Aktuālā situācija (nedēļa līdz 6.10.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 6.10.13.)

Nedēļa aizgājusi. Nedēļas lielāko daļu- ir mums KARIN anticiklons. Līdz ceturtdienai tā aukstajā A malā ir vēsas dienas, tostarp dažviet naktīs jau neliels saliņš līdz -5. No nedēļas vidus pie mums no DR-R puses ieplūst siltāks gaiss. Neliela aukstā fronte naktī uz svētdienu un dienas rītā deva dažus lietus nokrišņus.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

=====================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

================

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 6.10.13.

  

Anticiklona no D puses un daža ciklona no Z puses siltā sektora kombinācija mums deva apmākušos un nedaudz lietainu laiku.  Rītā neliela auksta fronte deva dažas mērenas lietusbrāzmas daudzviet.

Sestdiena, 5.10.13.

Pēc vēsā rīta aust saulaina diena, vēlāk jau mākoņainība palielinās, piekrastē pūš brāzmains vējš. Vakarā Kurzemē nelieli nokrišņi.

Piektdiena, 4.10.13.

Joprojām anticiklona KARIN ietekmē. Pamazām gan no Rietumeiropas uz mūsu pusi virzās ciklons, gan ar siltāku gaisu, gan neizbēgami - arī nokrišņiem un brāzmaināku vēju. Tas gan vēl nesasniedz Latviju, un tāpēc diena Kurzemē lielākoties saulaina, tur tostarp salīdzinoši silts gaiss (+12), bet valsts A daļa ietīta biezos mākoņos, dažviet smidzina no zemajiem mākoņiem.

Ceturtdiena, 3.10.13.

KARIN anticiklons ir spēcīgāks kā dienu iepriekš. Turklāt izskatās viss pēc "ilgstošas nogruntēšanās" ar centru mūsu tuvumā. Gaisa spiediens jūtami paaugstinās. Antivirpulī pa riņķi iekustas siltāks gaiss. Caur nelieliem R-ZR vējiem tas nonāks arī pie mums. Padebeši nedaudz paklīst, vairāk uzspīd saule.

Trešdiena, 2.10.13.

   

KARIN anticiklons uzņem apgriezienus - kļūst spēcīgāks. Tomēr Latvija ir zem tā A jeb aukstās mālas. Tamdēļ gaisa temperatūras vēl ir drēgnelīgas. Kurzemē vērojami arī nelieli "līča" nokrišņi.


Otrdiena, 1.10.13.

 

Aizvien esam KARIN anticiklona aukstajā A malā, neliels "līča" efekts dod vietām dažas nokrišņu brāzmiņas.


Pirmdiena, 30.09.13.

 

Tālā ULI ciklona R malā -pie mums ieplūst vēsums, kā arī vietām vērojas nelieli nokrišņi. No R puses pastiprinās KARIN anticiklons. Un tamdēļ diena mierīgāka kā dažas iepriekšējās.

================

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 07.10.2013 08:37

    Šorīt +9, mitrs, brīžam lapas nokustās vieglā vēja pūsmā, bet caurmērā mierīgs un rāms rudens rīts.

    Ielādē...
  2. 07.10.2013 09:04

    Rīts gaišs/bet ne saulains /mitrs,ap 10-11 grādi.

    Ielādē...
  3. 03.10.2013 00:45

    Interesanti nofilmēts ar novērošanas kameru, zibens spēriens 2 kokos vienlaicīgi, aptuveni 10 m no videokameras, Tenesijas štatā, ASV:


    Tuva zibens Video

    Ielādē...