Nedaudz lietus, saule un siltums

Nedaudz lietus, saule un siltums

Ar jaunāko informāciju papildināts 04.07.

Pēc vairāk kā divu nedēļu mērenās vasaras, ieskaitot Jāņu laiku, šī nedēļa daudzviet bija vasarīgi svelmaina, gaisa temperatūrai sasniedzot +29 C, piektdien arī +30 C. Laika apstākļu karti Eiropā 1.jūlijā skatīt raksta beigās (temperatūras kontrasti Latvija / Polija un Vācija).

Īsumā par gaidāmo laikapstākļu frontē uz priekšdienām, var teikt, laiks būs daļēji līdzīgs iepriekšējām mērenajām nedēļām, tomēr temperatūras ziņā siltāks - visai ticams, ka pa laikam daudzviet uzlīs, gaiss būs mēreni silts / silts / dažbrīd karsts. Gaisa temperatūra turpmāk gaidāma līdz +25 C (Kurzemes piekrastē attiecīgi dažbrīd vēsāks).

Bet nu plašāk par prognozēm tuvākajam laikam.
Vēl šodien, sestdienā, Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē gaisa temperatūra pēcpusdienā sasniegs +28 C, pievakarē Latgalē būs par dažiem grādiem vēsāks. Dienas gaidā daudzviet apmāksies. Nokrišņi pārsvarā skars valsts dienvidu daļu.

Svētdien gan mākoņi, gan saule. Pievakarē valsts DA iespējams lietus, kas naktī uz pirmdienu varētu šķērsot arī pārējo valsts daļu (modeļu prognozes ir atšķirīgas, tāpēc, iespējams, tas skars tikai Latgali). Pārsvarā pūtīs neliels A, DA vējš, Kurzemē brīžiem Z, ZR vējš. Gaisa temperatūra +19 ... +25 C, naktī uz pirmdienu +9 ... +17 C (siltākais Kurzemē).

Nākamās nedēļas sākumā dominēs A, ZA-DA vējš.
Pirmdien daudzviet var uzlīt, gaisa temperatūra +18 ... +23 C.

Otrdiena pēc šībrīža prognozēm pārsvarā varētu paiet bez nokrišņiem. Gaisa temperatūras prognozes ir atšķirīgas - no +17 līdz +24 C, saulainā laikā, tātad, pietiekoši silts.

Trešdien visai saulains, bet valsts dienvidu daļā iespējami nokrišņi. Gaiss kļūs nedaudz siltāks, +20 ... +26 C.

Papildināts 04.07.
Otrdien +18 ... +25, dažviet, pārsvarā valsts D daļā, vietām lietus. Neliels Z, ZA, Kurzemē vietām ZR vējš.

Trešdien +18 ... +25 C, valsts DA iespējams lietus. Pūtīs neliels Z, ZA vējš.

Ceturtdien +20 ... +25 C, vietām lokālas lietusgāzes. Bezvējš līdz neliels Z, ZA vējš.

Arī piektdien un sestdien dažviet uzlīs. Ticams, ka kļūs siltāks +24 ... +28 C. Piektdien varētu iegriezties DA vējš, sestdien Kurzemē jau R vējš.

Minētajos grādos var neiedziļināties, jo prognozes ik brīdi mainās. Visai ticams, ka nedēļas otrajā pusē daudzviet atkal var būt karsts, iespējams, izņēmums būs Kurzemes jūras piekraste, ja vējš iegriezīsies no jūras. Provizoriski, vēsāks kļūs nākamās nedēļas sākumā.



Attēls 01.07. pl. 15.: Finnish meteorological institute

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 07.07.2011 09:19

    Vakar un aizvakar lietus papilināja tikai tik daudz, lai samērcētu sienu un norasinātu kabaču lapas. Tā kā siena vākšana nojuka, aizbraucu uz purvu lācenēs. Purvs šogad nesalīdzināmi sausāks kā citus gadus, kur agrāk kājas stiga, tur var pāriet pāri bez problēmām. Arī lācenes, man škiet, ir sīkākās un mazākas kā citus gadus.

    Ielādē...
  2. 07.07.2011 12:55

    Labdien, šodien "pie manis" ir laba gubumākoņu konvekcija, bet uz rietumiem manāma jau daža pagaidām neizteikta cb klātbūtne. Varbūt dienas otrā puse izvērsīsies tīri interesanta?

    Ielādē...
  3. 07.07.2011 16:34

    Šodien manā pusē tīri patīkams: Daļēji apmācies jau no paša dienas sākuma, tātad, ik pa laikam patīkama ēna un jau ilgāku laiku gaiss turās +26* C robežās. Bezvējš vai arī brīžiem kāda lēnāka vēsma uzpūš. Naktī nedaudz nolija, tāpēc no rīta gaiss vēl šķita mitrs.

    Ielādē...
  4. 06.07.2011 23:04

    Pie manīs pēcpusdiena atkal sākas lietus un ap 15:00 diezgan spēcīi nolija kādas 10 minutes un parstāja kādu laicīņu un ap 17:00 atkal ik pēc laicīna nāca lietus mākoņi un līja lietus un parstāja tā līšana ap 19:30 kad pirmoreiz šodien saule uzspīdēja un tikai uz kādu pusstundu, un atkal no jauna apmācas. Un visu dienu pūš neliels ZA-A vējs un max gradi šodien ap 15:35 +24 gradi.
    Un pašlaik ir apmācies un ir bezvējš un ir +16 gradi, un ir jāteic kā ir zabiezējusi migla pie manīs.
    Jāteic man lietu vairāk nevajag,jo viss dārzs jau plūdo viena ūdenī un baiss ka var sapūt no tā slāpjuma,jo jau katru dienu līst un sienu arī nevar savākt.

    Ielādē...
    1. 07.07.2011 01:30

      Nu Tev tad traki gan ar to slapjumu - redz, cik tas nevienmērīgi pa Latviju izdalījies! Citi gaužas par sausumu, īpaši no Vidzemes puses, bet, ja tā padomā, cik tad tur tālu, piemēram, gaisa līnijā no Jaunpiebalgas vai Rankas līdz Tavai pusei? Arī no Līvāniem līdz Krivandai nemaz tik tālu gaisa līnijā nav, bet pie manis pavisam savādāk... Jā, ne tuvu ne kaimiņi, bet tāpat - Latvija ir liela, un ko tad lai saka kurzemnieki?
      Man personīgi patīk šāds laiks kā tagad, labāk sausāks, nekā slapjāks! Nomācies gan, bet toties silts, nav tie pretīgie Atlantijas cikloni, kad dienā dažreiz labi ja virs +15 uzkāpj (kā nesen bija Polijā un Vācijā šī paša ciklona dēļ, bet vismaz mums siltumu tas neatņēma!).
      Tagad forši, naktis arī siltas, man pat zem visām mākoņainām debesīm turas tuvu +18*C, plus bezvējš - super! :)

      Ielādē...
      1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
        07.07.2011 05:49

        Piekrītu Līvāniem!Ar to slapjumu pavisam jocīgi...Šorīt,ap 16 gr.,liela migla,sutīgs.

        Ielādē...
      2. 07.07.2011 16:37

        Atsevišķos gadījumos nevienmērīgs nokrišņu sadalījums novērojams pat Rankas un Jaunpiebalgas starpā, īpaši vasaras negaisu laikā. Ja atmiņa neviļ, tad 2007. gada maija beigās, īpaši 31. maijā Ranku skārā spēcīgas pērkona lietusgāzes, kas atsevišķās vietas pat izskaloja ceļus, bet Jaunpiebalgā tajā pašā laikā bija mērens lietus vai nelija vispār.

        Ielādē...
  5. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    07.07.2011 17:00

    Suta gan pamatīga!No rīta bija vēl sutīgāks.Sāku domāt,ka ,šogad,pie mums nav bijis neviens negaiss!Ja neskaita dažus rūcienus pamalēs.Labi,ka tagad vairāk mākoņu parādās,vismaz Saule nesvilina.Karstummīļiem-atkal svētki.Derētu pamatīga lietusgāze ,jo dīķī ūdens krītas,acīm redzami.Akā,vēl kaut cik turas.

    Ielādē...
  6. 07.07.2011 21:00

    Šodien ap 17:20 parādījās vairāk mākoņu un uz D no manis kaut kur lija. Nodomāju, ka 2 stundu siena pārārdīšanas darbs būs vējā. Steigā skrējām kraut sienu, jau pat sāka pilināt, bet, par brīnumu un pretēji Mērfija likumam, sākot kraut gubu, lietus pārgāja un pēc kāda brīža jau atkal saule atgriezās.

    Tagad neliels mākoņu daudzums, praktiski skaidrs, +22* C

    Ielādē...
  7. 07.07.2011 21:41

    Labvakar,pie manīs šodien beidzot nebija lietus un visu dienu spīdeja saule un tikai palaikam tikai tādi gubumākoņi uzradas,bet par laimi tie lietu nenesa un bija bez nokrišņiem visa diena.
    Pa dienu parsvara pūta lēns ZA vējš un tas patīkami vēldzeja un sienu kaltēja.
    Pie manīs max gradi ap 15:25 kad sasnieza +26 gradus,bet pa naktī bija +14 gradi.
    Bet pašlaik pie manīs ir neliels mākoņu daudzums un ir bezvējš un ir +20 gradi.
    Jāteic šodien bija patīkama n skaista diena beidzot un beidzot ūdens arī sāka pazūst no dārza,bet var iedomāties ka cik daudz pielījis kā vēl pa tādu dienu nav viss ūdens pazūdīs. Bet ta superīga diena. Un tagad sāk sabiezet migla.

    Ielādē...