“Bargās vecmāmiņu ziemas -2”

“Bargās vecmāmiņu ziemas -2”

Rakstīts īpaši meteolapa.lv, 13.12.10., 23:45.

Tā nu sagadījies un jau iepriekšējā sērijā rakstīju, ka mums ir darīšana ir kādu makroperiodu vairāku (vismaz) gadu garumā, kad ziemas vēršas vairāk uz auksto pusi – vismaz Latvijas tuvumā. Ziema 2009-2010 bija šajā virzienā izdevusies, un arī ziema2010-2011 pirmajā jau aizritējošā sestdaļā ir tāda, par kādām mūsu vecmāmiņas stāstījušies “par labiem laikiem un labiem, pareiziem gadalaikiem”.

Iespējams, ka ir kādi vairāku Saules Riņķu aptveroši periodi, kad mainamies no “siltā uz auksto” pusu, un pēc laiciņa viss atkal notiktos otrādi. Redzamā izpausme, kamdēļ konstantais anticiklons virs Atlantijas Z daļas ir tik patstāvīgs – ir sekas “jet stream”, kas uz vairākiem gadiem aizvirzījušās vairāk uz D pusi. Aizvelkot līdzi uz Eiropas D daļu ar polāro fronti jeb konstantās arktiskās gaisa masas, radot ziemīgas izpausmes teju līdz Vidusjūrai. Arī aizvadītās (2010. gada) vasaras garais mega-anticiklons virs Krievijas, ko turienes iedzīvotāji (aiz masīviem ugunsgrēkiem un smogu virs pašas Maskavas) atcerēsies ilgi.

Protams, tas viss sasaucas arīdzan ar iepriekšminēto “meteotrakumu”, jo arī šīs normālās pārmaiņas iespējams pāsniegt kā dienas sensāciju. Taču šie cikli, kas gan ir pētīti, bet joprojām vēl pat visprominentākie zinātnieki nespēj izskaidrot šo noviržu cikliskumu. Vien aptuveni zināms – ka masīvās laika novirzes ir ar kādiem 2 gadudesmitiem gan uz vienu pusi, gan uz otru. Varētu jau pievilkt visādus grafikus un shēmas, bet patiesība vēl joprojām ganās nezināmības laukā. Neesmu redzējis nevienu kaut cik pamatotu izskaidrojumu šo “jet stream” izmaiņām, vien tikai to- ka pa reizēm tās “novirzās”. Mistiskajiem laika apstākļu kopojumiem piesaukti gan “El Nino” un citi vārdi, bet tas ir vien tāpatās... kad gumijotiem kājaviem ar gariem stulmiem pret mitrumu esam piedāvājuši nosaukumu “gumijas zābaks”.

Vien vēl jāpasaka, tagadējie 30gadnieki- kuri vēl tikko nākamo paaudzi palaiduši šaisaulē ... pēc gadiem vēl 30mit jau saviem mazbērniem vēstīs “ak zaļās ziemas, kādas tad toreiz bija, teju vai vīnogas varēju pie loga audzēt un februārī vizbules ziedēja”. Bet tagadējiem 5gadnieki – nonākot jau 60 gadus vēlāk pie saviem mazbērniem – atkal stāstīts attālināti (5D formātā nu jau kolonistiem uz Marsa) “kādas ziemas bija ar smagiem un bieziem sniegiem...”. Līdzīgi, kā mūsu tagadējo pusmūžnieku vecmāmiņas (pirms došanās atpakaļ uz Otro Sauli...) stāstīja “uhhh... Ulmaņa laikos bija zāle zaļāka, saule gaišāka un ziema labāka”.

Vai ne?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.12.2010 17:11

    Esmu padomājis pie sevis par tādām rakstā minētajām lietām. Vai nevarētu būt tā, ka jet stream ir tikai sekas, jo jet stream ir josla starp kardināli atšķirīgām gaisa masām. Ja anticiklons ir ļoti stiprs tad visticamāk aukstais gaiss (ziemā) vienkārši spēj tālāk iespiesties uz dienvidiem, līdz ar to jet stream arī ir tālāk dienvidos. Bet laikam jau nav zināms tas, kas īsti liek anticiklonam pastiprināties, kaut gan varbūt es maldos, jo modeļi taču to tomēr spēj paredzēt.

    Ielādē...
  2. 14.12.2010 17:30

    Ja,par tiem 20 gadu cikliem kautkas pa kripatai ir dzirdets,bet nevienu kartigu izskaidrojumu tiem procesiem neesmu lidz šim lasijis,vel jo vairak parasti tadas lietas tiek noliegtas un nu jau vairakkart nacas sastapties ,kad es ka istu ziemu milis es sudzejos,ka,ziemas vairs nav tadas, runas,ka ta ir bijis vienmēr un ta ir normala paradiba. Nebija normala viss,vai pareizak sakot normalas ir abas medaļas puses,un nu manis berniba piedzivotas ziemas naks atpakal. Tie,kuriem ir 15-20-30 gadi izauguši siltaku ziemu miniperiodā tiem gan tagad liekas,ka šis ziemas ir kas nenormals augsts un stihiski sniegots... vectevs ar vecmammu gan atcerejas vel krietni bargakas ziemas,kad abeļdarzi izsala,sals reizēm sasniedza -35-40 gradus un dzili sniegi klaja zemi. Ja,atkušni bija vienmēr,un tie musu klimatam raksturigi,bet jautajums-kadi-vai ta,ka mazliet pakust pie paris gradiem plusā ,uzlist,dažas dien… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  3. 14.12.2010 17:52

    Patiešām būtu interesanti, ja kāds sadabūtu (kur gan citur- no LV meteodienesta arhīviem, diezin vai kāds mājās burtnīcās 3 paaudžu laikos būtu kas piefiksējis) makroperiodu grafikus. Tas, ka šādi periodi eksistē - tas ir skaidrs, nav skaidrs: kāpēc... Visticamāk, katrā makroperioda gadījumā ir unikālas dažādas cēloņu sakritības (sprauniem meteo-zinātniekiem ir kur izvērsties šajos pētījumos)!

    14.12.2010 18:02: Iespējams, arī šim ziemas iesākumam (vēsajam un sniegainam) par iemeslu ir vēl joprojām atmosfērā esošie pelni, kas izvirda aprīlī2010 no Īslandes vulkāna...

    Ielādē...
  4. 14.12.2010 19:19

    Kaut kā interesanti, ka mēs esam spējīgi izskaidrot daudz ko īstermiņā un ļoti ilgā termiņā - miniciklus un makrociklus -, bet, tiklīdz sākas parādības ar periodiem daži gadu desmiti - simti, tā visi dienesti, atzītākie zinātnieki u.c. paceļ ķepiņas... :D
    Pārāk sarežģīti izrādās, un nav brīnums, jo mūsu dzīves ilgums/ritms un domāšanas veids laikam nespēj pielāgoties Zemes ciklu laika izjūtai. Esam zaudējuši saikni ar planētu.
    Tas, protams, nenozīmē, ka nu jāatgriežas "mežonības" laikos vai jāatsakās no civilizācijas labumiem, taču cilvēki vairumā gadījumu zaudējuši šo iekšējo saikni ar Dievu, ar Dabu, jo kļuvuši pārāk egoistiski.
    Un daudz kas no pēdējā laikā radītā arī ir būtībā lieks, jo nekādu labumu pašiem cilvēkiem nedod, atšķirībā, piemēram, no 20. gadsimta (neskaitot pašas beigas) izgudrojumiem. Nav jau viss modernais arī lieks, ir diezgan daudz labu, vērtīgu un pat ļoti nod… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  5. 14.12.2010 20:19

    (off topiks, bet tomēr...). Nu jā, medijos par "krīzi" sauktā, bet patiesībā (priekš Latvijas) mērena recesija /pēdējā nopietnā krīze bija 90to sākumā, kad Latvija atkabinājās no izsaimniekotās PSRS; kad autobusa biļetes cena divkāršojās reizi 1,5 mēnesī, kad uz brīdi atkal pie talonu sistēmas nokļuvām, kad pa ofisiem staigāja likvidēto rūpnīcu strādnieki – pārdodot izstrādājumus, kurus pēdējās algas vietā izsniedza bankrētējušie īpašnieki/ ir ... atveseļošanās. Mēs tikko aizvadītajos "treknajos gados" jau ieslīgām pašapmierinātībā, kad 7 miljardus tagad esam parādā "zviedru bankām", kuras kredīt-piedāvājumus vēl pirms gadiem 3 svieda pakaļ ar saukļiem "dzīvo labi jau šodien, maksā rīt". Tagad mūsu Latvijā ir ap 500 000 21.gs kredīt-līzingvergi (tagad, protams, šos parādniekus vairs nesūta par vergiem uz galerām, tikai esi vairākus desmitus gadus atkarīgs… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...