Ne īsti ziema, ne pavasaris

Ne īsti ziema, ne pavasaris

Šodien gaisa temperatūra lielākoties svārstās ap nulli, Kurzemē pašā jūras piekrastē tā sasniedz pat +4 C, kamēr valsts austrumu daļā saglabājas neliels sals un turpina pieaugt sniega segas biezums. Tuvākā nakts būs visai līdzīga - vienīgi pašos ziemeļos, izteiktāk Vidzemē, ir iespējams sals līdz -6 C, tajā gadījumā, ja skaidrosies. Daudzviet turpināsies nelieli nokrišņi, vairāk to būs jūras piekrastē. Rītdien lielākoties slapjdraņķis gaidāms Kurzemē, Vidzemē, pārējā valstī bez būtiskiem nokrišņiem. Pūtīs DA puses vējš, kopumā debesis būs apmākušās, lielākas cerības uz skaidrošanos ir valsts DA daļai.

Nakts uz pirmdienu un otrdienu, iespējams, būs vēsākās pēdējo nedēļu laikā, vismaz valsts A daļā. Kamēr valsts centrālajā daļā un Kurzemē gaisa temperatūra gaidāma no -4 ... +2 C, Latgalē pie skaidrākām debesīm var sagaidīt arī salu līdz -7 C, -9 C. Poļu modelis turpretī šādu salu pieļauj arī tepat uz austrumiem no Rīgas. Tas gan pagaidām vēl ir visai tālu, tāpēc var vienīgi apgalvot, ka austrumos sagaidāms sals, cik spēcīgs, to rādīs laiks. Arī vējš uz brīdi iegriezīsies no Z puses, tas gan būs maz jūtams.

Pēc ECMWF modeļa, pirmdien mazāk mākoņu varētu būt valsts austrumu un rietumu pusē. Gaisa temperatūra -4 ... +3 C, naktī uz otrdienu -4 ... +2 C. Tā vien izskatās, ka otrdien, trešdien un ceturtdien lielākoties debesis būs pelēkas un apmākušās, vietām var sagaidīt nelielus nokrišņus. Nedaudz pastiprināsies ZR, R, trešdien arī DR vējš. Temperatūras ziņā laika maiņa gaidāma ap trešdienu, kad dienā lielākoties mīnusi vairāk nav prognozēti, līdzīgi arī naktī uz ceturtdienu. ECMWF prognozē, ka Rietumlatvijā ceturtdien gaisa temperatūra var paaugstināties līdz +6 C, tad arī varētu būt gaidāmas nākamās spēcīgās vēja brāzmas.

Provizoriski, pie salīdzinoši siltiem R vējiem dzīvosim arī nākamās nedēļas otrajā pusē.

08.01.2012.: jā, šodien situācija ir mainījusies un no nākamās nedēļas piektdienas - sestdienas Latvijā varētu būt sagaidāms nopietnāks sals, naktīs pat līdz -15 C. Sagaidīsim nedēļas vidu un tad arī varēs spriest, cik nopietna ziema ir gaidāma.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 09.01.2012 13:10

    [Atgriezies Rīgā]:

    Interesanti ceļot gadalaikos vienas valsts ietvaros: Vēl vakar vakarā baudu ziemu Centrālvidzemē, bet šodien rudens/pavasara modifikācija Rīgā (vismaz dabā)...

    Ielādē...
  2. 09.01.2012 11:42

    Kārteja novembra diena,apmācies,pabieza migla un bez ievērojamiem nokrišniem, +1,5 grādi

    Ielādē...
  3. 08.01.2012 12:17

    Pļurina un pļurina no gaisa,bet laikam jau ka aukstums tuvojas-šorīt pilni koki un barotavas ne tik ar zīlītēm,bet no mežiem izlīdušas ari zaļžubītes un sīļi.Gaidu ar nepacietību.................BET -tikai ne kailsalu/ cilvēkam jau nekad nav labi/

    Ielādē...
    1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
      08.01.2012 14:07

      Vai,Saulcerīt,mani,vai,dzīvu grib noēst,jau no novembra!Ir gan zīlītes,gan zaļžubītes.Tā kā,nekādu aukstumu vis putniņi negaida.Mēs esam pieradinājušas,kāpēc gan nenākt paēst?Zvirbuļi man uz galvas jau sēžas,izlaidušies/mājenieki/.Sniegs jau atkal kūst,iet plusos.

      Ielādē...
      1. 08.01.2012 21:30

        Runājot par putniem, man viens draugs, kas regulāri brauc uz mežiem, nesen pavēstīja, ka šonedēļ atlidojuši sarkankrūtīši, un viņš no savas pieredzes saka, ka pēc nedēļas (no šodienas skaitot; parasti ziema atnākot ~2 nedēļas pēc šo putniņu atlidošanas) ziema un aukstums būs klāt. Izrādās, sarkankrūtīši esot ziemeļu putni un pie mums atlido tikai tad, kad gaidāma kārtīga ziema. Piemēram, aizpagājušajā (2010. gadā) viņš bijis izbrīnīts, kad ieraudzījis sarkankrūtīšus jau novembra vidū, bet - novembra nogalē ziema arī bija klāt, kā visi labi atceramies.

        Ielādē...
        1. 09.01.2012 10:51

          Hm, Žīguros sarkankrūtīši dzīvojās jau 23. decembrī.

          Ielādē...
  4. 08.01.2012 08:50

    vakarnakt bija mazliet piesalis, pa dienu bija mazliet snidzis, vakarā bija jūtams saliņš ~1* zem nulles. Ceļš, sākot, no smiltenes pagrieziena vietām rādījās mazliet slidens, bet Viļaka-Žīguri - viens vienīgs ledus!
    Patlaban ~0*, sniegs mīksts.
    Mjā, bet Rīgā, tiešām, no ziemas vakar nebija ne vēsts, varēja staigāt vasaras apavos. Tās skaistās pārsliņas tā arī pazuda, bet uzreiz aiz Rīgas baltumu redzēja ļoti labi visa ceļa garumā, vietām pat gana daudz. Patiesībā - pašā Rīgā no sniega nav nekādas jēgas, vienīgi slapjas kājas nodrošinātas. Neņemiet ļaunā, rīdzinieki...

    Ielādē...
  5. 08.01.2012 10:34

    GSF tagad krietni mainijis savu ilgtermiņa prognozi un ap 15 janvari rada krasu temperaturas pazeminašanos un ilgstošu aukstuma vilni,kad Lv austrumos naktīs būtu zem -20 grādiem,dažas naktis pat lidz -27. Ari FORECA un YR.No šorit rāda padsmit grādu salu pēc 15. janvāra,vai tiešam beidzot sāksies ziema!!! Vai tomer āri ši lieliska prognoze izčabes un aizies nebutibā... Kaut nu ziema uznāktu!

    Ielādē...
    1. 08.01.2012 11:00

      Labdien, grūti pateikt precīzi- kā jau jebkurā meteo prognozē. Ziemas aukstums kādā brīdī būs. Jautājums cik ilgi un cik spēcīgs... Šorīt: salīdzinājumā ar vakarvakaru- šī gaidāma aukstuma prognoze no 14.1.12. pamīkstināta, lai gan "-" grādi saglabāti.

      Ielādē...
  6. 08.01.2012 12:52

    Pelēkas debesis, vēl pagaidām balta zeme, bet tā kā t grozās ap nulli, tad arī vakar uzsnigušais sniegs sāk lēnām kust, apmēram 6 cm biezums vēl gan ir saglabājies. Žēl, ka šai pirmdienai solītais sals iestrēdzis kaut kur Igaunijas ziemeļos, bet nākamās nedēļas prognozes šķiet iepriecinošas.

    Ielādē...