Netendenciozās tendences

Netendenciozās tendences

Jā, atkal brīžos, kad meteo debesis atpūšas – top kādas domas no mūžīgāka un vispārīga gala. Atkal un atkal medijos parādās "dabas vērotāju" sķietami ilgās prognozes. Cilvēkiem vienmēr kārojas uzzināt nākotni, lai gan tas jau pēc definīcijas nav iespējams (nākotni veidojam šajā acumirklī caur savu darbību/ tostarp arī mums nezināmās saistību saitēs). Ehh, ko tad mēs paredzam? Tendences! Bet: kas tas ir par "kaķi - maisā", par to parunājos šodien.

Rakstīts īpaši meteolapa.lv saitei.

Tendences- tas ir tāds nezināms lielums, un līdz galam ne tuvu neizpētīts jēdziens. Šķietami, caurmērā visam "pa vidu". Nu, teiksim, paredzu vēsu vasaru... Nu un? Cilvēkiem, kuriem nav laika vai vēlmes šajā lietā iedziļināties, uz reizi jau zosāda tai pašā mirklī uzmetas no domām vien – ka "visas dienas nāksies tīstīties džemperos un pat jūlijā nāksies iekurināt mājas krāsni". Vai otrādi, pēc pravietojuma par tuvojošos "karsto jūliju", tad nāksies dienās dzīvoties pie kondicioniera un pēc iepirkumiem uz lielveikalu vēlajās vakara (agrajās rīta) stundās būs vajadzība nesties ar pārskrējieniem. Un jau šodien nosvīstam no tādas karstas domas.

Tendence – hmmm – ja jau reiz ir auksts, tas nenozīmē džemperus mugurā visās jūlija dienās. Tas nozīmē, dažas dienas pavēsas, taču pa vidu arī karsts laiks (kuriem tāds sagādā baudu). Un atkal otrādi, pēc "karsta" paredzējuma – tas nenozīmē masīvu svelmainu periodu, kad svīdīsim no rīta līdz vakaram daudzu nedēļu garumā. Pa vidam jau uzlīs dienās, kad saule dancos tikai virs smagiem padebešiem. Tāds tas Latvijas klimats ir.

Jau ne reizi esmu sacījies – vēl nav piedzimis tāds cilvēks, kas spētu pateikt "otrdien nākamajā nedēļā ap plkst. 10 rītā būs +18 un līs lietus". Nav piedzimis arīdzan "homo sapiens", kurš varētu pateikt – siena laikā būs labs laiks, bet pie kartupeļu vākšanas lietus gāzīsies aumaļām.

Ir cilvēki, kas uzmanīgāk par pārējiem izpētījuša dabas norises savā apkārtnē. Un pat spējuši sarakstīt dažu grāmatu, un 21. gadsimtā uzveidot kādu interneta lapu. Visu cieņu tiem, kas šo darbu dara no sirds un pēc savas patikas :) No otras puses saku: daba arīdzan nav ne tuvu izpētīta, un ziņkārīgajiem cilvēkiem pašiem ar saviem spēkiem ir iespēja šo zināšanu lauku paplašināt.

Ir izpētīts – Saules gaisma nav vienmērīga. Tā intensitāte un staru spektrālais sadalījums nepārtraukti mainās pulksteņa laika griezumā. Tostarp ir arī tādi periodi, kas rotē dažu mēnešu frekvencē. Un ietekmē laika apstākļus arīdzan uz Zemes dažu tuvāko mēnešu vai pat pusgadu/gadu uz priekšu. Dzīvā daba savā veselumā šādu saules staru izmaiņu informāciju saņem. Un Gudrā Dabas māte ir tā iekārtojusi, ka augi + kukaiņi + dzīvnieki (arīdzan saņēmuši šo pašu "informāciju") spēj sagatavoties šīm dažu mēnešu sagaidāmajām laika novirzēm. Cilvēkiem šīs sakarības vēl ir gandrīz absolūta mīkla, kas pilnībā nebūs atkosta ļooooooti daudz gadus uz priekšu.

Ar tendenču izzināšanu- reizēm tiek spekulēts un celti dažu mediju reiting. Vēl smagāk mediju reitings celtos, ja mēs spētu izzināt arī Latvijas nākotni, pasaules nākotni, Ņujorkas fondu birzas nākotni, un mūsu galaktikas nākotni (tiek viedēts, ka "mūsējā" pēc 4 miljardu gadiem sadursies ar Andromedas, pilnībā izslēdzot iespēju- ka uz to brīdi mūsu tālie pēcnācēji būs iemācījušies galaktiku vadīt kā šodien dažu autiņu). Uz nākotni (kas nekad nepiepildās precīzi) cenšas šodien "uzvārīties" (politiski un finansiāli), tostarp – un laikam par velti – paņemot dažu dabas vērotāju prātojumus par kādu iespējamu, reizē miglainu tendenci.

Varētu piemēram – es savā personā uzrakstīt laika prognozi 2013. gadam kopumā. Un tātad: sākums pavēss, visticamāk ar sniegu uz zemes. Gaisa grādi "-" daļā, kaut gan iespējami daži atkušņi ar dažiem "+" grādiem. Pēc tam gada pirmajā pusē laiks kļūs siltāks, sniega sega, ja tāda bija, pakāpeniski pazudīs. Upēs iespējami plūdi. Gadam tuvojoties vidum, gaiss vēl vairāk iesils. Protams, laiku pa laikam lietus, kas pie lielākie grādiem reizēm ar pērkonu. Siltumā paies gada vidus, pēc tam pakāpeniski kļūs vēlāk. No jauna parādīsies vispirms salnas, tad sals. Un gada noslēgums atkal visticamāk ar "-" grādiem, ko pavadīs jauna sniega sega. Protams, tā runāt ir nenopietni- tamdēļ cenšos ikdienā vēstīt jau daudz precīzākās, reizē īsākam laikam veltītas prognozes. Un savu nezināšanu neslēpju aiz "tendences viedēšanu". Mjā, nav ko lielīties.

Vien jāpasaka, tendences savā jēdzienā ir "izplūdis" vārds, kuram nav ne gala, ne malas, ne augša, ne apakša. Tostarp arī laika ziņu runātāju "cunftē". Vai ne?

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 06.06.2012 20:31

    Ne velti laika apstākļi ir visuniversālākais sarunas temats, ja nav par ko runāt. Ikvienam var būt kāda prognoze un ir diezgan maza iespēja pilnībā nošaut greizi.

    Starp citu, nākamā gada laika prognoze verētu piepildīties ;)

    Ielādē...
  2. 06.06.2012 21:21

    Jā, anektdote- ceļu krustojumā satiekas divi vīri. Viens saka "būs lietus", otrs saka "nebūs lietus". Un vienmēr vienam ir taisnība. Kas attiecas uz nākamā gada prognozi- tad 21. decembra "paredzamais" pasaules gals var izmaisīt. Uun vēl, man viena sieviete (netālu no manis dzīvojošā) nez kur bija saklausījusi (es ziņu tādu arī šodien neatrodu) un jūtami nopietnā balstī apgalvoja, ka novembrī Latvijas krastos būs masīvi plūdi, kas balstīti uz zemestrīces iespējamību (pie mums (pie mums arī taču ir lūzuma joslas), un tai mēnesī līdz ar to LV teritorija jūtami samazināsies. Vai ne?

    Ielādē...
  3. 06.06.2012 21:43

    Par nākotni un to, kā tā rodas/kas to rada varētu daudz pafilozofēt...
    Saules gaismas spektrs gan īpaši nemainās cilvēkam tveramā laika griezumā, kaut gan vienmērīgs Saules starojums arī nav.
    "Periodi, kas rotē dažu mēnešu frekvencē" - nu tādu domu graudu var izprast katrs pa savam... :D
    Bet Zeme nav tikai augi, kukaiņi un dzīvnieki, tā ir daudz lielāka un sarežģītāka sistēma! To pierāda reizēm neparedzamā un neizskaidrojamā dzīvās dabas uzvedība it kā parastās situācijās (no mūsu viedokļa raugoties). Ja ir vēlme skatīt Zemi kā vienotu, pašregulējošu un pašpietiekamu ( - tas gan uz jautājuma!) ekosistēmu, te drīzāk būtu vietā salīdzinājums ar Lema Solāris vai Azimova Gaia.
    Bet nu tendences šobrīd ir tādas, kādas tās ir. Ja ir stabilitāte (teiksim, spēcīgs AC), tad varam runāt par stabilām "tendencēm" tuvākajām dienām noteikti; ja ir haoss (nepastāvība, pastāvīgs mainīgums,… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 06.06.2012 22:01

      Nu jā- īsās prognozes (meteo) ir precīzākas. Otrkārt- Zema patiešām ir vienots vesels, daudzu sistēmu kopdarbība. Par šo kopdarbību- arī mums ir pavisam vāja jušana. Pētniekiem darbs priekšā daudzās paaudzēs.

      Ielādē...
  4. 07.06.2012 14:03

    Man šķiet,ka zinātnes tomēr iet uz priekšu.Ja kādreiz par laika ziņām atklāti smējās,tad tagad jau tām var ticēt:)Bet paredzēt laika apstākļus 100% apmērā ilgākā termiņā,tas nu gan cilvēkam nebūs dots nekad,jo nevar tak izskaitļot Zemes ,atmosfēras izmaiņas,visas tās kustības,aprites,viļņošanās u.c.,tas nu gan ir Dieva,diriģenta-improvizatora rokās.Man pilnīgi pietiek ar prognozi 2-3 dienām,vienalga nākotnes prognozes aizmirstās,kad īstais laiks pienācis:))Palasīt ir interesanti,bet tas arī ir viss...

    Ielādē...
  5. 06.06.2012 22:47

    Istenībā jau meteoprognozes tā pati zīlēšana , jeb pareģošana vien ir...tikai šajā gadījumā ne nākotnes, bet laikapstākļu....lielākajai daļai cilvēku vienmēr ir gribējies zināt kaut drusku uz priekšu, tā drīzāk būtu pat varbūt nosaucama vairāk kā ziņkārība...un arī rezultāts procentuāli atkarīgs no cilvēka spējas izdarīt secinājumus, intuīcijas, visāda veida gudrības un peejas dziļuma attiecīgajai sfērai....tikai....varbūt gan labāk maksimāli kvalitatīvi izdzīvot esošo dienu...būt laimīgiem tagad un šeit !!!:))

    Ielādē...
    1. 06.06.2012 22:59

      Jā, un tostarp varam priecāties par jebkuriem patreiz esošajiem laika apstākļiem ;)

      Ielādē...
    2. 07.06.2012 08:46

      Par to, ka meteoprognozes tikai tāda zīlēšana vien ir nevaru piekrist. Diez kāpēc mēs tik kāri skatāmies dažādu modeļu (GFS, HIRLAM, ...) rezultātus ?!?!?! Protams atrodas arī tādi, kuri "mētējas" ar pilnīgi nepamatotiem (zinātniski) minējumiem (piemēram par nākamo gadalaiku).

      Piemēram pēdējo nedēļu mēs skatījāmies modeļu prognozes par salnām. Pie tam to darījām burtiski līdz grāda precizitātei. Manuprāt tie ir fantastiski rezultāti. Var psakatīties Poļu modeļa rezultātus, kur tiek publicēts gan 2m temperatūru intervāls gan arī zemes virsmas temperatūru intervāls. Rēķināts tiek visai troposfērai.

      Šiem fizikālajiem meteo modeļiem ir ļoti nopietna zinātne apakšā. Ja jau tā zinātne ir tik nevarīga un neko nespēj, tad kāpēc mēs tā alkstam lietot tās rezultātus ?

      Un kāpēc fizikālie modeļi nērēķina talāk par 2-3 nedēļām ? Tāpēc, ka tur parādās tik liela nenoteiktība, ka minēšana vi… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
      1. 07.06.2012 12:12

        Nu...pavisam nesen biju uz ļoti interesantu izbijušā fizikas profesora lekciju....fizika gan esot viena liela pieņēmumu teorija...pat slavenais gravitācijas spēks ne visur pastāvot...tā jau tas arī ir...viss mūsu pasulītē ir tik ļoti nosacīts...praktiski ir tā, kā paši mēs to uztveram,pat maizi mēs katrs redzam savādāk, protams diskutēt par to var ilgi un dikti:)))...un katram jau sava taisnība:))))

        Ielādē...
        1. 07.06.2012 12:46

          ;)
          Kā to profesoru sauca ?

          Ielādē...
          1. 07.06.2012 13:00

            Gribētos zināt uz kādu emociju pamata šī interese:)))...Dainis:)))

            Ielādē...
            1. 07.06.2012 14:04

              Tās nav emocijas(nu varbūt nedaudz ;) ). Vienkārši daļu no Latvijas Fiziķiem es pazīstu :) Un frāze, ka "fizika ir melu teorija" ir mazliet dīvaina, jo eksaktajās zinātnēs nav(klasiskajā izpratnē) tāda jēdziena kā meli. Varbūt socialajās zinātnēs vai teoloģijā ir tāds jēdziens, bet ne "Fizikā, ...".

              Eksaktajās zinātnēs termins meli var parādīties, kad tiek pētīts process, kad kāds objekts(piem cilvēks) kurš apzināti veic nepatiesus apgalvojumus. Tad var tik pētīti dažādi fizioloģiski procesi jau ar eksaktām metodēm.

              Nav pat tāda jēdziena kā ticēt vai neticēt. No tā ka kāds tic kādam pieņēmumam vai apgalvojumam, tas nekļūst par patiesību :) Pat ar terminu patiess ir problēmas. Piemēram apgalvojums var būt patiess vai nepaties. Ja nav metodes/algorithme ka pārbaudīt to vai konkrētais apgalvojums ir patiess vai nepatiess šim terminam nav jēgas. Un vēl vairāk pat tai p… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

              Ielādē...
              1. 07.06.2012 14:25

                Aga...kvarkus arī neviens nav redzējis...par to melu teoriju-tas pats nepatiesais apgalvojums vien manā komentārā bija aprunāts, es jau necitēju tikai izteicu savas domas:))))...un būtība jau tajā visā ir tāda, vai mēs to visu informāciju pieņemam kā esošu vai nē...tas jau atkarīgs no mums pašiem:)
                Vispār pēc manas ticības: Laiks un telpa ir informācijas (apziņas) eksistences formas, bet enerģija, spēks, kustība un masa – dažādi tās kvalitatīvo un kvantitatīvo īpašību izpausmes veidi reāli esošos vai mākslīgi radāmos procesos un parādībās. Kurš ir kurš...esošais vai mākslīgi radītais...tas nu lai paliek tālāko diskusiju ziņā!!!:)
                Uzvārdu pagaidām labāk neteikšu....apkārtējās un cilvēka harmonijas labad:)

                Ielādē...
  6. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    07.06.2012 16:00

    Es ticu mūsu Meteolapai,ja ne visus 100 %,tad lielāko daļu gan!Bet,LVĢMC-gan nē.Ir bijušas reizes,kad viņi maina savas prognozes,pat par tekošo dienu,pat vairākas reizes dienā!Tā,lūk!

    Ielādē...
  7. 07.06.2012 18:24

    To, ka galaktikas (Piena celjsh un Andromeda) sadursies ir zináms 100%. Tik masívu objektu trajektoriju paredzéshana ir visai viegla, un sho zvaigzhñu salu párvietoshanás ir visai vienméríga, jo traucéklju pa celjam nav.

    Ielādē...