Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.4.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.4.13.)

Nedēļa aizgājusi. Šajās dienās pari Latvijai skrēja vairākas frontes. Kas visas nedēļas garumā nesa lietus nokrišņus. Bet Latvijas ZA-A daļā trešdien uzsniga, uz zemes rītā izveidojās neliela sniega karta. Gaisa temperatūra mērena, caurmērā normā. Dažviet un dažās dienās - drusku spigrts DR-R vējš.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena , 13.4.14.

  

Pūpol- svētdiena aizritēja ar auksto fronti dienas pirmajā pusē. "Uz" tās bija lietus nokrišņi, tie rītā Kurzemē, pusdienās centrā un Rīgā, pēc pudienām uz A no galvaspilsētas.

Sestdiena , 12.4.14.

  

Neliela oklūzijas fronte ar nelielas intensitātes nokrišņiem devās pāri Latvijai no R puses A virzienā. Un pie mūsu A pierobežas dienas laikā izsīka pavisam. Attiecīgi agrā rītā uzlija Kurzemē un Latvijas Z daļā - dienas laikā.

Piektdiena , 11.4.14.

  

Neliela oklūzijas fronte nāk no R puses. Dienā gan vēl ir anticiklona (ar centru virs Krievijas ZR daļas) ietekme. Līdz ar to daudzviet saulainas debesis, bet no Kurzemes puses vakarā nedaudz nomācās.

Ceturtdiena, 10.4.14.

  

Anticiklons no Z-ZA puses atspieda oklūzijas fronti prom uz dienvidiem. Laiks attiecīgi skaidrojās, daudzviet saulains. Naktī ar A vējiem gar anticiklona DR malu atnāca neliels sals. Vienlaikus naktī D rajonos "uz" aizejošās frontes nedaudz uzlija.

Trešdiena, 9.4.14.

  

MARIA cikloma oklūzijas fronte galvenokārt Latvijas centrālos rajonos deba lietu teju diennakts garumā, ZA-A novados arī sniegu. Vietām te uz zemes izveidojās īslaicīga sniega kārta.

Otrdiena, 8.4.14.

  

No DR puses tuvojas MARIA ciklona auksta oklūzijas fronte, kas Kurzemē nes lietu. Vietām arī visai stiprus nokrišņus, Pirms pusnakts pie Latvijas DR robežām- ir neliela zibeņošana.

Pirmdiena, 7.4.14.

  

Siltā oklūzijas fronte no DR puses nesa lietus nokrišņus, pārsvarā Kurzemē.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 13.04.2014 19:28

    rītā +5. Rīta pusē un dienā apmācies, pāris brīžus saule uzspīdēja, t līdz +12, pamatīgs vējš, pāris reizes uzpilināja. Līt sāka ap plkst. pieciem, šobrīd turpina, t +7.

    Ielādē...
  2. 13.04.2014 21:04

    Piedošanu par ''ētera aizņemšanu'',beidzot tiku pie bilžu apskates un apcerēšanas.
    Bet pašiem Rīgā uz vakaru vēsāks un tā ari tikai 1,8 mm ielijuši.

    Ielādē...
  3. 14.04.2014 05:46

    Šorīt +4, ņiprs dienvidrietenis un pa brīžam uzšauj kāda lietus šalts.

    Ielādē...
  4. 14.04.2014 06:48

    +4,9, vējelis, nomācies, zeme slieku "rakumiņu" izraibināta.

    Ielādē...
  5. 14.04.2014 08:18

    Tā ari palikām pie 1,8 mm nokrišņu,tikai šorīt jau braucot no mājām uznāca lietusgāze ar krusu.+5,6 grādi.

    Ielādē...
  6. 14.04.2014 11:07

    Nelieli plusi naktī, nelieli- arī tagad.Apmācies, ar tendenci skaidroties, nelīst.Vējš gan aktīvi purina karogu mastā.

    Ielādē...