Jūlijs gaidāms vasarīgi silts

Jūlijs gaidāms vasarīgi silts

Igaunijas Meteoroloģijas Un Hidroloģijas Institūts prognozē, ka Jūlijs būs siltāks par normu (norma 16,2..17,5 C) Mēneša pirmajā nedēļā laika apstākļi būs ļoti mainīgi. Ja vēl līdz otrdienai 2.07 laiks būs vēss un vēl dažās vietās uzlīs, tad jau nedēļas vidū no dienvidiem mūsu teritorijā ieplūdīs ļoti siltas gaisa masas. Laikā no 4.07-6.07 gaisa temperatūra dienas stundās var pāaugstināties līdz pat +32 C. Toties karstajās dienās nav izslēgta lokālu pērkona negaisu veidošanās. Negaisi var atnest krusu un krasas vēja brāzmas arī ļoti intensīvus, īslaicīgus nokrišņus. Pārsvarā negaisa mākoņi nokrišņus var nest tikai atsevišķās vietās, bet citur valstī var nelīt nemaz. Kopumā  valstī pirmajā dekādē nokrišņu būs maz. Līdz ar to daudzās vietās Latvijā būs liels sausums. Sagaidāms, ka mēneša pirmās dekādes beigās temperatūra nedaudz pazemināsies. Bet  vidējā gaisa temperatūra, tomēr, saglabāsies virs klimatiskās normas nekā parasti. 

Mēneša otrajā un trešajā dekādē turpināsies mēreni silts laiks. No Skandināvijas Latvijas teritorijai bieži pietuvoosies nelieli cikloni vai zema spiedienas ieplakas, bet laiku pa laikam virs Krievijas rietumu daļas pastiprinoties anticiklonam no dienvidiem vairākas reizes mūsu teritorijā  var ieplūst karstas un sausas gaisa masas. Bet tajā pat laikā atmosfēras frontēm sķērsojot mūsu valsti ir gaidāmas pērkona lietusgāzes ar krusu un krasām vēja brāzmām, un aiz tām var ieplūst vēsāks gaiss. Kopumā sinoptiskā situācija gan mēneša pirmajā un otrajā dekāde gaidāma ļoti nepastāviga, jo sagaidāms, ka mūsu tuvumā neatradīsies ne spēcīgs anticiklons un ciklons. Nokrišņu daudzums gaidāms normas robežās un atsevišķos rajonos pat mazāk (norma 55..91 mm) 

Savukārt Krievijas Hidrometeoroloģiskais Institūts prognozē, ka Jūlija vidējā gaisa temperatūra Baltijas valstu reģionā gaidāma 1,5-2 grādus virs klimtiskas normas. Nokrišņu daudzums Baltijas valstu reģionā arī gaidāms normas robežās jeb 120 % no visa mēneša normas.

 

Arī Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF), prognozes liecina, ka Jūlija vidējā gaisa temperatūra visās dekādēs būs virs normas, bet nokrisņu daudzums visa mēneša griezumā pēc pašreizējām prognozēm būs zem normas.

Temperatūra

Nokrišņu daudzums

Avots: Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT)

Prognozes tapušas sadarbībā ar:

Ilmateenistus,  Hydrometeorological Centre of Russia

Atgādinājums - Ilgtermiņa prognozes nav īpaši precīzas, un uz tām īpaši nevajadzētu paļauties.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 02.07.2013 09:23

    Paldies par rakstu ! Ceru, ka jūlijs tiešām būs siltāks nekā parasti.

    Ielādē...
  2. 02.07.2013 11:33

    Izskatās ka viss kā parasti-karsts jūlijs jau ir mums norma/atšķi5rībā no karsta maija/:)

    Ielādē...
  3. 02.07.2013 15:05

    Es arī ceru uz kārtīgu siltumu! Mūsu "norma", kuru tik ļoti piesauc LVĢMC, ir bāzēta uz vairāk kā 100 gadu senu novērojumu kopumu, un, manuprāt, vairs īsti neatbilst tam klimatam, kāds vērojams pašlaik (pēdējās desmitgadēs). Tā kā mani vasarā nobīdes virs normas neuztrauc! ;)

    Ielādē...