Aktuālā situācija (nedēļa līdz 4.1.15.).

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 4.1.15.).

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena iesākas ar salu, Latvijas A pusē līdz -20. Otrdien ir siltā fronte ar puteni, pec kura Kurzemes R daļā jau ir atkusnis. No trešdienas ciklona siltajā sektorā ir silts, sniegs kūst jau visā Latvijā. Ceturtdien, piektdien, sestdien siltums turpinās. Tostarp pārspēti janvāra sākuma siltuma rekordi. Sestdien pastiprinās R vējš, kas dažā piekrastē parsniedz 20m/s atrumu. Par to gādā ciklons LINA. Šis pats ciklons svētdien Latvijā atnes daudzus sniega nokrišņus, vietām puteni. Un gaisa temperatūra atkal sak pazemināties.  

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IERIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 4.1.15.

Ciklona LINA aizmugurē aiz aukstās frontes - ir sniega nokrišņi, vietām putenis. Zeme atkal daudzviet apklājas ar sniega segu. Naktī un dienas lielākā daļā ir brāzmaini R, pēc tam ZR-Z vēji. Tā iespaidā nedaudz ceļas ūdens līmenis pie Rīgas Daugavā. 

Sestdiena, 3.1.15.

Ciklona LINA D daļā Latvijā ir īslaicīgas lietusbrāzmas, kas kombinējas ar brāzmainiem R vējiem. Vidzemē lietu nomaina slapjš sniegs, vietām uz zemes atgriežas sniega baltums. 

Piektdiena, 2.1.15.

Esam LINA ciklona D daļā aiz aukstās frontes. Ciklons neatslābst, un mums ir brāzmaini DR-R vēji ar īslaicīgiem nokrišņiem. Daudzviet lietus, bet Vidzemē arī slapjš sniegs.

Ceturtdiena, 1.1.15.

Ciklona siltais sektros pie mums. Atkusnis ir visā Latvijā. No R puses nāk jauns ciklons, dienas beigās tas Latvijas R daļā un Rīgā dod lietus nokrišņus. 

Trešdiena, 31.12.14.

Aiz siltās frontes - esam ciklona siltajā sektorā. Atkusnis ir visā Latvijā. Mākoņi saglabājas, nokrišņi ir nedaudz un vietām. 

Otrdiena, 30.12.14.

Siltā fronte dienas otrajā pusē noklāja Latvijas lielāko daļu (izņemot Latgali) ar sniega nokrišņiem, ko pavadīja putenis. Vakarā Kurzemes R daļā iestājās atkusnis. 

Pirmdiena, 29.12.14.

Neliels augsta spiediena atzars ir pie mums. Saglabājas dažāda mākoņainība, "līča efekts" deva nelielus nokrišņus. Kas pie nelieliem ZZA vējien nonāca Kurzemes A daļā.  Latvijā pieturējās sals, tostarp dažviet tas bija zem -20 grādu temperatūrām. 

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 05.01.2015 08:50

    GFS prognozē, ka šīs nedēļas beigās - nākamnedēļ valsts austrumos izveidosies biezākā sniega sega kopš 2013.gada vēlā pavasara. Citviet vairāk lietus, mazāk sniega. Šomēnes gaidāmi daudzi cikloni, stipri vēji.

    Ielādē...
    1. 05.01.2015 10:59

      Cerams, ka būs vairāk, jo man tētis stāstīja, ka viņa bērnībā sniega sega līdz metra augstumam bija bieža parādība, kamēr neparādījās visādas tur fabrikas utt, kas izraisīja globālo siltumnīcas efektu, tā tad nav ko brīnīties, ka pie mums valda mitrs atlantijas klimats =D

      Ielādē...
  2. 05.01.2015 10:15

    šobrīd skaidrojas, -8. Vēja brāzmas joprojām. Visu svētdienu un nakti uz pirmdienu ik pa brīdim viegli snidzinājās, uzpūšot vējam - viss pa gaisu. T kopš svētdienas rīta pakāpeniski pazeminājusies.

    11:00 T gandrīz -10

    Ielādē...
  3. 05.01.2015 12:13

    Mums vietām gan tikai 1 cm:), vējš laikam sniegu nopūtis, tad nu tur vispār zaļa zāle spīd.Vietām tā kā vairāk...bet vispār -pašķidri...Putina joprojām.-2*C.Vējš iegriezies no A puses.Ja jau sola aukstumu, vajadzētu sniegu vēl, lai dārzs nenosalst.

    Ielādē...
  4. 05.01.2015 12:24

    Ventspilī šorīt nedaudz putināja, sniega maz, zāle spīd cauri, tā kā pat 1 cm varētu nesanākt. Bet vismaz labāk, kā nekas.

    Ielādē...