Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.11.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.11.13.)

Nedēļa aizgājusi. Laika apstāļi jau tīri rudenīgi, tostarp ir spēcīga vētra naktī uz otrdienu. Radot masīvus elektrības padeves traucējumus mājsaimnīcībām, laužot atsešķus kokus, raujot dažu jumtu no mājām. Arī pēc tam vairākas frontes nes regulārus lietus nokrišņus.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

=====================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠEJĀS DIENĀS

Svētdiena, 3.11.13.

  

Dienas laikā atkal no DR puses pastiprinās fronte ar nokrišņiem, visu situāciju uzjundī jauns cikons, kas radās virs šajā frontē virs Polijas Z daļas. Pašā vakarā Latvijas DR pusē atkal sāk spēcīgi līt.

Sestdiena, 2.11.13.

  

Ciklons progresēja no Kurzemes puses, pēcpusdienā nesot lietu Latvijas R daļai un centram, pēc tam arī Latvijas A-miem.

Piektdiena, 1.11.13.

  

Augsta spiediena atzaru nomaina progresējoši padebeši ar lietus mākoņiem. Tas viss aukstās oklūzijas frontes iespaidā, kam seko plaša makoņu zona no DR puses.

Ceturtdiena, 31.10.13.

  

Nelielais zema spiediena apgabals aizpildās. Nokrišņu mākoņi izplēn, arīdzan vēja stiprums samazinās.

Trešdiena, 30.10.13.

  

Nelielā zema spiediena ieplakā- pie mums ir īslaicīgi nokrišņi, vietām ar krusu.

Otrdiena, 29.10.13.

  

Naktī un rīta pusē CHRISTIAN ciklona iespaidā ir viena no pēdējā laika spēcīgākām vētrām, kas nesa masīvus elektrības padeves traucējumus un citus postījumus. Pret vakaru, ciklonam pārvietojoties uz Ļeņingradas apgabalu Krievijā- vētra atslāba.

Pirmdiena, 28.10.13.

  

Sākot ar vēlu pēcpusdienu- no DR puses paradās CHRISTIAN ciklona mākoņainība, pirms pusnakts vietām nedaudz lija, bet vietām piekrastēs arī lietusgāzes ar dažu zibeņošanu. Bet pats galvenais notikums- šā ciklona nestā vētra, kas pirms pusnakts sākās Kurzemes R piekrastēs, nesot arī pirmos postījumus.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 04.11.2013 09:02

    Pusčetros šausmīgi lija, bet bija pilnīgi, gandrīz spocīgi mierīgs. Tieši četros ļoti spēji atnāca vējš, apmēram līdz puspieciem pūta kārtīgi, bet ne jau vētras līmenī. Tad atkal iestājās relatīvi mierīgāks brīdis, tagad brīžam brāzmas uzpūš, bet, šķiet, ka manu apkārtni nekāda vētra neskars. Arī labi. Nu jau kādu stundu arī nemaz nelīst.

    Ielādē...
  2. 04.11.2013 10:12

    Grūti noticēt mērītājam,bet tas rāda 30 mm nokrišņu.Lija jau briesmīgi,visu nakti saraustīts miegs

    Ielādē...
  3. 04.11.2013 12:03

    Ka jau bija prognozets, Rigā pa nakti diezgan stipri lija, nakts otra pusē pat rupjam lāsem, ka vasarā. Ap pl. 3-4 naktī pastiprinājas brāzmains vējš, bet nekas ekstrems. Patreiz gandriz skaidras zilas debesis,saule un ātri skrienoši nelieli zemi mākoņiši, T +8

    Ielādē...