Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.07.16)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.07.16)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdienas naktī masīvi negaisi ir centrālos rajonos un uz A no Rīgas, dienā tie ir Latgalē. Otrdien un trešdien - neliela augsta spiediena atzarā laiks ir samērā mierīgs. Ceturtdien, piektdien un sestdien vairākas nelielas ar frontes ar lietusbrāzmām ir virs Latvijas, tās parvietojas no DR puses ZA virzienā. Piektdien atkal negaiss ir centrālos rajonos, tostarp Rīgā ar lietusgāzi. Vēlāk tai pašā dienā pērkona mākoņi ir virs Vidzemes. Piektdien un sestdien gaiss ar D vējiem iesilst gandrīz līdz +30, sestdien aukstā fronte nes negaisus virs Kurzemes. Bet svētdienas naktī tie ir virs centrāliem novadiem, vien Rīgai tie netika... svētdienas pievakarē šīs frontes pērkona mākoņi ir pie A robežas, tostarp ZA novados nes vētras ar koku gāšanu un ēku postīšanu. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS 

Svētdiena, 3.7.16.

Aukstā fronte pabeidz skrējienu pāri Latvijai. Dienā ir negaisi pie Latvijas A robežas, bet ZA novados tie ir postoši- lauž kokus un mājām nones jumtus. 

Sestdiena, 2.7.16.

No R puses nāk aukstā fronte, kas rada negaisus dienas otrajā pusē Kurzemē. Bet pirms tās daudzviet karsts un sutīgs laiks, gaisa temperatūra daudzviet gandrīz +30.

Piektdiena, 1.7.16.

Neliela otrrizējā fronte siltajā gaisā- dienas otrajā pusē Rīgā un pēc tam Vidzemē deva negaisus. Vietām ar spēcīgām lietusgāzēm. 

Ceturtdiena, 30.6.16.

Kārtējā nelielā fronte nāk no DR puses, un vakarpusē sasniedz Latviju. Dienā gan samērā mierīgas debesis, ko "nodrošināja" neliels augsta spiediena atzars no D puses. 

Trešdiena, 29.6.16.

Neliels augsta spiediena atzars dienā deva samērā mierīgus laika apstākļus, bet pievakarē no DR puses tuvojas neliela fronte ar nokrišņiem, kas sākas jau vakarā Kurzemes R daļā. 

Otrdiena, 28.6.16.

Pie mums ir neliels augsta spiediena atzars, kur tomēr sastopama bez-nokrišņu mākoņainība. Tomēr reizē ar D vējiem pamazām atgriežas vasarīgs siltums. 

Pirmdiena, 27.6.16.

Nakts pirmajā pusē - masīvi negaisi virs Latvijas centrālās daļas un Vidzemes, bet pirms rītausmas pērkona padebeši pārvietojās uz Latgali, kur tie "darbojās" arī dienas pirmajā pusē. Pievakarē jau visa Latvija bija vēsākā aiz-frontē. Lietus rimās līdz vakaram, kad virs mums progresēja neliels augsta spiediena atzars ar mierīgākām debesīm. 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 03.07.2016 13:58

    No rīta pusastoņos joprojām karsts un sutīgs. Pirmais lietus nolija ātri un mierīgi. Fronte nāca nopietni ar pamatīgu lietu, ņēmās gar malām cītīgi un ilgi. Bija viens spēriens tuvumā pilnīgi negaidīti, kad izskatījās, ka paliek gaišs, lietus mazinās un viss garām. Tagad spirgts gaiss, patīkami vēss pēc vakardienas tveices. +20.

    Ielādē...
  2. 03.07.2016 16:09

    Ka tad, visi "frontes labumi" protams Rīgai paiet garām, no rīta pirms 8 attāla ducināšana knapi uz dzirdamības robežas, velak neliels līdz mērens lietus no zemiem pelēkiem nefotogeniskiem padebešiem, turpmāk bez būtiskiem nokrišņiem, peleki apmācies, vienīgais labums- vismaz tas karstums beidzot prom, bet atkal ir tā vilšanas sajuta :(

    Ielādē...
  3. 03.07.2016 17:54

    Ne naktī, ne no rīta lietus nebija bijis, termometrā no rīta +21. Lietus uznāca ap 11iem. Taisni pa lietu biju Valmierā, tur drusku nogāza, bija arī nedaudz pērkona, pēcāk mierīgi lija. Atbraucu mājās, te jau gandrīz bija pārstājis, izskatās, ka lijis mēreni. Tagad bez lietus, apmācies, +18.

    Ielādē...
  4. 03.07.2016 14:18

    līdz vieniem nejēgā karstums, Viļakā rādīja +28, bet Vēršukolna muzeja pagalmā noteikti bija 10 grādiem vairāk (sajūta kā pirtī pie krāsnes). Mākoņu virsotnes jau vienpadsmitos sāka rādīties R pamalē, bet vienos bija klāt: Sākums ar spēcīgām brāzmām, šobrīd mierīga līšana. Sākumpusē arī krusas graudi ~naga lielumā, grabēja vien, par laimi nebija daudz un nebija ilgi. Zibeņi un pērkoņi - labi, ne pārāk nikni, tieši laikā. Ducina joprojām.

    Četros ZA puse joprojām zila,bet jau stundu pusotru nelīst. Ielijuši ~15 mm.T +22. Starptautiskā deju festivāla koncertu estrādē tomēr izjauca - bija pārcelts uz sportazāli. Abrīnoju dejotājus - šitādas dejas teju bezgaisā ...

    19:30 Šobrīd atkal līst, bez pērkoniem, +20 gandrīz. Nē, nupat norūcās gan.

    Ielādē...