Bezmaksas radara aizslēgšana

Bezmaksas radara aizslēgšana

Neatkārtošos to, ko par tēmu raksta lapas vadītājs "Pierīga" ;), taču jaunākais notikums (kas turklāt nogruva pāri meteofanu galvām bez brīdinājuma/ turklāt par jauno aktivitāti joprojām nav "ziņa" meteo.lv jaunumu lapā... ) tomēr raisa vēl citas domas... Papildināts arī 14.10.11..

Raksts īpaši meteolapa.lv saitei 13.10.11., 20:30

Tātad...
* Acīmredzot parādās kāds t.s. "cilvēciskais faktors": ja jau reiz līdz šim radara attēlu regulāri skatījās daudz..., tad- kamdēļ to nevarētu arī kā biznesiņu uztaisīt. Saprotams, Latvijas meteoaģentūra ir daļa no Latvijas valsts saimniecības. Vismaz ar daļēju apmaksu no Valsts budžeta. Un kopējā recesija jeb ekonomikas neliels apsīkums (joprojām saku- neliels, manā uztverē pēdējā/cerams/ patiesā krīze Latvijā bija ap aizvadītā gadsimta 90'to sākuma gadiem, kad radikāli mainījās polit-ekonomiskā sistēma) sit pa kabatu arī minētajai aģentūrai.
* Pat tad, ja samazināsies šīs radara lapas apmeklētība, tomēr tā nenokritīsies līdz 0 līmenim arī pēc meteo.lv jaunā maksas pakalpojuma ieviešanas. Ienāksies kaut kāda naudiņa, kas jau tomēr būs gatava peļņa – kaut vai no pirmā lata skaitot.
* Tehniski radars ir masīva ierīce, kuru nevar uzbūvēt vai nopirkt kāds amatieris (ja vien kabatā nav ar oligarhu vērienu "uzkrātie" finansu līdzekļi). Un kur tad vēl profesionāla uzstādīšana un apkope? Šo rindu autors arīdzan nav uz sitienu gatavs savas mājas pagalmā šādu dampi uzrīkot... Vienvārdsakot: šajā jomā iestājas monopola stāvoklis. Neesmu pārliecināts, kad kāda tauta pie LV meteo aģentūras durvīm uzrīkos caur Rīgas Domes saskaņotu piketu par tēmu: "atdodiet tautai radaru". Pat tad, ja šāds letiņu meteo kantora demaršs ir unikāls visas Eiropas vai pat pasaules kontekstā.



* Monopolstāvoklis ir arī cenu diktāts. Urķīgajiem (ne tikai BNS) kopondentiem derētu pačabināties par tēmu, vai šāda maksas pakalpojuma parādība ir saskaņota ar Regulatoru. Vai tas prasās no likumu viedokļa. Vai tā tomēr nav tāda vai citāda voluntāra darbība. Kaut kas līdzīgs kā daudzos ciemos un pilsētās jautājums par apkuri (kur "mediji" jau visu gadu vārās par iedzīvotāju mežonīgajiem parādiem?). Apkures pakalpojuma dodošie vīri attiecīgajos kantoros arīdzan ir monopolisti- attiecībā pret konkrēto pilsētu vai miestu, vai kādu citādāku māju sakopojumu... Tad visas cenas tiek uzkrāmētas gala patērētājiem. Piemēra pēc – pilnīgi pretējs stāvoklis ir mob telefonu sakaru pakalpojuma sfērā, kur trīs Latvijas operatori savā starpā cīnās burtiski par katru klientu. Un finālā gala cenas tikai krītas un krītas. Tur nenodarbojas ar sociālismu, bet gan nopietni domā + rīkojas uz visa veida pašizmaksas samazinājumiem. Paralēli ir vēl kāds piemērs – visiem zināmais Alfrēds Rubiks, kurš arī šodien pārstāv sociālistisko partiju, pavisam nesen LRadio1 intervijā (nedēļu pirms šā raksta) aizmurgojās ne tikai par "otro gaidāmo strādnieku revolūciju ar mantas ekspropriāciju", bet gan par valsts monopola izveidošanu uz alkoholu. Uhhh... "kamdēļ gan šie buržuji to nevarēja izdomāt", nauda nāktu kā pa reni- jo publika dzer šņabi visur un vienmēr, tostarp atkarīgajiem visai lielos baros tā jau ir ikdienas "pudeļmaize". Tas tā, salīdzinājumam...
* Nu jā, sagaidu... tauta "papriecāsies", padusmosies. Palauzīs rokas un prātu: kā lai uzzinu, vai pie manas vecmāmiņas tur Dagdā līst, kad es piektdienas vakaros no Rīgas braukšu pēc kartupeļu maisa? Tādas sīkas problēmas atrisināsies – kaut vai piezvanot šai pašai savai mīļajai vecmāmiņai:) Kopumā barā viss atrisināsies – spraunākie laika vērotāji pārmetīsies uz pārējo viesmīlīgo Baltijas valstu radaru web lapām. Sakombinēs vērojumus arī caur citu web-lapu čolējumiem. Un "vētra glāzē" norimsies. Un cīņā meteolapa.lv vs meteo.lv – atkal iestāsies zināms līdzsvars.

Papildināts 13.10.2011., 23:45
* Jau jau reiz bizness, tad bizness līdz galam, tā teikt. Varētu šī konkrētā maksas pakalpojuma sniedzēji ieviest atlaides. Divas īsziņas par ls 1, trešā reize – 12 stundas radara animācija par brīvu. Vai arī atlaides pirmdienai – ceturtdienai, kad mums visiem ir darbanedēļa. Un uz lauku "fazendām" dodamies piektdienas vakaros. Tad darbadienās – arī 10% atlaide, bet brīvdienās maksimālā maksa. Un tad vēl bonusu sistēma – ilgajiem maksas lietotājiem (attiecīgajām IP adresēm). Un tad uz Ziemassvētkiem- atkal uz 1 nedēļu atveras šis radars visiem par brīvu. Kad meteo biroja marketinga priekšnieks (vai klientu servisa nodaļa...) šādi būs pastrādājusi, tad/kazi/ ar laiku sadabūs masīvu patērētāju baru, kas šo radaru ikdienā vērs vaļā arī pa maksu. Un vēl vairāk latiņi kasē ieripos. Un pēc kāda laika radaru varēs atkal uz laiku (kas par vārdu spēli, hehe) atbrīvot no maksas "iesaiņojuma". Lai laiku, šoreiz pie debesīm, varētu ievērtēt visi...

Papildināts vēlreiz 14.10.2011., 13:20
* Varbūt daži vārdi arī par "aizmuguri" (background). Varbūt šī lieta saskaņota ar Vides ministriju (šķietas, ministrija ir mūsu meteo resora "mātes" kantoris). Varbūt tas ir vēl viens piegājies Valsts budžeta papildināšanā. Diezin vai meteobirojā šo darbību tik voluntāri izdomājuši? Par drastiskiem budžeta papildinājumiem visai regulāri dzirdu arī caur citiem "galiem". Piemēram, visiem zināmais VIDs liek pamatīgākus un daudzos gadījumos iepriekš ne visai ieplānotos nodokļus/ tādas ziņas ienākas. Katra doma rada aizvien jaunus jautājumus...
* Bet atgriežoties pie samaksu jautājumu, tā tagadējā pakalpojuma cena tomēr ir neadekvāta. Piemēram, lauksaimniekiem meteo radars ir vairākas reizes dienā nepieciešams. Tas jau kā minimums 2ls dienā par 5-6-7 "atvērumiem", jo ne jau stunda vajadzīga. Vajadzīga situācija dažādās diennakts reizēs.... (ls 60 mēnesī...?). Varbūt meteo birojā ieviesīs "abonentu maksu", arī tā darbinieki varēs algas palielināt. Mans piedāvājums- ls 10 uz trim mēnešiem...

Vai ne?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 13.10.2011 23:38

    nevar kaut kā to cappi un lietuviešu radaru apvienot lai ir vien veslas attēls?

    Ielādē...
    1. 13.10.2011 23:39

      Jautājums lapas veidotājam "Pierīgai" ;)

      Ielādē...
    2. 14.10.2011 08:19

      Darbu dēļ pamatīgi kavējamies ar to, kas jau ir apsolīts... bet tāda doma ir, vismaz mēģināsim skatīties.

      Ielādē...
  2. 14.10.2011 08:32

    Nu neveru Raiti tev līdz galam piekrist.
    Ja taisi biznesu, tad iegādājies arī visu aprīkojumu. Citādi tāda prihvatizācija vien sanāk.
    Atmaksā iedzīvotajiem radara cenu, un pārējos valsts ieguldījumus un tad iedzīvotaji pa to pašu naudu varēs pirkt pakalpojumu.

    Patreiz sanāk, ka taisīs biznesu ar aprīkojumu, kuru nozaga nodoklu maksatajiem.

    Tad jau lai viņi no valsts nesaņem vispār ne santīma un taisa "lielo" biznesu. Ja spēc eksistēm tad malači, ja ne lai pazūd. Es tādiem maksāt negribu.

    Iedzīvotaji ta pat no LVGMA negūst nekādu labumu. Prognozes nav labākas par brīvi pieejamajām, brīdinājumi parasti "post factum" utt. Radars un novērojumu dati bija vienīgās labās lietas. Pirmā vairs nav.


    Ielādē...
    1. 14.10.2011 10:14

      Te gan jāpekrīt - sociālisms vismaz attiecībā pret patērētājiem ir beidzies. Un gaisā parādās sauceins "viss maksā tik, cik jāmaksā". Kaut kādas asosicācijas ar "pri(h)vaktizāciju" 1991. gadā. Kad bijušo tautas īpašumu - kolhozus un ne tikai - daži apsviedīgāki ieprihvatizēja savās kabatās. Priecājamies, ka vismaz gaiss- ko elpojam: vēl ir par brīvu. Kas tas pieejams visiem, nevis nāk kā dažam Hūtes vīram Ventspilī (reiz...) nafta. Tur, kur ir šaurā vieta jeb viens krāns, tad vienmēr atradīsies kārtējais vīrs "platmalē", kas mēģinās uz šī krāna uzsēsties. Un radars arīdzan ir tāds krāns, ko var piegriezt vai daļēji aizgriest (kā šajā gadījumā) ar vienu rokas vēzienu...

      Ielādē...
      1. 15.10.2011 01:43

        Šo textu par "šauro vietu" Tu labi pateicis esi, manas domas šajā ziņā ļoti līdzīgas...

        Ielādē...
  3. 14.10.2011 17:46

    Te ir apvienotais Ziemeļvalstu radars, Latvija un nez kāpēc arī Lietuva ir ārpus šās zonas...

    Ielādē...
    1. 15.10.2011 01:45

      Par to ta gan e4s nebrīnos, jo viņiem t.s. radara centrs ir vairāk uz Z, un vairāk tur ir likts uzsvars uz Skandināviju...

      Ielādē...
  4. 17.10.2011 16:18

    Igauņu radars:
    www.emhi.ee
    -nav pieejams, citēju:
    "This page is unavailable to visitors from Latvian IP addresses due to agreement between Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre and Estonian Meteorological and Hydrological Institute"

    Ielādē...
  5. 17.10.2011 16:24

    Jauns pavērsiens lietā - pēc letiņu meteo biroja pieprasījuma no Latvijas IP adresēm aizliegti arī lietuvas un igaunijas meteo radari? KO?

    16:55: Man ir kāda kreisā LT saite no radara redzama... bet baidos adresi sacīt. Arī to aizslēgs...

    Ielādē...
  6. 17.10.2011 16:59

    Raiti, LVĢMC ir abonentmaksa uz radaru, es jau prasīju. Slēdzot līgumu, maksāsi 42 latus + PVN mēnesī.

    Ielādē...