur puteni tikšu no savas mājas garāžas ārā ar autiņu? Un vai rīt vilkt paplānu virsjaku vai vispār uz ielas varētu iztikt ar vienu t-krekiņu utt? Pēc trim dienām par šā vakara konkrēto reizi neatcerēšos.

Atcerēsies - ja nu vienīgi uz galvas uztrāpīsies konkrētais lietus mākonis, kas "vakar netika prognozēts", tad gan pazākāsimies un pastāstīsim otrajai paziņai kādu piparotu anektdoti par meteo prognozētājiem. Vai arī kādā jaktē konkrētais tornado konkrēta īpašnieka šķūnim norauj jumtu (+ pašam īpašniekam "norauj otru jumtu" prātā), tad gan laika kaprīze ierakstīsies ilgajā atmiņas "cietajā diskā". Taču tādi gadījumi ieskaitāmi ekskluzivitātes kategorijās. Pamatā laika ziņas ir pielīdzināmas – vienreizējam bārdas skujamam, mīksta papīra lietošanai pie roku mazgāšanas attiecīgajās labierīcībās... Nepieminētie 1,11% no ļaužu apriņķa, kuri meteo lietās rokās dziļāk par parastajām "laika ziņu četrrindēm", tie smagi draudzējas ar IT tehnoloģijām, caur kurām neizbēgami iegrimst savā plašajā meteo pasaulē. Arī jau bez TV starpniecības.

* Kas tad nu paliek pāri no visa ieprieksteiktā? Divas lietas... PIRMĀ: laika ziņu reizes – varētu būt zināma mācību stunda. Meteo lietās zinošs diktors varētu caur konkrētiem temperatūras grādiem pavēstīt arī, ka "ciklonos vējš pūš pretēji pulskteņa rādītāja virzienām", "vai arī – negaisi pamatā rodas uz aukstās frontes", "fronte- tā galu galā ir nevis šaudīšanās no ierakumiem ar ložmetējiem, bet gan robežlīnija starp divām dažādām gaisa masām". OTRKĀRT: "laika ziņas" labu reitingi ieguvušajā medijā – kādam ziķerīgam un ambiciozam cilvēkam varētu būt starts pat uz ... jā, jā... Saeimas deputāta krēslu. Mēs jau tie balsotāji attiecīgajos datumos Augstajā Namā vēlam priekšstāvjus ne jau pēc viņu piedāvātajām programmām, bet gan pēc "sejām – lokomotīvēm". Vismaz tā bijis pēdējos 20 gados... Ja jau reiz Saeimas sēžu zālē nokļūst komponisti, dziedātāji, svarcēlājs, un pat kriminālziņu raidījuma vadītājs, tad kamdēļ ... tajās rindās nevarētu iefiltrēties kāds iepriekš pazīstams laikaziņu teicējs. Tas gan varētu būt labs iemesls ambiciozam jaunietim kļūt par redzamu "seju" tajās minūtēs, kur TV monotoringa ietvaros ir tie visaugstākie reitingi? Pagaidām gan nav dzirdētas par kādām cīņām – par šo teicēja krēslu. Vien dzirdētas vēstis- daiļā dzimuma t.s. "laika meitenes" nekautrējas izģērbties fotosesijās. Kas domātas vīriešu žurnāliem, kur centrālajos atvērumos pozējam ar visai maz apģērbiem uz miesām. Tā vai citādi- arī karjera...

Lūk tādas domas uzradās, kad atceros reiz skatītās laika ziņas TV kastē:)
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 15.11.2011 19:39

    Ir lietas, kam piekrītu, bet ir lietas, kam negribu piekrist.
    Taisnība, ka daudzi "vecie koki" nepāraugs jaunā audzē un neiemācīsies jaunus veidus, kā iegūt laika ziņas, bet viņi arī negaida laika ziņu pārtapšanu par "mācību stundu". Drīzāk - konkrētu, izsmeļošu prognozi, kāds laiks gaidāms nākamajā dienā viņu novadā. "Mācību stunda" noderētu ar, bet - cik tad ilgi vienu un to pašu mācīsi? Tak ne jau katru reizi! ;)
    Taču negribu piekrist, ka tikai "vecie koki" vien gaida laika ziņas TV. Ja pats neskaties TV (nav svarīgi, kādu apsvērumu dēļ) un esi pilnībā "atdevies" neta varā, nebūt nenozīmē, ka jaunie un "pa pusei jaunie" to nedara. Es, piemēram, regulāri paskatos dažādu TV kanālu rādītās laika ziņas (ne tikai Latvijas vien), tiesa, varbūt mani var ieskaitīt t.s. "1,11%" kategorijā, jo es arī vērtēju un salīdzinu, kuras labākas… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  2. 15.11.2011 19:45

    Jā, laika ziņas caur TV - tā ir šodiena, bet ne vairs dominējošā rītdiena... Kā reiz- no TV laika ziņām neko daudz nevaram uzzināt par laika apstākļiem katrā konkrētā vietā. Vien vispārējas prognozes lielajiem novadiem (Kurzemei, Zemgalei, Vidzemei, Latgalei, Rīgai...)* Dīvaini ir tas: ka nav laika sērfot netā- bet tai pašā laikā, ir laiks čolēt "zilajos ekrānos"!? (kaut kāda līdzība tam, ka ... ir dzirdēts, nekam nabadzīgās ģimenēs neatrodas nauda, bet spirta "pudeļmaizei" tā atrodas gandrīz vienmēr). Efektīvākas uz brīdinājumiem - ir radiostacijas, kuras var klausīties fonā. Un kur (pa reizei) izskan kādas ziņas, ka tur un tur tuvojas kāds spēcīgs negaiss.

    Ielādē...
  3. 16.11.2011 01:38

    Kungi, Jūs mani esat samaitājuši, t.i. izglītojuši ar šitām laika ziņām. Tāpat kā Raitim, man nav TV kopš deokoderu ēras sākuma un es maz skatos, ko tur rāda. Man liekas, ka Latvijas TV ir miegaina un gaudulīga un viens vai vairāki jestri laikaziņu cilvēki to jūtami atdzīvinātu. Varētu būt TV arī fiksās ziņas katrā stundā vai pāra stundās, arī laika ziņas, it īpaši, ja laika sfērā notiek kas aktuāls. Laika ziņu stāstītājam būtu pašam tās lietas jāizprot, nevis jābūt tikai diktoram, kas nolasa no lapas vai monitora.
    Laika ziņas TV iztēlojos šādi. Tādā stilā, kā Raitis gandrīz katru dienu, laika vīrs pie Eiropas satelīta kartes 10 sekundēs izstāsta galveno, kas kā griežas, kur kas plūst, kādi tālākie varianti. Pa starpu varētu būt minisižeti pa plūdiem vai sniegu kādā Eiropas vietā, ko izraisījis attiecīgs ciklons vai fronte. Tad atveras Latvijas satelīta vai tāda nokrišņu radara karte, kāda agrāk š… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...