Aktuālā situācija (nedēļa līdz 23.11.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 23.11.14.)

Nedēļa aizgājusi. Bija atkal mierīgais rudens. Pirmdien, otrdien A vējš anticiklona DR malā. Pēc tam trešdien jauna frontāla makoņainība praktiski bez nokrišņiem. Sākot ar ceturtdienas vakaru- jauna fronte nāk no DA puses ar nokrišņiem, pirms pusnakts sāk snigt, uz zemes daudzviet veidojas pirmā nelielā sniega kārta uz zemes. Piektdien sniega nokrišņi turpinās centrālos rajonos un R-Vidzemē, šeit izveidojas 3-8cm sniega kārta uz zemes. Tai pašā laikā A-Latvijā daudzviet ir izteikta atkala. Sestdien drusku uzsnieg jau Latgalē. Bet citviet pie dažiem "+" grādiem dienā turpina kust iepriekš uzsnigušais sniegs. Svētdien sniega sega vēl vairāk sarūk, bet mitrajā gaisā daudzviet ir biezas miglas. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 23.11.14.

Gaisa spiediens paaugstinās, laiks nomierinās- no Krievijas puses nedaudz pastiprinās anticiklons. Gaiss gan mitrs, daudzviet virs Latvijas visu dienu ir bieza migla. Iepriekš uzkritušais sniegs sniegs turpina kust. 

Sestdiena, 22.11.14.

Fronte, kas vēl pirms dienas atnesa sniega nokrišņus daudzviet Latvijā- izsīkst, tās pēdējie mākoņi dienas pirmajā pusē uz A no Rīgas vēl vietām atnesa nelielus nokrišņus. Vakarā mitrajā gaisā- daudzviet ir biezas miglas. 

Piektdiena, 21.11.14.

Siltā oklūzijas fronte deva ilgstošus, bet ne sevišķi spēcīgus sniega nokrišņus naktī un dienas pirmajā pusē. Uzsniga galvenokārt centrālos rajonos un Vidzemes R daļā, kur izveidojās līdz 6-8cm sniega. Uz A pusi daudzviet atkala, mazāk sniga R daļā. 

Ceturtdiena, 20.11.14.

No DA puses tuvojas siltā oklūzijas fronte- kas diennakts beigās nes nokrišņus - smidzinošu lietu R daļā un sniegu centrā - Latvijas lielākā daļā. Uz zemes vietām veidojas pirmā nelielā sniega kārta šajā rudenī/ziemā. 

Trešdiena, 19.11.14.

Ļoti lēni no D-DR puses mums tuvojas ciklona frontālā mākoņainība, lai gan paša ciklona centrs ir tālu D pusē. Vienlaikus anticiklons uz ZA pusi- mums nes nelielu salu Latvijas lielākā daļā. Bet D-DR novados ir lielāka makoņainība, pagaidām gan bez nokrišņiem.

Otrdiena, 18.11.14.

Gaiss drusku sausāks, kā dažas iepriekšējās dienas. Tamdēļ dienas laikā Latvijas lielākā daļā skaidrojās, makoņainība saglabājās D-DR novados. Attiecīgi vakarā gaisa temperatūŗa vakarā gandrīz visur noslīdēja zem 0 atzīmes, drusku uzsala.

Pirmdiena, 17.11.14.

Kārtējā apmakusies diena anticiklona DR malā. Zem mākoņiem ir A vējš, kas rada drēgnuma sajūtas.

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 24.11.2014 00:08

    Migla bija arī manā pusē, sāka veidoties jau naktī, bet no rīta pamatīga savēlās, visa pasaule kā baltā villainē tīta. Taču diezgan ātri izklīda - vismaz 10.00 jau vairs nebija ne miņas, palika tikai biezs zemo mākoņu vāks. Tas karājās virs galvas visu dienu, vēja nebija, grādi nemainīgi plusos. Piesalis nebija arī naktī/rītā, min.t. +1,1*C, bet dienas vidū stabili ap +2...+2,5*C, max +2,7*C. Sniegs kūst, vietām jau zeme spīd cauri, atsevišķos plačos nokusis, tomēr vairumā vietu baltumiņš turas. Nekādu jaunu nokrišņu ne naktī, ne dienā nebija.
    Vakarā pamazām kļuva vēsāks, ap 20.30 vairs tikai +0,6*C, likās, ka drīz nu būs solītie mīnusi, bet pagaidām vēl lika pagaidīt - temperatūra joprojām turas ap +0,7...+1*C, ielas mitras, peļķes nesteidz salt. Panorāmā Toms Bricis DA pusē uz rītu solīja debesu skaidrošanos un līdz pat -6...-7*C. Kaut kā neticas, ka tik daudz var nogāzties, bet nu kas zin? Pagaidīsim, pavērosim, laika vēl daudz, tikai knapa pusnakts... :))

    Ielādē...
  2. 24.11.2014 01:24

    23. nov. visu dienu migla. T. no nulles līdz +2 grādiem. Lēns vējš vai bezvējš. Spiediens ļoti augsts - 777mm. Sniegs saglabājies kokaudžu Z pusē. Pašlaik t. 0 grādi, spiediens 777,5mm. Migla izklīdusi.

    Ielādē...
  3. 24.11.2014 02:05

    Pagaidām nekas nemainās, nomācies, grādi turas maķenīt virs nulles, šobrīd +0,4*C. Kas notiks vēlāk - par to jau rīt...

    Ielādē...
  4. 24.11.2014 08:47

    Rīts vējains un no gaisa kaut kas smalkam sniegam līdzīgs.

    Ielādē...
  5. 24.11.2014 09:38

    Šorīt mazliet piesalis, pie loga knaps -1*. No gaisa gan nekas nenāk un migla arī izklīdusi.

    Ielādē...
  6. 24.11.2014 10:15

    Rīgā no rīta vēl turējās migla, bet tagad tā pastiprinoties DA puses vējam ir izklīdusi un pa zemo mākoņu starpām brīžiem uzspīd saule. Temperatūra grozās ap 0, sniegs saglabājies tikai ielu malās sašķūrētajās kaudzēs.

    Ielādē...
  7. 24.11.2014 10:41

    Pašlaik ārā ir daļēji apmācies, ik pa laikam mākoņi pašķiras un kāds saules stars parādās, termometrs rāda -1 grādu. Izskatās, ka sniegs visticamāk būšot naktī uz otrdienu, tā prognozē accuweather.com un nakts laikā uzsnigs ap 5,6cm, bet nu tad redzēs. Stiprākie sniega nokrišņi varētu būt ap 2 decembri, bet nu kā jau šīs prognozes ir mainīgas, tad vis kaut ko var gaidīt.

    Ielādē...