Aktuālā situācija (nedēļa līdz 23.08.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 23.08.15.)

Nedēļa aizgājusi.  Pamatīgs anticiklons bez izņēmuma visas nedēļas dienas. Pirmdienas naktī gan neliela auksta fronte no tāla ciklona virs Krievijas ZR daļas. Attiecīgi no Skandināvijas Z daļas ieplūda nedaudz vēsāks gaiss, kas pat līdz ceturdienai deva pavēsas naktis- dažos novados ar pirmajā rudens puses salnām. Dienā arī grādi, lai arī debesis ir saulainas, nepārsniedz +21+22 grādus. Piekdien, sestdien un svētdien šā paša anticiklona D malā no Ukrainas ieplūst jau siltāks gaiss. Nakts vēsums izbeidzas, bet dienā gaisa temperatūra pa grādam pieaug. Svētdien jau daudzviet bija +26+27... Svētdien debesis drusku daļā Latvijas apmācās no tāla D ciklona, tomēr tas līdz mums neatnāca. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamjā nedēļā.

-----------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 23.8.15.

ISABEL anticiklons aizvie pie mums. No tāla E-Eiropas ciklona daži mākoņi pāri DA-D robežas ieklīst arī virs Latvijas. No tās pašas puses ienākas arī siltāks gaiss, dienā jau tīri karsts- kā jau pie saulainām debesīm vasarā. 

Sestdiena, 22.8.15.

Anticiklons ISABEL daudzas dienas pēc kārtas ir pie mums- arī šajā sestdienā. No DA puses (kā tāla Vidus-Eiropas ciklona sastāvdaļa) mums pietuvojas daža mākoņainība. Tomēr aizvien ir daudz saules, reizē ar A vējiem iesilst gaiss. Gaisa temperatūra ir nedaudz siltāka kā daždien iepriekš. 

Piektdiena, 21.8.15.

ISABEL anticiklons ir pie mums, no DA puses parādās neliela mākoņainība, kas ir neliela, bet reizē tāla Vidus-Eiropa ciklona Z malas pazīmes. Kopumā diena saulaina un silta. Arī nakts drusku siltāka kā dažas iepriekšējās, iztikām bez salnām. 

Ceturtdiena, 20.8.15.

Anticiklons turpinās - viss bez izmaiņām. Nakts pavēsa, dienā gandrīz skaidrs un mēreni silts. 

Trešdiena, 19.8.15.

Anticiklons pie mums. Nakts skaidra un vēsa, diena- skaidra un mēreni silta.

Otrdiena, 18.8.15.

Anticiklons kārtējo dienu pie mums- nakts un diena skaidra. Vietām neliela nakts salna Vidzemē. Gaisa temperatūra - mēreni vasarīga.

Pirmdiena, 17.8.15.

Kopumā turpinās anticiklons, tomēr naktī un rītā neliela aukstā fronte no tāla ciklona ZA virzienā- atnesa mākoņus. Kam sekoja neliela gaisa temperatūras pazemināšanās. Pirmdienas otrajā pusē - atkal skaidrojās, sausums gan turpinās jau 3 dienas. 

------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 24.08.2015 15:36

    Bezgaligais Izabelle anticiklons, jau kuru dienu bez izmaiņām, sausums progresē, dienās jau atkal par karstu. Sāk pa druskai dzeltet koki, vairāk liepas un bērzi, krīt arī lapas, kas zemē izkalst un kraukšķ zem kajam, zāle vietam izdegusi un nokaltusi, dažiem citiem kokiem lapas tadas slimigas un čokurojas, vairāk kastaņiem un ozoliem, daudz putekļi .... Pie vienmuļam debesim neizteiksmigas laba laika un spalvu mākoņu zīmes. Priekš manis tads laiks ir apnicīgi vienveidigi neinteresants, bet pedejas dienās dienā ari nekomfortabls. Tā gribetos lietu un vasarīgus negaisus vēl, bet neko cerīgu neredz, trešdienas auksta fronte rādas mieriga un neizteiksmiga...

    Ielādē...
    1. 24.08.2015 18:34

      Ja šī fronte atnāks otrdienas vakarā, kā daži prognozē- tad kāds negaiss nav izslēdzams.

      Ielādē...
      1. 24.08.2015 19:00

        Kaut tas negaiss neatnāktu xD

        Ielādē...
        1. 24.08.2015 19:41

          Patreiz tāda iespēja uz R no Rīgas otrdienas pēcpusdienā- 50:50...

          Ielādē...
  2. 24.08.2015 19:50

    Rīgā šodien līdz 27 grādiem. :)

    Ielādē...
  3. 24.08.2015 20:48

    Pēdējās dienas visai līdzīgas, vien temperatūra lēni bet neatlaidīgi kāpj, šodien pēc pusdienas rādīja +26, pašlaik +20. Šodien uz vakarpusi parādījās nelieli mākoņi, bet tagad debesis tikai lidmašīnu pēdu sašvīkotas. Dārzā viss dzeltē, zālājs vietām pārvēršas sienā. Rītnakts lietus arī neizskatās diezko cerīgs. Turpinām laistīt dārzu.

    Ielādē...