Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.8.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.8.14.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena- bija karstākā diena šajā gadā. Daudzviet gaiss iesila līdz +32+34, bet Ventspilī bija arī teju +38. Karstums BERTRAM anticiklona iespaidā bija līdz trešdienai. Pēc tam atlikušās nedēļas garumā pāri mums skrēja vairākas aukstās frontes. Kas gan tikai nedaudz piezemēja karstuma grādus. Daudzviet Latvijā bija negaisi. Tostarp naktī uz sestdienu centrālos rajonos pamatīgi lija- nokrišņi Rīgā bija pusmēneša normā. Sestdienas otrajā pusē un svētdien laiks mierīgāks. Sestdien aiz frontes bija neliels augsta spiediena atzars, bet svētdien mazjaudīgas siltā un aukstā fronte nesa makoņainību un nelielus nokrišņus Kurzemē.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

==========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 10. augusts.

Naktī pārskrēja pari neliela bez-nokrišņu siltā fronte. Dienā karsts un sutīgs daudzviet. Virs Kurzemes dienas otrajā pusē ar nelieliem nokrišņiem bija auksta fronte, kas līdz vakaram (atkal praktiski bez lietus) pārskrēja arī centrālos rajonus.

Sestdiena, 9. augusts.

Neliels ciklons, kas nāca no D puses- naktī centrālos rajonos deva lietusgāzes, lietu arī daudzviet citur. Dienas laikā tas ar nokrišņiem aizvirzījās vispirms uz Vidzemi, pēc tam pāri Latvijas robežai Z-ZA virzienā. Dienas otrajā pusē neliela augsta spiediena atzarā Latvijā bija mierīgs laiks.

Piektdiena, 8. augusts.

Aiz negaisu frontes- pie mums kopumā samērā mierīga un aizvien karsta diena. Bet vakarā no D puses - nāk jauna nokrišņu zona, vietām ar negaisiem. Vakarā Zemgalā un citviet jau stipri līst.

Ceturtdiena, 7. augusts.

Aukstā fronte lēni nāca, bet beidzot atnāca gan... dienas laikā un līdz pat vakaram parsvarā Latvijas centralos rajonos bija negaisi, vietām ar spēcīgu lietusgāzi. Fronte ir mazkustīga, turpināja līdz pusnaktij uzlīt ar negaisu virs Rīgas līča.

Trešdiena, 6. augusts.

Pirms aukstās frontes- Latvijā daudzviet negaisi ar lietusgāzēm un krusu. Bet daudzviet lietus arī izpalika. Vietām karstums aizvien līdz +30+31.

Otrdiena, 5. augusts.

Esam pamatā aizvein vēl esošajā BERTRAM anticiklonā, vien pirms-frontes mākoņi bija pašos Latvijas DRmos. Visā valstī saule un karstums, daudzviet atkal +30 un vēl nedaudz vairāk. Vakarā Liepājā attiecīgi bija vērojams negaiss.

Pirmdiena, 4. augusts.

Gada karstākā diena - BERTRAM anticiklona R malā. Latvijas R krastā vietām ir pat +37, daudzviet Latvijā +32+34. Vietām, galvenokart uz DR-R no Rīgas, nedaudz uzlīst no gubu-lietus mākoņiem.

==========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 11.08.2014 08:48

    Šorīt agrumā +18,rasa..............žēl man siltās vasariņas,jau pierasts.

    Ielādē...
  2. 11.08.2014 10:47

    Vakar nekādu supermēnesi nemanīju,ir redzētas lielākas "bumbas" pie debesīm,spožs gan bija.Pagaidām ārā ir paciešams,jo pūš makten spirgts vējš.Tālumā uz elektrības staba stāv vientuļš stārķis.Kā viņš var vējā noturēties?Par to brīnos,jo brīžiem uzpūš tīri brangi.Kādreiz,kad vēl mūsu pagalmā bija stabs,arī esmu vērojusi,ka visu nakti uz vienas kājas nostāv.

    Ielādē...
  3. 10.08.2014 23:04

    Ventspilī mēness caur mākoņiem. Ja kāds kadrs būs sanācis, rīt publicēšu. Ja ne, gan kādam izdosies ko noķert zem skaidrām debesīm, nav laika visu nakti dežūrēt. :)

    Ielādē...
    1. 11.08.2014 12:28

      Es vakarnat gan redzēju Perseidu plūsmās lielākos moteorītus bolītus ar asti skaitu spožu , biju aizslēpies aiz Liepājas Ezera putna vērošanas torņa ēnas pusē kur mēness nespīd.. vienīgi lidmāšinu piesārņojums svītras dara savu.
      Patreizs Liepājā sāk skaidroties +22*C.. pirms 10:00 nolija 5 minūšu lietus, pus stiprs DR vējelis, līdz ar to vakarā jūrā būs labie viļni ;) es vakar ķeru vilņus starp 2 un trešo sēkli veselu stundu kaifoju ... žēl, ka šonedēl iestāsies Latvju rudens ... :(

      Ielādē...