Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.1.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.1.13.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena: neliels augsta spiediena atzars ciklona aizmugurē. Otrdiena: nokrišņu fronte no R puses. Trešdiena: CARLOS ciklons tuvojas. Ceturtdien: ciklons pāri mums izgāž sniega nokrišņus. Piektdiena: ciklona aizmugurē- putina, gaiss atdziest. Sestdiena: ANNEGRET anticiklons. Svētdiena: anticiklona ietekme turpinās.

Attēlu (c) sat24.com un Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

===================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem, pulksten 15:00. Tajā ir ietverta situācijas analīze. Jāņem vērā, ka pats attēls atjaunojas vēlā pēcpusdienā, ap pulksten 17-19.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===================

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 13.1.13.

ANNEGRET anticiklons pie mums. Mierīgs laiks - daudzviet anticikloniem (ziemā) raksturīgā zemā mākoņainība. ZA rajonos naktī skaidrojās, tur arī stiprs ziemas sals vērojams. Grādos zem -25.

Sestdiena, 12.1.13.

CARLOS ciklona pēdējie sniega mākoņi naktī izsnieg, un dienā jau ANNAGRET anticiklona D mala ir pie mums. Lai gan mākoņainība saglabājas, tomēr sals no ZA puses ienāk pie mums...

Piektdiena, 11.1.13.

Ciklons CARLOS pamazām aiziet no mums DA-D virzienā un aizpildās. Līdz ar to arī Latvijā nokrišņi un puteņi samazinās, toties ciklona ZR malā sals atgriežas.

Ceturtdiena, 10.1.13.

CARLOS ciklona aukstā fronte-nes masīvus sniega nokrišņus, dienas otrajā pusē arī puteņus. Gaisa temperatūra pazeminās pie Z-ZA vējiem dienas izskaņā.

Trešdiena, 9.1.13.

No ZR puses CARLOS ciklons ar masīvu sniega nokrišņu porciju. Pagaidām vēl ir D-DR vējš, tamdēļ gaisa grādi Kurzemē ir ap 0 un vēl nedaudz virs...

Otrdiena, 8.1.13.

Siltā oklūzijas fronte ar nokrišņiem Kurzemē, visumā mierīga diena.

Pirmdiena, 7.1.13.

Trešo dienu esam vēsā gaisā ALFREDO ciklona aizmugurē, vienlaikus no Krievijas ZA puses palielinās neliels augsta spiediena atzars. Pie mums apmācies, neliels sals, vietām nedaudz snieg.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.01.2013 09:32

    Vakar vakarā temperatūra bija pakāpusies līdz -13, šorīt jau -9. Apmācies, bez nokrišņiem, bez vēja arī.

    Ielādē...
  2. 14.01.2013 10:12

    Mums joprojām sarmoti koki, bet tā kā nav saulītes, tad krāsas ir klusinātas. -9,4.

    Ielādē...
  3. 14.01.2013 11:54

    Jūtu, ka "veczigs" ir saistīts vai arī bijis saistīts ar jūrniecību vai burāšanu, ka atcerējies par seno debespušu sadalījumu rumbos. Protams, tos pielietot ir romantiski, bet sarežģīti, it īpaši, ja acu priekšā nav tā sauktā "kompasa vēju roze", kur tā bilde labi redzama un saprotama. Ej nu pārrēķini un sadali visu 360* riņķi gabaliņos pa 22.5*. Kad Kihnu Jennam bija jāmaina kurss, pietika pateikt tik un tik rumbu uz labo vai kreiso bortu un kursu nolikt ar izstieptas paša siksnas gabalu. Mūsdienās, kā novēroju, ar jūrniecību nesaistītiem cilvēkiem (arī dažam labam meteo speciālistam) ir pat grūti pielietot visā pasaulē pieņemtos debess pušu nosaukumu pirmo burtu kombinācijas (kas patiesībā cēlušās no tiem pašiem visa apvāršņa dalījumam rumbos - pa 22.5*). Kādreiz ar sirdi un dvēseli metos cīniņā par pareiziem vēju apzīmējumiem, bet kad redzēju un dzirdēju, ka… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  4. 12.01.2013 16:59

    piektdiena apmākusies, bet saule redzama caur mākoņiem, kā caur biezu miglu. Viegli snidzinājās visu dienu. Termometrs rītā rādīja -9*, pa dienu -10*, vakarā -13*. Paass vējš.
    Sestdienas rīts atausa apmācies, pat sniga. Pamazām skaidrojās un noskaidrojās. Rītā -14*, tie arī turējās visu dienu; šobrīd jau -17. Rādās būt lielais aukstums klāt...
    Sniegs ~21 cm, t.sk. ~15 cm svaigā sniega (uz asfaltēta laukuma). Vakar arī nedaudz saputināts.

    Ielādē...
  5. 19.01.2013 21:44

    Astoņos vakarā bija -20, deviņos -21, tagad stabiņš tuvojas -22 grādu atzīmei. Cerams, ka slīdējums uz leju neturpināsies visu nakti un tādā pat ātrumā...
    Pa dienu saulē gaiss bija pilns ar sudraba vizulīšiem, man vienmēr liekas, ka tā ir tā parādība, ko senči tautasdziesmā dēvējuši par - "Saule sēja sudrabiņu". Sniega virsma arī šodien bija ļoti mirguļojoša un spoža.

    Ielādē...