Aktuālā situācija (nedēļa līdz 23.9.12. )

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 23.9.12. )

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena: ILKA ciklona attāla DA mala. Otrdiena: aukstā fronte vēl tuvāk. Trešdien tā lēnā garā virzās pāri Latvijai. Ceturtdien: fronte pabeidz virzīties pāri Latvijai. Piektdiena: pēc frontes - jauna mākoņainība no R puses. Sestdiena: pie mums progresē JENNY ciklons. Svētdiena: ciklona R mala- ar īslaicīgiem nokrišņiem un brāzmainiem vējiem Kurzemē.

Attēlu (c) sat24.com un en.ilmatieteenlaitos.fi .

Turpinājums nākamajā nedēļā.

=================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem, pulksten 15:00. Tajā ir ietverta situācijas analīze. Jāņem vērā, ka pats attēls atjaunojas vēlā pēcpusdienā, ap pulksten 17-19.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=================

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 23. septembris

JENNY ciklona centrs aiziet uz Latvijas A pusi. Daudzviet nokrišņi, bet pēcpusdienā un vakarā Kurzemē brāzmaini vēji. ZR krastos arī neliela vētra.

Sestdiena, 22. septembris

JENNY ciklona A mala - ar apmākušamies debesīm viscaur Latvijā.

Piektdiena, 21. septembris

Esam tālā ILKA ciklona DR malā, Latvijā daža lietusbrāzma no atsevišķiem mākoņiem. Pret vakaru Latvijas R daļā parādās jau JENNY virpuļa pirmā mākoņainība.

Ceturtdiena, 20. septembris

Pāri Latvijas A daļai- vēl ir aukstās frontes mākoņi, kamēr Kurzemē vairāk skaidrs. Taču īslaicīgi nokrišņi ir arī pie R krastiem. Pēc frontes gaiss vēsāks...

Trešdiena, 19. septembris

Dienas gaitā ILKA ciklona aukstā fronte virzās pāri visai Latvijai. Daudzviet lietusgāzes, bet uz A no Rīgas- arī pērkona negaisi. Aiz frontes piekrastēs brāzmains vējš un jūtami vēsāks gaiss.

Otrdiena, 18. septembris

ENNIO anticiklona ZR malā- atkal silts un vasarīgs laiks. Vakarā virs Kurzemes parādās mākoņainība no tuvojošās aukstās frontes.

Pirmdiena, 17. septembris

Esam ENNIO anticiklona siltajā ZR malā, tamdēļ attiecīgi gaisa grādi vēl vasarīgi. Tomēr frontes tuvums no ZR puses - Kurzemē dod spirgtus vējus, kas daudzviet ir 15m/s un vēl nedaudz vairāk.

=================

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 23.09.2012 20:22

    Šodien laiks pārsvarā apmācies ,brīžiem uznāk tumšāks mākonis ar mērenu lietu. Temp tiešām ir rudenīga, tikai +10,5. MAX +12,3

    Ielādē...
  2. 23.09.2012 20:54

    Aizvadītā nakts jau siltāka, ap +10...+9*C, min.t. +8,9*C. Rīts apmācies, taču diezgan ātri skaidrojās, un dienā MMD, Saule mijās ar mākoņiem. Līdz vēlai pēcpusdienā pārsvarā saulains, uz vakarpusi vairāk mākoņu, bet bez lietus. Dienā mērens vējš, brīžiem stiprāks uzpūta, bet temperatūra pārsvarā ap +14...+15*C, max +16,1*C. Uz vakaru jūtami vēsāks, tagad +9,6*C.

    Ielādē...
  3. 23.09.2012 23:45

    Šodien visai interesanti laikapstākļi un mākoņi pie debesim bija vērojami:

    Ielādē...
  4. 24.09.2012 02:39

    Vēlākā vakarā lietus sasniedza arī manu pusi, brīžiem nedaudz palīņāja, brīžiem pārstāja. Tagad arī uz kādu brīdi pārstājis, nekas daudz reāli pielijis nav, cik manīt var. Laternu gaismā koku zarus šūpo un purina vējš, bet nekādas īsti stipras brāzmas nemana. Šobrīd grādi nokritušies līdz +8,7*C.
    Rīt uz Rīgu - pēc prognozēm izskatās, ka laikam no lietus neizbēgt, un reāli aukstu sola (visur Latvijā...)... :(
    Jāģērbjas būs kā krietni dziļākā rudenī...

    Ielādē...
  5. 24.09.2012 08:39

    Rīgā visu nakti ik pa laikam līča efekta lietus brīžiem kopā ar stiprām vēja brāzmām 12 - 15 m/s. Šķiet ka šie ir šī gada pirmie izteiktie līča efekta nokrišņi. Pašlaik lietus mitējies jo Rīga atrodas starp 2 nokrišņu joslām, bet gan jau, ka šodien dabūsiem vēl lietu, jo apstākļi arī dienā būs labvēlīgi lai līcis ražotu lietu. Vējš gan vēl pūš diezgan stipri brāzmās ap 10 - 12 m/s. rīts vēss +9, vējā vispār liekas auksts.

    Ielādē...
  6. 24.09.2012 08:55

    Atlika man vakar uzrakstīt, ka nelīst un izslēgt datoru, kad nokrišņi arī bija klāt. Vēl ap pusnakti lietus grabinājās pa palodzi un vējs iegaudojās skurstenī, sapratu, ka rudens patiešām ir sācies. No rīta pamērīju, cik tad salijis- veseli 3,6 cm sanāca! No rīta vairs nelija, bet viss bija nomācies. Nupat austrumu pusē saulīte mēģina izspraukties pa mākoņu šķirbiņu, ceru, ka izdosies, varbūt tad diena nedaudz iesils, jo t rāda tikai +8,3.

    Ielādē...
  7. 24.09.2012 09:07

    Šorīt 9 grādi un 9 mm:)

    Ielādē...
  8. 24.09.2012 09:33

    +8..+9 grādi no rīta septembra beigās Latvijas klimatā ir drīzāk augsta, nevis zema gaisa temperatūra. Daudzos gados šajā laikā bijuši nelieli mīnusi.

    Ielādē...
    1. 24.09.2012 09:36

      Es jau ar nesūdzos,pie kam uzskatu ka lai nu kas ,bet rudens gan vismaz pagaidām šogad ir izdevies!

      Ielādē...