Par laiku turpmāk un pavasara paliem

Par laiku turpmāk un pavasara paliem

Nākamnedēļ lielā Latvijas daļā bieži pakusīs, bet valsts austrumos gan biežāk būs kādu grādu zem nulles. Pašreizējās ilgtermiņa prognozes rāda, ka Atlantijas cikloni mūs regulāri sasniegs līdz pat februāra vidum. Taču līdzīgi kā šonedēļ jau pieredzējām, ciklonu ietekmei mūsu pusē īslaicīgi atslābstot un debesīm noskaidrojoties, gaisa temperatūra uz vienu vai divām naktīm var strauji pazemināties līdz -20 un vēl mazāk grādiem.

Daži modeļi nākamnedēļ pieļauj gaisa temperatūras paaugstināšanos piekrastē līdz +4 .. +5 grādiem. Tas jau būtu nopietns atkusnis, taču valsts austrumos uz tādu cerību nav un tur arī saglabājas lielākie palu draudi pavasarī.

Šonedēļ vairāku iemeslu dēļ paciemojos LVĢMC, viens no iemesliem bija aprunāties ar hidrologiem par pašreizējo situāciju upēs. Ir daži nepatīkami pārsteigumi, tomēr joprojām ir cerības, ka arī Daugavā plūdi nebūs tik lieli kā pērn.

Patīkamākās ziņas ir par Kurzemi, kur janvāra atkušņos daudz kusis un Ventā ūdens līmenis cēlies pat par 2,8 metriem, kas nozīmē, ka sākoties īstajiem pavasara atkušņiem, tur jau būs krietni mazāk ūdeņi, kam tecēt.

Sliktāk ir ar Daugavu. Tur dažviet augštecē ledus biezums šobrīd ir par 10-15 centimetriem lielāks nekā pērn šajā laikā, turklāt daudzviet zem ledus ir arī vižņi un jau ziemas sākumā upei aizsalstot, vairāku kilometru garš ledus un vižņu sastrēgums izveidojies augšpus Pļaviņu HESa.

Tāpat arī Lielupē pie Jelgavas ledus biezums jau sasniedz 40 centimetru, turklāt ledus kārta ir slāņaina ar dažādu struktūru un vižņiem, nav skaidrs, kas notiks, kad tā sāks izirt, vai ledus veidos sastrēgumus. Janvāra atkušņi arī Zemgalē pakausēja sniegu un upēs līmenis cēlās par vidēji metru.

Sniega sega upju baseinos ir divas reizes lielāka par normu, tomēr nedaudz mazāka nekā pērn, taču šobrīd ūdens rezerves sniegā ir lielākas nekā pērn šajā laikā. Jāatceras gan, ka pagājušajā gadā viss lielais sniega daudzums sasniga pašās ziemas beigās un tādi ūdens rezervju apjomi sniegā šobrīd vēl nav un, cerams, arī nebūs.

Joprojām noteicošais, cik lieli būs pali, ir laika apstākļi pavasara sākumā. Vēl briesmīgākus apstākļus kā pagājušajā gadā, grūti iedomāties. Pavasaris atnāca strauji un daudz lija. Šķiet, ka esmu minējis, ka Rīgā 60 centimetru biezā sniega kārta nokusa 10 dienu laikā.

Tīri statistiski liekas, ka būtu maza iespēja, ka šogad atkārtotos tikpat smagi plūdi kā pērn un arī pašreizējās prognozes februārim ir par labu mazākiem plūdiem, taču statistika arī bieži pieviļ. Latvijā pēc bargām ziemām ārkārtīgi reti seko karstas vasaras. Pagājušais gads pierādīja, ka pēc vienas no bargākajām ziemām desmitgadēs, sekoja gadsimta karstākā vasara.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    02.02.2011 14:14

    Pie mums o gr,sniegs ar lietu,Stipri nesnieg.No rīta atkal bija skaisti apsniguši koki.Piekrītu Maiklam,jo mazāk negatīvi domāsim,jo labāk.Mēs vēl nejūtam nekādu slapjumu,pilsētās,protams citādi.Manas domas-ziemai nav nekāda vaina!Malka ,šogad,iziet daudz mazāk,pagrabs arī nebija jāsilda.Gan jau būs vēl arī aukstumiņš!

    Ielādē...
    1. 02.02.2011 14:39

      Jāpiesauc vien pa pusei piepildītās ūdens glāzes "sindroms". Tai gadījumā pesimists teiks "pa pusei jau tukša", optimists "pa pusei jau pilna". Un piesaucot arī iespējamās vētras mūsu pusē 4.-7.2.11. (par par kurām jau brīdinu tagad, jāsaka - dažiem būs "fatāli laika apstākļi", citiem "beidzot ziemas garlaicībai ir *kaput", vai ne?

      Ielādē...
  2. 02.02.2011 16:00

    Lapa, kur vispārskatāmāk var manīt Yasi taifūna trakošanu...

    Ielādē...
  3. 02.02.2011 18:51

    ====> Tā teikt, aculiecinieku piedzīvojumi šai brīdī Yasitaifūna (tur saukts gan par "ciklonu") laikā ...
    ---
    I think all the roof is gone, it was a brand new roof. I thought it would hold very well. It just sounded like an automatic rifle going bang, bang, bang, bang as it went, like someone fanning out a pack of cards." - Ray from Bilyana

    I saw a large explosion to the north-east of my window. The light shot probably 150 metres into the air and I saw it crash to the ground with a lot of flickering when it hit." - Ben from Townsville

    "We could hear it tearing off, we could hear our furniture upstairs sliding across the floor, it's like a bowling alley. Our neighbours rang us to tell us our roof is hanging off our house." - Tonya from Ingham

    "We've had a massive ironbark go through our window, our garden sheet has been … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  4. 02.02.2011 17:41

    Šodien visu laiku plusos, pēcpusdienā ik pa laikam sīks smidzeklis, grādi ap/mazliet virs +1*C, diezgan stiprs nepatīkams vējš, plus visam baigi tumšs pat dienas vidū... Biju spiests iziet garākā pastaigā pa darīšanām, un biju laimīgs, kad ātrāk nokļuvu mājās - slapjdraņķis, peļķes daudzviet jau visai lielas, citur atkal jāpiedomā, kur kāju likt - slidens arī, vējš sit sīko lietu brillēs... :(

    Kā savādāk nosaukt šādu laiku, kā ne par pretīgu? Es pievienojos Gubumākoņa viedoklim. Ja man pat pastaigā pa pilsētu negribas iziet, ko lai saka tie cilvēki, kuriem šādā laikā darbs ārā vai jāskraida apkārt cauru dienu?!
    Un nav obligāti jābūt sliktām (vai pat pretīgām) domām - es pats cenšos maksimāli saskatīt visur labu un domāt gaišas domas, esmu optimists pēc pārliecības, taču jāatzīstas, ka ilgstoši nomākušās debesis dažreiz uzdzen arī savu daļu melanholijas un slinkuma, šķiet, ka trūks… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 02.02.2011 17:53

      Es jau tikai konstatēju faktu. :) Laiks nevar būt ne labs, ne slikts, jo tas nevar būt citāds, tāpat kā Zeme un Saule nav ne laba, ne slikta, šīs lietas vienkārši pastāv pašas par sevi. Realitāte ir viena, tā ir neitrāla, tā nav ne slikta, ne laba. Jēdziens "labs" un "slikts" eksistē tikai cilvēka prātā; tas pats attiecas uz jēdzienu "pretīgs", tas pastāv tikai un vienīgi cilvēka prātā, būtībā cilvēks ar savām domām rada to, ko viņš sauc par pretīgu. Uz jebkuru lietu var raudzīties gan kā uz skaistu un unikālu, gan kā uz pretīgu, un pats cilvēks to izvēlas. Ja esi izvēlējies "pretīguma" variantu, tad nevajag novelt atbildību no sevis un nevajag noliegt, ka tas ir tavs subjektīvais redzējums, tava izvēle, kā skatīties uz lietām.

      Ielādē...
      1. 02.02.2011 18:55

        Jāsaka, tas viss sāk atgādināt sava veida čīkstēšanu, vēl "Maikla bloga" aktīvās darbības laikā... Man šodien ne vainas, +2 un nekas nenāk no gaisa. Pareizie zābaki kājās... un prom uz dīķmalu atzarot baļķus (jādomā arī - ko ziemā 2011-12 plītī bāzt...). Patreiz jau sāk skaidroties...

        Ielādē...
      2. 02.02.2011 19:00

        Protams, pats laiks par sevi nevar būt ne labs, ne slikts, vērtību kritērijus nosaka cilvēciskais faktors. Bet cilvēks nav tikai ar prātu vien apveltīts, jo eksistē arī jūtas, emocijas. Cilvēks bez emocijām vairs nebūtu cilvēks. Un cik cilvēku, tik - gan domu, gan emociju. Un neticu, ka kādam cilvēkam VISS var šķist skaists un NEKAS - pretīgs, un otrādi. Vismaz es to nespēju iedomāties. Taču ATSEVIŠĶS ELEMENTS, kas vienam šķiet pievilcīgs, otram gan var likties atbaidošs - pārāk dažādi ir cilvēki, pārāk atšķirīga ir viņu domāšana, mentalitāte, kultūra, vērtību kritēriji u.tml. Pasaule ir pārāk dažāda.

        Vēl vairāk - pasaule, vismaz manā uztverē, nav melnbalta, tāpēc es nesaprotu dažādus ekstrēmistus (reliģiozos, Greenpeace u.tml.) un radikālos domāšanas virzienus, kas atzīst tikai vienu, bet visu pārējo noliedz. Mana iekšējā pārliecība ir - galējības pie laba gala nenoved.
        Es nenove… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
  5. 02.02.2011 20:18

    Kas attiecas uz atkušņiem, ja tie turpinās nepārtraukti - tad pilsētās tie ķēpīgi ir tikai kādas 3-5 dienas, pēc tam jau trotuāri atbrīvojas, un staigāšana kļūst viegla. Ja viss februāris ir silts, tad jau ap 10. datumu trotuāri būs pliki un viegli staigājami. Protams, pie nosaucijuma, ja gaiss visu laiku ir vismaz +2 grādi silts. Laukos - pavisam savādāk, šļura turpinās kādu mēnesi...

    Ielādē...
    1. 02.02.2011 20:53

      Butibā mani neuztrauc tas neertibas,kuras sniedz tads vai šitats laiks,ja tas nav parak ekstrems un dzivibai bīstams,šeit vairak runa par patikšanu,emocijam un sajutam,kadas izraisa pašam tīkami,vai tieši otradi netikami laikapstakli,un katram jau kaut kas patīk un kaut kas riebjās vai ir nepieņemams,bet tas tā... Piemērām reti kurš videjistatistisks cilveks nosauks bargo negaisu ar visam izrietošam sekām par foršiem, superigiem laikapstakliem,bet man tas ta ir. Pretstats tam ir atkušnains un silts laiks ziemas vidū man tas ir sliktakais iespejamais variants ;)

      Ielādē...
    2. 02.02.2011 22:29

      Ja būtu tā, ka visu laiku plusos, tad patiešām pēc pāris dienām situācija jau būtu daudz labāka - pareizi norādi. Bet vairumā gadījumu ir tā, ka atkūst - piesalst - uzsnieg - atkūst - utt. Rezultāts ir pastāvīga šļura uz slidena pamata... Vismaz manā pusē tā bijis gadu gadiem, citreiz ļoti ilgi (R pilsētās varbūt tik ilgi nav, to nezinu). Pret strauju kušanu, kā mēdz būt pavasarī, tāpēc man nav nekādu iebildumu - nokusīs, ūdens noskries, un viss OK! :)
      Laukos - jā, tur atkusnis/slapjdraņķis droši vien izpaužas savādāk, un bieži vien dažādās vietās atšķirīgi, kā esmu dzirdējis (pats gan objektīvi par to nevaru spriest, neesmu pa laukiem dzīvojies...).

      Ielādē...
  6. 02.02.2011 20:12

    Ta jau ir,kalaukos,mežā šo atkusni nemaz tik traki pagaidam nesajut-parak lieli vel joprojam sniega krājumi,kas ir "noruditi" un labi sablivejušies aizvaditos atkušņos,ar tiem tam atkušnu baram būs vel krietni japacinas. Turklat LV austrumi un pielauju ka ari liela daļa Vidzemes to atkusni vel ta pa istam nav izjutusi,tur daudzviet vel parsvara pieturas nelielos mīnusos vai ap 0. Te,Riga visas ielas ar peļkem un udenainu putru,ir krietni plusos jau kuro,laikam 3 diennakti,sniegs saplok un ir netirsari man šodien daudz bija jastaiga un nu kajas slapjas ''lidz padusem",tiešam ara vairs radities negribas un ja tadu prognoze gandriz visu februari- tad ir pamars noskumt un aizdomaties- ja,emocijas ne vienmer paklaujas savaldisanai... Ari ta lietusvetra,ja tada atnaks piekartigiem plusiem nu nemaz te nav vajadziga un nepriece,tad jau krietni labak garlaicigais an… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 02.02.2011 23:15

      Es šobrīd esmu visīstākais siltummīlis. Lai kāds atkusnis, man tas ir pa prātam, jo ļoti gaidu pavasari. Priecē katra minūte no rīta un vakarā, kas kļūst gaišāka un lai tik tas sniegs kūst. Vispār es tā padomāju - ja decembrī nebūtu piegāzts tik neparasti daudz sniega, tad Rīgā tagad sniegs būtu nokusis. Nu, ja būtu uzsniguši 20-30cm, kas tāpat laikam ir vairāk par normu decembrim, tad tagad tas viss vai vismaz 90% būtu nokusuši, bet ar 60cm sniega tik viegli galā nevar tikt.

      Ielādē...
  7. 02.02.2011 23:28

    Daba it kā vedina "domāt" (un es līdzās vērojumiem sajūtu arī slepenas vibrācijas...) par šīs ziemas pakāpenisku izčākstēšanu un pariešanu garā pavasarī. Taču arī šīs izjūtas priekš manis nav galīgā instance, tā teikt...

    Ielādē...
  8. 02.02.2011 22:18

    jurmalaphoto.wordpress.com
    Mols un bāka Daugavgrīvā,31 janvārī,kad beidzot izdevas noķert saulaino dienu savā brivdienā

    02.02.2011 22:22: jurmalaphoto.wordpress.com
    Ledus kravumi Daugavgrivā,tapat 31 janvarī,pēc vetras,kas bija 30 janārī, un spēcigs R, ZR vējš sadzina ledu.

    02.02.2011 22:28: jurmalaphoto.files.wordpress.com
    Starp citu ši ir meteostacija,kas atrodas mōla sākuma- vieta,kur samēra visstiprakas vēja brāzmas rīgas apkārtnē, apkārt -divas kārtas ar žogiem arejais pat kadi 3 m augstumā.

    02.02.2011 22:58: Yess! Laiks arā noskaidrojas,tatad vismaz naktī nedaudz piesals :) JAUTĀJIENS-kurā vietā GSF modelim rāda to anticiklonu un lielu iespēju aukstam laikam uz vairakam dienām? Ludzu,ja var-tad saiti,pats cik nu tur saprotu nekur ko tadu neatradu,2m temperatura rada atkusnu seriju lidz pat 16 febr.,pa reize… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 02.02.2011 22:37

      Foršas bildes, daudz pilnīgi sirreālu ainavu, dažas, šķiet, it kā no dziļas polārās apkārtnes vai pat no citas planētas atnākušas. :)

      Ielādē...
    2. 02.02.2011 22:50

      Tā sēta tur jau laiciņu ir, rudens sākumā parādijās.
      Es kad pirmo reizi to ieraudzīju nodomaju: "Nu gan LVĢMC tagad ir kārtīgs cietoksnis!" :D
      Nesaprotu,kapēc tāda sēta bija jābūvē...,traucē pārcietoties un bojā skatu...

      Ielādē...
      1. 02.02.2011 23:18

        Ir bijuši gadījumi, kad meteostacijas izposta vandaļi, tāpēc arī tāda nopietna sēta.

        Ielādē...
        1. 02.02.2011 23:29

          Lai zagtu krāsainos metālus... un bērni, kuru vecākiem nav laika pieskatīt šos, arī rāpo iekšā visās spraugās...

          Ielādē...
    3. 02.02.2011 23:16

      Tās prognozes par salu jau ir pazudušas, bet šobrīd modelējumi turpmākajām 2 nedēļām ir tik kardināli atšķirīgi, ka, visticamāk vēl parādīsies kartes ar gaidāmu salu. Tas vai sals atgriezīsies gan, protams, nav skaidrs.

      Ielādē...
  9. 03.02.2011 01:13

    www.fotoblog.lv
    Interesanti vēja un puteņa radītie sniega veidojumi :)

    Ielādē...
  10. 03.02.2011 10:18

    Jā, Leiši jau sola gan rīt, gan parīt jau kārtējo slapjdraņķi. Ārā jau tagad ir slidotava vai putra, vislabāk, lai tikai līst un pamazām nokūst kaut ielas.

    Ielādē...
  11. 03.02.2011 14:39

    Liela aukstuma varbūtība GFS prognozēs palielinājusies līdz 80-90 procentiem. Pēc nedēļas laikam sāksies aukstuma vilnis, kas var atnest bargu salu.

    Ielādē...
  12. 03.02.2011 15:23

    Jā, anticiklona nostiprināšanos līdzīgi prognozē arī ECMWF modelis. Bet tas tikai nozīmē to, ka pēc šī aukstuma viļņa jau varēs droši gaidīt pavasarīgu sauli un nopietnākus siltumus par pēdējo dienu +1..+3 :)

    Ielādē...
  13. 03.02.2011 17:37

    Dažas bildes no Austrālijas: www.brisbanetimes.com.au

    Ielādē...
  14. 04.02.2011 02:12

    Šodien turpinās atkusnis, visu dienu +1...+2*C, brīžiem sīks lietus, vakarpusē slapjš sniegs, vēlāk atkal lietus, tikai mazliet stiprāks. Peļķes aug griezdamies... :D
    Ceru, ka piepildīsies prognozes par AC nostiprināšanos! Tas būtu jauki! :) Ja vismaz nedēļu būtu saule ar salu, tad būtu OK, un varētu gaidīt arī pavasari, lielākus plusus un straujāku kušanu! :)

    Ielādē...
  15. 04.02.2011 13:53

    Hmmm... patreiz esu spiuests būt neaktīvā stāvoklī, vakar vakarā kādas 3st nebija elektrības, un patreiz mob inets rullē megalēni. Pie +1 grādiem, patreiz "pie manis" sākas sniega nokrišņi un pie 8-12m/s D vējiem ceļas labs putenis!

    Ielādē...
  16. 04.02.2011 16:35

    Ārā pamatīgi brāzmains vējš, pa laikam puteņo. Peļķes no kušanas paliek aizvien lielākas.

    Ielādē...
  17. 04.02.2011 18:46

    Jēkabpilī koki uz brīdi balti apsniguši, sniegputenis. (Manā izpratnē putenis ir tad, kad vējš putina sniegu, bet nesnieg, savukārt sniegputenis - tad, kad snieg ar brāzmainu vēju, kā tagad).

    Ielādē...
  18. 04.02.2011 19:20

    Rigā no rita noskaidrojas,nedaudz piesala,bet pa dienu atgriezas tas atkusnis,slapjš sniegs ar lietu un brāzmains vējš,ap+2 Vel japacieš dažas nejaukas atkušnainas dienas,visriebigak ritdien,kad var but pat +5,lietus un vejš :( ... Bet pēc 9 februāra gan tagad visai cerigas ziemas prognozes,vismaz 10 dienas pēc kārtas :)

    Ielādē...
  19. 04.02.2011 20:00

    Dienas 1. pusē bija tīri mierīgs laiks, lai nomācies, bet ne pārāk tumšs, arī vējš ne pārāk stiprs, turklāt krietni plusi - ap +2...+2,7*C, bet pēcpusdienā viss fiksi apgriezās kājām gaisā - jau pēc 15.00 sacēlās vējš, un sāka snigt. Sniegs ātri ņēmās spēkā, grādi nogāzās līdz 0*C un pat mazliet zem, sāka piesalt, kļuva ļoti slidens, bet drīz valdīja arī pamatīgs sniegputenis - sākumā sniegs graudains, vēlāk ļoti lielām, slapjām pārslām. Tad gan brīžiem likās, ka zeme ar debesīm kopā griežas, jo vēja brāzmas arī trakas bija! :)
    Tiesa, pārāk ilgi tas nevilkās, nu jau nesen kā beidzies, taču ar to pietika, lai mājā pazustu TV - izrādās, mājā 1 fāze pazudusi, kas nozīmē, ka citiem arī elektrības nava...
    Labi vēl, ka elektrība un nets darbojas, ceru, ka pavisam viss nepazudīs!

    Ielādē...
  20. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    04.02.2011 20:14

    Mūsu pusē,tie paši 0 gr.,stipri snieg.Vēja gan ,tikpat kā nav,nelielas brāzmas.

    Ielādē...
  21. 04.02.2011 23:28

    Neliels offtopiks:

    Ja kādam ir konts kinozal.tv tad tur ir laba dokumentālā filma par negaisu medniekiem Austrālijā.

    kinozal.tv

    Nosaukums: Thunderheads, 2007. gads.

    Ielādē...
  22. 05.02.2011 01:45

    Uz nakti grādi atkal kāpj, drīz būs jau +2*C. Tomēr vakarā sasnigušais sniegs vismaz uz ietvēm negrib kust, izskatās, ka lietus, kas nāca pēc sniega, to sablīvējis un pārvērtis par kaut ko ļoti slidenu... Tagad vairākas stundas, cik pa logu var spriest, nekas ievērības cienīgs no gaisa nekrīt, kaut gan atliku likām pietiek ar jau esošo slapjumu. Redzēs, kas būs rīt...

    Ielādē...
  23. 05.02.2011 15:25

    Šodien pa dienu brīžiem bija gaišāks, nu diezgan tumšs, pa retam no gaisa krīt kaut kas līdzīgs slapjam sniegam. Turpina kust.

    Ielādē...
  24. 05.02.2011 16:50

    Labdien, "pie manis" +2 un līst pat mēreni, gandrīz bezvējš, sniega sega pļavu vidū nokausēta līdz 15cm (vēl kādas 3 šādas dienas, un "melna zeme" sāks parādīties.../ tad varbūt "pilnam komplektam" piedzīvošu kailsalu - ja piepildīsies attālināta prognoze par anticiklonu no ZA puses pēc 4 dienām...). * Bet es gribēju pavēstīt - uzlabojusies webkameru lapa, tostarp ir varen laba webkamera no Slīteres bākas - perfekti piemērota laika vērošanai :) yeye...

    Ielādē...
  25. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    05.02.2011 18:48

    Pie mums gan,gandrīz visu dienu,bija saulīte.Ne sniga,ne lija.Mazliet tecēja lāstekas.Sniega,aizvien,ir ļoti daudz.Jā,atkal un atkal jābrīnās,cik mūsu Latvija ir liela...

    Ielādē...