Atklāta e-vēstule PAR bezmaksas meteo nokrišņu radara atjaunošanu

Atklāta e-vēstule PAR bezmaksas meteo nokrišņu radara atjaunošanu

Adresāts: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadība.
Kopija: Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centra vadībai.
Publicēta arīdzan: "Meteolapa" portālā - http://www.meteolapa.lv/

Vēstules tēma – atdodiet cilvēkiem bezmaksas meteo radaru!

Tā nu ir "sanācis" – ka pēc garās sociālisma ēras dzīvojam samērā mežonīgā kapitālismā. Šāda "meža kapitālisma" viena no pamatpazīmēm – ir sauklis: VISS MAKSĀ TIK – CIK TAS MAKSĀ!

Šim iepriekšminētajam sauklim ir jau daudzi pierādījumi mūsu Latvijā. Medicīnu esam pārvērtuši par maksas pakalpojumu arī akūtajos gadījumos. Pat tad, kad slimības pie mums nāk "neprasot atļauju". Esam pacēluši ~ 2000 reizes sabiedriskā transporta biļešu cenas (jā pārrēķinām pēc kursien no padomju rubļiem uz tagadējiem latiem). Spīdzinam caur masīviem komunāliem maksājumiem un brīvi interpretējamiem "apsaimniekošanas izdevumiem" iedzīvotājus pat privāto dzīvokļu sienās. Laba izglītība (augstākā) arīdzan maksā tik, kad nebagātajiem vecākiem nākas līst "pelēkajā ekonomikā", lai savām atvasēm nodrošinātu iespēju būt studentu rindās. Piedevām "oficiāli" bezmaksas izglītības iestādēs (līdz vidusskolas līmenim) arīdzan ir ieviesti gandrīz obligātie (brīvprātīgie!) maksājumi no vecāku puses. Un vēl un vēl... Tagad arī maksas meteo radars mums ir šā laika kapitālistiskā "dāvana".

Acīmredzot – mums jānomainās vēl kādai vienai vai divām paaudzēm, kad nonāksim pie saprašanas – pamatvērtības mūsu līdzcilvēkiem pienākas bezmaksas versijā. Un valsti kopumā padarīsim par tādu fleksiblu mehanismu (bez joprojām masīvās birokrātijas un sapiņķētās likumdošanas), kur iespējama laba uzņēmējdarbības vide, maksimāla vienkārša nodokļu iekasēšana. Arī – maksimāls atbalsts mūsu uzņēmējiem strādāt "uz pasauli" no Valdibas puses. Kā rezultātā parādīsies iespēja no Valsts līdzekļiem nodrošināt arīdzan meteo (nokrišņu) radara darbību (saite: http://www.meteo.lv/public/30481.html). Vai gaidīsim šīs 1-2 paaudzes nomaiņu?

Bet varbūt arī nē! Varbūt jau rīkojamies ātrāk...


- Valsts iekšienē ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadības gādību atrodam reizi gadā šos 30 000 latus (pēc mediju ziņām – aptuveni tāda summa nepieciešama radara uzturēšanai un apkalpošanai). Man šķietas, tā nav tāda neatrodama nauda – rēķinot iepretī Valsts kopējam gada budžetam. Šķiet, dažām vadošām personām ir neliels slinkumiņš šajā virzienā domāt.

- Vai arī -> piesaistam kādu privāto uzņēmēju ar savām investīcijām. Ar reklāmas darījumu. Varbūt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadība gādās par šāda konkrēta darījuma atbrīvošanu no visa veida nodokļiem? Kas šādas investīcijas iespējamību padarītu vēl reālāku?

Un tagad lai ir vēl divas emocionālas piebildes...

* Pirmkārt. Jautājums- vai meteo radars ir pamatvērtība vai eksluzīvs pakalpojums mūsu cilvēkiem? Šo rindu autoram šķietas – tā ir pamatvērtība 21. gadsimta attīstītās dzīves ietvaros. Līdzīgi kā pati elektrība un internets (pirmais jau šodien ar bezmaksas paketi maznodrošinātajiem, otrais ar bezmaksas iespēju eošajās bibliotēkās). Radaru labprāt izmantotu daudzi iedzīvotāji visdažādākos gadījumos – sākot jau ar brīvdienas plānošanu, beidzot ar lauku darbiem. Nevar būt nekādas iebildes tur – ka Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centrs piedāvā visdažādākos profesionālos meteo datu un prognožu pakalpojumus organizācijām un maksātspējīgām privātuzņēmumiem. Tikai radara "lietu" tur nevajadzēja jaukt iekšā. Tā ir pamatvērtība...

* Otrkārt, vidusmēra latvietis un mums līdzās esošais cittautietis izturējis arī daudz smagākus vēsturiskus posmus. Šodienas par "krīzi" piesauktā situācija ir tikai neliela recesija, no kuras Latvija rāpjas un izrāpsies laukā. Izturīgais cilvēks pagātnes aizlaikos ar saviem spēkiem izdzīvojis pavisam tumšos laikos. Kad elektrības trūkuma dēļ un karalaiku sabombordēto veikalu pēc – no cūku taukiem lējis sveces un vakaros gaismojies. Televizora neesamību aizvietojis ar "spoku stāstiem" tumsā. Un tā tālāk. Un arī maksas meteo radara jautājumu apiesim... valstī, kura ir vienīgā uz pasaules (ja kļūdos – palabojiet) ar šādu specifisku maksas pakalpojumu. Gan pavērosim brālīgo Baltijas valstu radaru bezmaksas nomales, gan vērosim pa tiešo debesis. Par vienu šādu iespēju jau esmu rakstījis rakstā "Ir mēģinājums mūs atsviest pagātnē", saite: http://www.meteolapa.lv/blogs/154/ir-meginajums-mus-atsviest-pagatne Taču, vai ir vajadzība apiet vienu otram ar līkumu pēc shēmas "kurš kuru pārspēs"? Varbūt labāk draudzējamies :)

Kopumā vēlreiz aicinu – atdodiet cilvēkiem bezmaksas nokrišņu meteo radaru!

Cerībā uz kādu atbildi un vēl jo vairāk uz pozitīvu rīcību... laika vērotājs ar vairāk kā 35 gadu stāžu Raitis Sametis
epasts: [email protected]
Vēstule aizsūtīta 22.2.12., plkst. 14:12

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 22.02.2012 14:17

    Es to izdarīju pats savā vārdā :)

    Ielādē...
  2. 22.02.2012 20:53

    Ja arī - kādreiz varbūt dabūsim atpakaļ bezmaksas meteo radaru, tad "nelielai kompensācijai" pretī dabūsim maksas televīziju, par to jau čalo LTV1 direktors Kota kungs ;)

    Ielādē...
  3. 26.02.2012 09:34

    Izveseļošos un centīšos pa vidu studijām pievērsties šai problēmai. Domāju, ka tos 10 tūkstošus balsu manabalss.lv varbūt varētu arī savākt (vienīgi cita lieta, ka daļa nevēlēsies piedalīties, jo tur pat populārākajos jautājumos salīdiznoši balsu skaits nav baigi ievērojams) - bet pirms tam jāiepazīstas ar jau iepriekš minētām ES regulām (dažas vēstules par šo tēmu e-pastā ir saglabājušās). Tāpat, ja kaut ko sāk, ir nepieciešams atbalsts no "profiem", kuriem gan var nākties uzmanīties, ka nesaceļ par lielu brēku un paši nedabū ciest. :)

    Ielādē...
  4. 27.02.2012 18:57

    Nezinu, varbūt šeit jau tāda informācija ir izskanējusi, taču es to uzzināju šodien- jautāju LVĢMC par radara info maksu fiziskai personai. Atbilde mani nepatīkami pārsteidza-nekad nevarēju iedomāties, ka radara info ir tik ĻOTI NEADEKVĀTS DĀRGS. Proti, 1mēnesim-42LS+PVN. 6mēnešiem-225Ls+PVN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tā ir nenormāla maksa par šādu pakalpojumu!!! Es tiešām savā naivumā domāju, ka ir varbūt kādi 10Ls par mēnesi, bet 42+PVN!!!!!! Par pus gadu vispār nerunājot!

    Ielādē...
    1. 27.02.2012 20:39

      Mūs atkal neapmierina tas, ka nav it nekādu iespēju šo radaru publicēt šeit, pat maksājot, pieņemsim, 1 miljonu! Pat, ja mēs ieviestu maksu un apskati tikai noteiktai lietotāju grupai - vienalga nē.

      Ielādē...
      1. 27.02.2012 21:18

        Īstenībā ir tāda sajūta, ka nekas jau nemainīsies (ptu, ptu, ptu-kaut es kļūdītos). Man liekas, ka nav pietiekama spiediena uz attiecīgajām pogām! Ok, man kā fiziskai personai, kurai to radaru vajag tikai "sadzīviskam labumam" ir jāstāv klusu, bet nesaprotu kāpēc, piemēram, zvejnieki, lauksaimnieki, velotūristi utt. neceļ brēku? (vai arī šie gaida sezonu??!!) Vai tiešām viņiem visiem pietiek ar to ko TV par turpmākām 2 dienām pastāsta? Man, personīgi, ir ļoti svarīgi zināt par tuvākām, teiksim, 2-3h-un radars ļoti labi to man ilustrēja!

        Ielādē...
        1. 27.02.2012 21:58

          Cik es zinu- lielās organizācijas pērk meteo info no mūsu attiecīgā kantora. Vairumā, piemēram - zveju organizācijas "jumts" pērk vairumā, tad izdala savējiem zvejniekiem (tā vienkāršoti runājot). Jo tiem pašiem zvejniekiem bez radara vajadzīga daudz citāda info - aktuālais vēja virziens, detalizēta vēja prognoze, ledus stāvoklis un prognoze u c. To pašu varu sacīt par jebkuru citu nopietnu organizāciju, kuras darbība jūtami atkarīga no laika apstākļiem... Tapēc tajā galā ir "klusums"...

          Ielādē...