Laika ziņas- arī kā šova uzsitiens

Laika ziņas- arī kā šova uzsitiens

Laika ziņas! Dzirdot šādu vārdu sakopojumu, mēs iedomājamies uz reizi dažas "zilajā" (tv) un nedaudz retāk "baltajā" (pc) ekrānā redzamās sejas. Pavisam konkrētas personības. Paradoksāli, bet tamdēļ retāk mēs sataisām sev norūpējušos ģīmi domās par iespējamajiem laika redzējumiem dažās tuvākajās dienās. Mūs attiecīgajā vakarā kaismīga tirpoņa pārskrien pāri kauliem, kad tuvojas brīdis – kad šovmens jeb laika ziņu teicējs drīz vērs muti par tuvu iespējamiem meteo notikumiem.

 

Šo rindu autoram ir dažas rindkopas par tēmu speciāli meteolapa.lv saitei.

Jā...

 

* Aizsenos vēstures gaņģos ir aizritējuši gadi, kad dzīvojām mediju ērā. Tiem bija tādas monopoltiesības uz visu informāciju. Arī par debesīs notiekošo. Tikai no tv ekrāniem redzējām, ja kaut kur (kā likums kapitālistiskajās valstīs) notika kāds taifūns, negaiss, zemestrīces.

 

Un tad bija tās attiecīgās dienas maksimālā apoteoze, kad diktors pavēra muti un sāka runāt: "rīt būs... laiks. ". Gan padomju laikos, gan arī mūsu mežonīgā kapitālisma pirmsākumos laika ziņu brīdis bija visām televīzijas un arī radio stacijām ar visaugstāko reitingu. Un pilsētās un pie lauku malām visa dzīve uz dažām minūtēm apstājās, kad diktors lasīja šos piecus teikumus par laika apstākļiem nākamajā dienā. Visi zināja tos radiolaikus – kad mākoņu īsās prognozes skanēja gaisā. Pirms brokastīm par šo dienu, bet plkst. 14:05 – pirmais rāviens jau par nākamās dienas mākoņu izredzēm.

 

* Tie bija tie laiki. Šodien ziņas par ciklonu virzību ir pieejamas cauru diennakti un daudzreiz pat tiešsaistes režīmā. Ja šodien uz kādas "klasiskās" tv skatuves uznāks kāda pelēcīga persona un daļēji nesakarīgi noboksterēs vienkārši nepaplašinātos teikumos – tad, taisni otrādi, šāda neapsviedīga televīzija ar tās cilvēkiem "apakšā" strauji reitingus zaudēs. Tamdēļ laika ziņas ir jāpadara par izrādi. Šodien visiem izrādes vajadzīgas. Saturs jau reizēm ir otršķirīgs.

 

* Vispār jau ir sajūtama tāda paaudžu robeža attieksmē pret laika ziņām un to teicējiem. Šo robežu es saucu "par interneta pāreju". Ir cilvēki, pārsvarā lielākos gados, kuri ar www tīmekli ir uz "jūs" vai pavisam attālā "jūs jūs" horizontā. Vienlaikus ir citi cilvēki- kuri ar pasaules kopjūtertīklu ir saviesojušies pavisam draudzīgās attiecībās, kā jau pie 21. gadsimta otrās desmitgades progresa pieņemts...

 

Tad no šaipus un taipus "interneta pārejai" ir pavisam atšķirīga attieksme pret laika vēstu teicējiem. Senākā paaudze kāri no mutes tver saturu, bet jaunākie paaudžu nācēji vairāk jūsmo par sejas, apģērba un slaido kājiņu (laika ziņu teicējām) izliekumiem ekrānā šo dažu raidījuma minūšu garumā.

 

* Šķiet, tieši Latvijas televīzijā izskanēja pirmā ideja ... laika ziņas eksperimentālā kārtā nodziedāt. Tas bija tajā ērā, kad reizi dienā par gaidāmajiem mākoņiem stāstīja Viktors Zemgals (reiz bija arī EOLIKA dziedātājs). Kaut kur tajos pašos gados dzima arī komerctelevīzijas, kuras centās šos laika ziņu reitingu brīžus reizē ar publiku pārvilināt pie sevīm. Tas ir smags darbs. Pēc kļūdu un izmēģinājuma metodes- atrast tādas atraktīvas personības, kas vienkāršos "mākoņu virzības" teikumus izveidos par šovu. Uzdevumu drusku atvieglina turpat pie sāniem esošie "dzīvojies ar zvaigzni" tieš-raidījumi. Tad nu to vidū uzgadās daži, kuriem vārdi nav kabatā jāmeklē un kuriem ir pateicīgs piegājiens jebkuru tēmu ietamborēt uzbudinošās teikumu pasāžās. Tādi uz katra stūra nemētājās...

 

* Tādi uz katras stūra nemētājās... un, kad šāds runātājs ir labi "iesitis" mēli laika ziņu vīzē, tad šamējam draud tāda paša popularitāte – kā atpazīstamam muzikantam, aktierim, politiskajam darbonim, Valsts Prezidentam. Teicējam saprast to lietu, par ko pats vēsta apkārtējiem, nav obligāta prasība. Protams, zināt meteo lietas: tas ir papildus "bonuss", taču šādas zināšanas sabiedrība no teicējiem nepieprasa. Jā, NEPIEPRASA! Pieprasta – atkal šovu, atkal atraktivitāti, atkal skaistas sejas grimases, atkal kādu teikumu "ar kreiso vītni". Vislabākais vārdu lidojums no mākoņu teicēju puses: palaist teicienu, kas īsā laikā folklorizējas. Par ļaunu nenāktu tikpat atraisīti saģērbties, tikpat atraisīti veikt kustības. Reizēm par ļaunu nenākas laika ziņas atvēstīt no tv studijas jumta vai no tālas dabas nostūra. Utt...

 

* Šajos sajauktajos gados, kad arī mediju formāti mainās, nepavisam nav viegli "seno-klasisko" tv un radio producentiem noturēt publiku pie sevis. Ir daudzi paņēmieni, starp kuriem laika ziņu izteikšanas formāts nav pēdējā vietā turams. Uz Personību Šovu platformas reitingus vēl pagaidām iespējams noturēt puslīdz ciešamā līmenī...

 

Vien jābrīnās, kā kādam nav ienācis prātā sarīkot- sacīsim, labāko laika ziņu teicēju konkursu (palabojiet, ka kļūdos). Līdzīgi- kā dažu (un tagad pirmsvēlēšanu gaisotnē ātri uzrīkoto) pilsētas svētku ietvaros ir pasaku tiecēju saieti. Vai "Melotāju šovs"? Kas zina, varbūt arī jaunas laika ziņu zvaigznes piedzims šādās vakarēšanās?

 

Bet kādam bijušajam Laika Ziņu teicējam, pēc jautrajiem darba gadiem medijā, ir iespējams turpināt sava šovmeņa karjeru: jau kādā citā raidījumā. Atkal kā galvenajai personai. Utt... Nav ziņu gan, vai šādā veidā iespējams iepelnīt (Latvijā) pienācīgu kapitālu savām vecumdienām. Bet ja nu tomēr?

---------

 

Tās bija laika ziņas par laika ziņām :) Tagad turpināsim vērot dabu!

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 26.05.2013 15:26

    Jā, kopumā piekrītu. Laika ziņu diktori (tādi tie bija tikai pašā sākumā) vēlāk ļoti bieži kļūst par vēl ko citu, nu piemēram, Toms Bricis, Maija Rozīte (viņai laikam tagad bija cits uzvārds?), Ansis Klintsons... Daudzi vēlāk ieperinās radio u.c.
    Samērā pasen redzēju arī kādu vecu filmu, neatceros nosaukumu, tā pavisam nebija nekāda slavenā, bet tajā bija stāsts par kādu vietu Amerikā, kur visu laiku bija silta ziema, nebija sniega un neviens to tuvākajā laikā neprognozēja, bet tad pēkšņi naktī uzradās sniegavētra un piesniga vairāk nekā metrs sniega. Kaut arī filmā bija dažādas sižeta līnijas, gan romantiskas, gan arī citas, manuprāt, galvenais stāsts bija par laika ziņām. Bija strīds, kurš tad pirmais prognozēja sniegavētru... Nu nezinu, vai tādi strīdi kā bija filmā, iespējami arī reāli, bet laika ziņas tomēr ir pārtaisītas par šovu...

    15:39: Un vēl, es jau nedēļu, iznāk, vispā… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 26.05.2013 15:35

      Kopš aizlaikiem - laika ziņas un to teicēji ir arī tēma anektdotēs. Vislabākais no tēmas ir kādreiz lasīts par reālu gadījumu no Lielbritānijas, kur viens piezvanīja uz viedtējo raidstaciju un ēterā sacīja: "es sešas stundas no pagraba sūknēju ārā to - jūsu "mainīgo mākoņu daudzumu bez nokrišņiem"" :)

      Ielādē...
    2. 26.05.2013 22:07

      Man ir kauns:),bet es jau vairākus gadus neesmu redzējusi laika ziņas TV,klausījos 6 no rīta Toma laikā un ari tagad inerces vadīta katru rītu klausos-tīri precīzi,cik nu precīzi laiku var paredzētg,bet tas jau laikam Toma nopelns.

      Ielādē...
      1. 26.05.2013 23:01

        Man arī nav mājās TV, kopš tika likvidēta analogā apraide (2010.g. jūnija sākumā), nav vajadzības pēc skanošās "kastes", nav vajadzīgas arī laika ziņas (pats sev varu būt tāds /apmēram/pareģonis). Taču man liekas visu laiku- ja kāds par visām varēm grib būt pazīstams, tad viens no variantiem - ir kādā raidošā medijā uztaisīties par laika ziņu teicēju :)

        Ielādē...
        1. 26.05.2013 23:17

          Arī man nav TV, kopš vajadzīgs dekoders. Un nevajag man to laika zagli, es savu laiku nositu internetā, laika ziņas skatos šajā lapā un citās, mēģinu izsecināt pats.

          Ielādē...
  2. 29.05.2013 15:17

    Vai nav tā kā pārspīlēts - "kaismīga tirpoņa pārskrien pāri kauliem", "tēmu ietamborēt uzbudinošās teikumu pasāžās"? Labi, neizteikšos plašāk par šo tēmu, jo katram ir tiesības rakstīt to, kas šķiet piemērots.

    Ielādē...
    1. 29.05.2013 19:10

      "Krāsas" rakstā varbūt tiešām nedaudz uzbiezinātas, bet tas tā- lai vairāk tēmu izceltu...

      Ielādē...