Aktuālā situācija (nedēļa līdz 14.4.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 14.4.13.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena: HANSI ciklona masīvās sniega brāzmas. Otrdiena: virs Latvijas ir anticiklona DA mala. Trešdiena: siltā fronte ar pavasari nāk... Ceturtdiena: siltā fronte ar nelielu lietu vietām Latvijā. Piektdiena: JOEL ciklona siltās oklūzijas frontes nokrišņi vakarā. Sestdiena: aiz ciklona. Svētdiena: neliels augsta spiediena atzars pirms vēl nelielākas siltās frontes.

Attēlu (c): Sat24.com un Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

=================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 14:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 15-16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===============

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 14.04.13.

Aiz JOEL ciklona - mums ir neliels augsta spiediena atzars. Aiz ciklona rītā vēl vietām ir spirgts ZR vējš, bet dienas otrajā pusē laiks nomierinās. Mākoņi virs Latvijas lielākās daļas pavājinās, bet nākamās nakts sākumā atkal sākas neloiels sals daudzos rajonos.

Sestdiena, 13.04.13.

Ciklona JOEL siltā oklūzijas fronte ar lietus nokrišņiem aiziet, dienas laikā ir nelieli īslaicīgi lieti Latvijas DA rajonos, kā "atskaņas" no dažiem negaisiem Lietuvas vidienē.

Piektdiena, 12.04.13.

Vēlais pavasaris - tagad gan uzņem apgriezienus. Un siltums ir vēl vairāk. Sniegs strauji kūst, mazākajās upēs jau sākas pali. Vakarā JOEL ciklona nokrišņi vēl sniega kušanu pastiprina.

Ceturtdiena, 11.04.13.

Siltā fronte no D puses vēl vairāk progresē virs Latvijas, praktisiki visā valstī un visā diennaktī gaisa temperatūra virs 0 atzīmes. Dažos rajonos neliels lietus.

Trešdiena, 10.04.13.

Pavasara fronte neizbēgami mums nāk tuvāk un vakarā jau atrodas virs Latvijas, vakars pēc ilgiem mēnešiem pirmo reizi ir bez sala.

Otrdiena, 09.04.13.

Neliela anticiklona DA mala. Pie mums laiks nomierinās, lai gan pie D robežām vakarā ir neliela mākoņainība ar vēl nelielākiem sniega norišņiem.

Pirmdiena, 08.04.13.

HANSI ciklona gubu-sniega mākoņi daudzviet Latvijā nesa spēcīgas sniega brāzmas, tostarp sniega sega dažos novados uz A no Rīgas pieauga par 10 un vairāk centimetriem.

===============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 15.04.2013 16:36

    Patreizs Liepāja +11*C , spid saulīte puš DR vējš. Liepājas ezera pilsētas pusē, netālu no Ezerkarsta kads pielaida pie ezera niedram uguni, netālu no Laivu būdām. Nācās izsaukt ugundzēsejūs kopā ar skolēniem no 6. Vidusskolas, jo tas bija pavisam netaļu no jaunās putnu vērošanas takas un torņa . :(

    Latvju tauta atpalicēji nāciet pie prāta , Liepājnieki esat modri Dabas sargi !!

    Ielādē...
  2. 15.04.2013 20:06

    Šodien Saulkrastos izcili jauka pavasara diena, visu laiku saulains, silts D vējš 3 - 7 m/s un temometrs izspieda +9 grādus, kas ir šī gada rekords, tagad vakarā joprojām silts +7. Pēdējo reizi tik patīkama diena bija 2012. gada oktobra beigās. Beidzot var ziemas jakas atstāt skapī.
    Dārzā nokusa pēdējās sniega paliekas, arī mežos sniega sega kļuvusi fragmentāra un tuvākajās dienās tai jāpazūd pavisam.

    Ielādē...
  3. 15.04.2013 18:54

    Skaidra diena,t*ēnā 10*.Dienā mērens DR.No sniega palikuši tika atsevišķi pleķīši,dīķī plūdi.

    Jau pāris dienas dzirdu,ka tepat netālu no mājas ūjina pūce.Šodien viņu sameklēju un labā palielinājumā apskatīju.Izrādās tā ir ausainā pūce,kādu šeit pie sevis novēroju pirmo reizi.Ļoti skaists putns.
    Jautājums būtu lapas ornitologiem - Vairākus gadus atpakaļ uztaisīju pūcēm būri,bet joprojām neesmu to izlicis.Interesanti,vai arī ausainā pūce būtu ar mieru tajā iemitināties?

    Ielādē...
    1. 15.04.2013 20:34

      Ausainā pūce būrī neligzdos. Būrus kā ligzdošanas vietu pamatā izvēlas meža pūce, Urālpūce un apodziņš, retāk - bikšainais apogs.
      Par ausaino pūci - pēdējā laikā popuplāras kļūst ligzdu platformas speciāli šai sugai. Konkrēti par to, cik labprātīgi ausainā pūce tajās ligzdo, gan nepateikšu..
      Dabā ausainā pūce ligzdo vecās vārnu ligzdās.

      Ielādē...