Pārdomas par gaidāmo ziemu

Pārdomas par gaidāmo ziemu

Mans raksts no sava bloga.

Aizvaditajā rudenī arī novembris bija silts, bet nokrišniem bagāts. Pērn rudenī daudzviet applūda ziemāju sējumi, bet šoruden ir zems ūdens līmenis, vairumā upju 6.mēnesi pēc kārtas ūdens ir mazāk par normu, bet nokrišnu daudzums novembrī pagaidām ir vien 13% no normas, ari oktobrī Rigas apkārtnē nolija vien 1/3 daļa normas. Pagajušgad ziema sākas 25. novembrī,kad temperatura strauji pazeminājas un uz slapjas un nesasalušas zemes uzsniga sniegs. Un pec tam Rīgā stabila ziema bez atkušniem bet ar biežiem un stipriem sniegputeniem turpinājās 45 dienas no vietas,tikai ap 7 janvāri sagaidijam pirmo atkusni,bet sniega sega Rīga sasniedza 60 centimetrus! Janvāris in daļa februāra bija visai atkušņaini,tomer ziema nosledzas ar krietnu salu un ilgstošu aukstuma vilni,kopuma sniega sega noturejas visu ziemu un novembri uzsnigušais sniegs nokusa tikai marta beigās.

Ka varetu būt šogad? Gan laika vērotāji, gan pieejamas ilgtermiņa prognozes patreiz paredz mērenu, siltaku, ka iepriekšejos pāris gados ziemu, turklat ari nepastāvigu. Tas nozimē, ka īslaicigi aukstuma viļni mīsies ar atkušniem un slapjdranķi,varētu but bieži nelābveligi laikapstākļi- straujas spiediena un temperaturas svarstibas, sniegputeni, lietus, atkala un bieži apledojuši ceļi – tadas varetu būt sādas ziemas scenārija piepildīšanas gadijumā.

Spriežot pēc visa ziema šogad nesteigsies un atnāks velāk, ka parasti, turklāt mainīgo modeļu prognozēs pedējā laikā saskatama stabila tendence arvien attālināt vai atcelt gaidāmo aukstumu un salu,vismaz patreiz radas, ka novembrī ziemu ta ari nesagaidīsim un pagaidām turpinās valdīt rudenīga pelēciba un pozitīvas gaisa temperatūras , dažviet īslaicigi piesalt var vien nakts un rīta stundās,vairāk LV austrumu dalā.

Decembrī ziema nāks pakāpeniski,caur vairākiem aukstuma un slapjdranķa,atkušnu miniviļniem,uz stabilaku ziemu un stipraku salu var cerēt no decembra vidus,bet ari tad sala periodus bieži pārtrauks atkušni un slapjdraņķi. Pieņemot ,ka nokrišnu daudzums būs tomēr krietni lielāks, ka rudenī un būs tuvu normai bieza sniega sega tomer diez vai izveidosies, jo uzsnigušu sniegu bieži deldēs atkušņi,ipaši ziemas sakumā, pet piekrastes rajonos ta periodislki var pazust pavisam.. Par labu siltakai ziemai un it ipaši tās sākumam diemzēl spēle tas, ka ūdens Baltijas jūrā un Rīgas līci ir joprojam neierasti silts šim periodam un ir siltākais pedejo 30 gadu noverojumu vēsture. Tas traucēs ieplūst mūsu regionā aukstam gaisa masam,turklāt piekrastes rajonos vel ilgi var valdit rudenigi apstākļi. No otras puses, ja izteikti aukstas, arktiskas gaisa masas tomēr ieplust,tad virzoties pāri siltajiem jūras/ līca ūdeniem tie radīs bagatigus līča efekta nokrišņus- tas varētu notikt aktīvu Atlantijas ciklonu darbības rezultata, kad kāds ciklons ierautu un atnestu lidz mums auksto arktisko gaisu, bet pagaidām prognozēs tadus ciklonus neredz…
Tātad kopumā mērena un nepastāviga ziema izskatas gaidama, turklat saksies ta visai lēni un negribīgi- daudzviet Latvijā pirmo sniegu un salu šogad sagaidīsim neierasti velu.
Protams -ilgtermiņa prognozes un prognozešana ir nepateiciga un nepreciza nodarbe, tomēr kopējas tendences varetu mēginat uzminet :)
Un kadas Jūsu domas par gaidāmo ziemu, kāda ta būs? Interesants butu Jūsu
meteointeresentu viedoklis...

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.11.2011 20:11

    Skatos LT radaru un varbūt 8no rīta uzkrīt kāda pārsliņa Rīga tagad 0grādi!

    Ielādē...
  2. 20.11.2011 21:23

    Papētot šovakar Lietuvas modeļa temperaturas un nokrišnu kartes izskatās,ka vismaz daļā Vidzemes un LV austrumu daļā rīt varetu snigt un izveidoties ari neliela sniega sega,kas vismaz LV austrumos noturetos kadu dienu-divas-tad jau redzes,kā bus....

    Ielādē...
    1. 20.11.2011 21:25

      nu jaa taa izskatās es ceru ka Rigā ar kāda parsliņa! :D

      Ielādē...
  3. 20.11.2011 21:50

    Man jau arī šī ilgstošā meteogarlaicība un mūžam pelēkās debesis ir apnikušas... Rudenī vienalga, ciklons vai AC, saulainas dienas reti gadās. Būtu sniegs, pasaule būtu kaut mazliet gaišāka, bet šogad uz to, šķiet, ātrāk par decembra vidu laikam nav ko cerēt arī manā pusē, nerunājot par piekrasti...
    Kā būs - padzīvosim, redzēsim. Nez kāpēc tomēr ir arī aizdomas, ka kaut kas interesants agrāk vai vēlāk noteikti būs, galvenais, lai tik nenāk ar postažu!

    Ielādē...
  4. 20.11.2011 22:00

    WOOW! Apsveicu Gubumākoni ar pirmo nopietno rakstu šajā portāļā :) (ceru- ka ne pēdējais). Es jau agrāk sacīju, ka esu skeptisks par garajām prognozēm. Bet jāpiekrīt, ka pamatrakstā viedētais varētu būt viens no ticamākajiem nākamās ziemas "scenārijiem".

    Ielādē...