Kādi laika apstākļi gaidāmi jūlijā?

Kādi laika apstākļi gaidāmi jūlijā?

Šogad vasarīgi laika apstākļi Latvijas iedzīvotājus nav īpaši lutinājuši. Dienas, kad gaisa temperatūra sasniedz, vai pārsniedz +25 grādus šajā vasarā pagaidām ir bijušas ļoti maz. Pēdējā reize, kad gaisa temperatūra paaugstinājās virs +25 grādiem bija 14 Jūnijā, kad Daugavpilī tikai fiksēti +26,4 grādi. Siltā un vasarīgā laika istāšanos sajā vasarā ir kavējusi lielā Atlantijas ciklonu aktivitāte. Cikloni ir atnesuši vēsu un brīžiem arī lietainu un vējainu laiku. Taču šobrīd atmosfēras procesos jau ir vērojama cita tendence. Laika apstākļus Eiropā un arī Latvijā ir sākusi noteikt anticiklona darbība, kas gādā par siltu un vasarīgu, vai pat karstu laiku. Šobrīd daudzviet Eiropas centrālajā un rietumu daļā turpina valdīt un izplesties pamatīgs karstuma vilnis. Pašreizējais karstuma vilnis tur kļūs par spēcīgāko kopš 2003.gada augusta. Toreiz tas laupīja dzīvību aptuveni 70 tūkstošiem cilvēku. Šobrīd vasarīgi silts bet ne tik karsts laiks, kā centrāleiropā un rietumeiropā valda arī Latvijā. Vai vasarīgi siltais laiks Latvijā uzkavēsies ilgāku laika periodu? Un vai pārējā jūlija mēnesī ir gaidāms vasarīgs siltums un karstums? 

Jūlija pirmajā dekādē, pēc Igaunijas Meteoroloģijas un Hidroloģijas Institūta prognozēm ir gaidāms vasarīgi silts un brīžiem pat karsts laiks. Atsevišķās dienās, kad ļoti karstās gaisa masas uz brīdi ienāks Latvijas teritorijā gaisa temperatūra var pakāpties virs +30 grādu atzīmes sasniedzot pat +32 grādus. Šajā mēneša dekādē ir sagaidāms pārsvarā sauss laiks, un nokrišņu būs maz. Laika apstākļus pārsvarā noteiks. augsta spiediena apgabali. Tomēr ir arī gaidāma zema spiediena apgabalu ietekme un tad atsevišķās dienās mākoņu kļūs vairāk un daudzviet iespējamas lokālas pērkona lietusgāzes. Pērkona lietusgāzes skars atsevišķas teritorijas, tādēļ sagaidāms, ka nokrišņu sadalījums pēc Igaunijas meteodienesta sinoptiķu prognozēm būs nevienmērīgs.

Jūlija otrajā dekādē, sagaidāms, ka laika apstākļus vairāk noteiks ciklonu darbība. Gaidāms vēsāks, lietaināks, un arī vējaināks laiks. Gaisa temperatūra mēneša otrās dekādes dienās pārsvarā gaidāma no +17..+24 grādiem, naktīs vidēji no +7..+14 grādiem 

Jūlija trešajā dekādē gaidāms, kalaika apstākļus atkal pārsvarā notieks anticiklonu darbība. Gaidāms pārsvarā sauss un saulains laiks. No dienvidiem ieplūstot ļoti siltām vai pat karstām gaisa masām, iespējams karstuma vilnis. Gaisa temperatūra, iespējams, pakāpsies virs +30 grādus atzīmes. Arī naktis gaidāmas ļoti siltas. Atsevišķās dienās karstumu arī pavadīs pērkona lietusgāzes, kas skars vien nelielas teritorijas. Līdz ar to arī mēneša trešajā dekādē nokrišņu sadalījums pēc Igaunijas meteodienesta sinoptiķu prognozēm būs nevienmērīgs.

  

Apzīmējumi: A - anticiklons, C - ciklons, sarkanās garās bultas - siltās gaisa masas, zilās garās bultas - vēsās gaisa masas, zilās īsās bultas - ciklonu kustības trajektorijas, sarkanās īsās bultas - anticiklonu kustības trajektorijas.

  • Kopumā jūlija videjā gaisa temperatūra pēc Igaunijas meteodienesta prognozēm ir gaidāma normas robežās vai nedaudz augstāka (norma 16,9..+18 grādi).
  • Nokrišņu daudzums tiek prognozēts normas robežās, atsevišķās vietās vairāk (norma 49..83 mm).

Savukārt Krievijas Hidrometeoroloģijas centra mēneša prognoze no Igaunijas meteodienesta prognozes ir līdzīgas, tomēr nedaudz atšķiras nokrišņu daudzuma prognozes. Lai arī vidējā gaisa temperatūras virs normas sagaidāma visā Baltijas reģionā (aptuveni 0,5 līdz 1 grāds virs normas), tomēr nokrišņu daudzums būs zem normas jeb 80 % vai pat mazāk no visa mēneša normas.

Temperatūras novirze no normas Nokrišņu daudzuma novirze no normas
 

Arī Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes prognoze jūlijam, salīdzinot Krievijas meteodienesta prognozes jūlijam nedaudz atšķiras. Kaimiņvalsts meteodienests informē, ka visu jūliju gaisa temperatūra lielākoties turēsies 2 grādus virs normas un norādīts, ka nokrišņu daudzums būs mazāks nekā parasti.

Arī Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF), prognozes, kas ir publicētas Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes mājaslapā liecina, ka jūlija vidējā gaisa temperatūra visa mēneša garumā būs virs normas, bet nokrišņu daudzums visa mēneša griezumā pēc pašreizējām sagaidāms zem normas.

Vidējās temperatūras prognoze Vidējā Nokrišņu Daudzuma prognoze

Prognozes tika veidotas atsaucoties uz kamiņvalstu meteodienestu prognozēm:

Foto no meteolapa.lv
Karšu attēli no lv.wikipedia.org

UZMANĪBU: Igaunijas meteodienests mēneša klimatiskās normas vai mēneša vidējos rādītājus aprēķina izmantojot  jaunu klimatoloģisko standarta normu ( no 1981-2010 gadam), kura tika ieviesta 2015. gada janvārī. Savukārt LVĢMC savos aprēķinos izmanto Pasaules Meteoroloģijas Organizācijas noteikto klimatoloģisko standarta normu ( no 1961. līdz 1990. gadam).

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 02.07.2015 21:37

    Ļoti labs raksts! 3.dekāde būs laikam viskarstākā.

    Ielādē...
  2. 02.07.2015 22:16

    Sausā vasara ir pie mums.

    Ielādē...
  3. 02.07.2015 23:22

    Labs raksts un pārskatama analīze :) Diemžel izskatas, ka sausums turpinās dominēt...

    Ielādē...
  4. 03.07.2015 00:27

    Ļoti labs raksts! Arī pievienotās kartes u.c. attēli labu uzskatāmību rada. Tagad atliek tik gaidīt, lai šīs prognozes piepildās! AC dominance, kuru dažreiz pavada pērkona lietusgāzes, kas neļauj zemei izžūt, ir pats labākais risinājums, ja gribi baudīt siltu, skaistu vasaru! :)

    Ielādē...
  5. 03.07.2015 19:08

    Saki, ko gribi, bet tāda vasara kāda bija pēdējās divas nedēļas nav īsta vasara. Zemeņu audzētāji, protams, priecājās, bet atvaļinājumā, tomēr gribas sauli :)

    Ielādē...
  6. 12.07.2015 19:04

    Phe, gulētājos tā riktīgi ielija...

    Ielādē...
  7. 18.07.2015 09:59

    Es ceru, ka 3.dekādē beidzot būs anticiklons Latvijas tuvumā, kā prognozēja igauņi. Bet var jau būt, ka nekas nenotiks un auksta ziemeļu vasara turpināsies.

    Ielādē...
    1. 18.07.2015 10:10

      Daži modeļi šobrīd prognozē vasarīgi siltu laiku Jūlija beigās. Manīsim....

      Ielādē...
    2. 26.07.2015 19:37

      Prognoze šim mēnesim ir iznākusi visai neprecīza :/ Nav jau tik viegli prognozēt laika veselam mēnesim.

      Ielādē...
      1. 26.07.2015 20:27

        Es tādām prognozēm vispār dodu zemu ticamības procentu.

        Ielādē...