Kad ziemai būs briedums?

Kad ziemai būs briedums?

Visus gadalaikus man neviļus gribas salīdzināt ar... cilvēka mūžu. Ar mūža dažādām sastāvdaļām. Arī šai ziemai būs šādā griezumā jāvelta dažas rindas. Šķiet, iestājusies Baltā gadalaika 2011-2012 "vētrainā jaunība".

Rakstīts īpaši meteolapa.lv saitei.

Tagad nopietnāk... tikko aizvadītais rudens izdevās (jo sevišķi tā otrajā pusē) reti mierīgs. Teju vai piecas nedēļas visi Latvijas cilvēki dzīvojas "sliņķu režīmā". Pat visgaudenākie pilsoņi varēja bez pūlēm novākt savus iekavētos mazdārziņus un kārtīgi paspēt ieziemoties. Nupatās daba ņem savu tiesu atpakaļ...

Agri vai vēlu bija jānotiek šai tagadējam ciklonu aktivizēšanās periodam. Gluži loģiski, Saules tekošajau enerģijai samazinoties (kad spīdeklis zemu nolaižas pie horizonta), tad arī arktiskās gaisa masas cenšas doties uz zemākiem platuma grādiem, uz dienvidu pusi. Kur sastopas ar vasarā iesildītajiem Atlantijas okeāna ūdeņiem un citām, siltākām gaisa masām. Uz šās robežlīnijas – jeb uz arktiskās frontes- rodas megacikloni, kas nes brāzmainus nokrišņus, vētas, orkānus.

Jāsaka, rudens ciklonu periods ir netņemama sastāvdaļa arī ikvienā ziemā pie mums. Ziemas sākums – ārkārtīgi reti gadās tāds lēns un mierīgs. Vienmēr ir īsāks un garāks vētru periods. Vismaz līdz tam brīdim, kamēr jūtami pārtraucas enerģijas padeve no Atlantijas okeāna ūdeņiem. Bet tas savukārt ir lielā saistībā ar ledus segas izveidošanos šo lielo ūdeņu ziemeļu daļā. Protams, vēl pa vidu jaucas vietējā gaisa lielā mēroga turbulence ("jet stream"), Golfa straumes virpuļu aktivitāte. Plusā vēl 100+ faktori, kurus zina vai pagaidām nezina gudrie prāti ar zinātniekiem grādiem.

Mēs mēģināsim pamanīt to brīdi, kad pēc "vētrainās jaunības" iestāsies tas Ziemas mūža "briedums". Kad pēc ciklonu izplosīšanās mūsu tuvumā uznāks kāds patstāvīgāks anticiklons ar konsekventiem "-" grādiem daudzas dienas pēc kārtas. Jāsaka, šis briedums katrā ziemā iestājas pa savam. Ir Baltie gadalaiki, kas vispār līdz šādai stadijai nenobriest. Tāda bija ziema 2008-2009, kad visu laiku Latvijas lielākā daļā laiks nogrozījās tā ap "0" grādiem. Bet jau 2009-2010tā bija ar BOD-DIRK anticiklonu teju uz 40 dienām. Arī iepriekšējā 2010-2011tā: ar nelielāku anticiklonu februārī.

Tātad, mūsu krastos ziems ir dažādas – nobriedušas, nenobrieduās, pus-briedušas. Kāda būs šī? Nezinu, bet visas lietas vērosim :)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 11.12.2011 19:56

    Jauki, ja kāds visu tik smuki "saliek pa plauktiņiem". Man - cilvēkam, kas tikai nesen atklājis laika vērošanu kā jauku vaļasprieku - šķiet ļoti noderīgi:-))

    Ielādē...
    1. 11.12.2011 21:23

      Uz reizi saku- laika vērošana nekad nav garlaicīga lieta:)

      Ielādē...