Marta sākumā sals mazināsies

Marta sākumā sals mazināsies

Klāt ziemīgā februāra pēdējās dienas. Mēnesis šogad tiešām aizvadīts ziemas zīmē, jo esam piedzīvojuši vairākus aukstuma viļņus, un tikai atsevišķās dienās gaisa temperatūra paaugstinājusies nedaudz virs nulles. Atlikušajās dienās atmosfēras spiediens sasniegs šī aukstuma viļņa maksimumu, virs mums atradīsies šīs ziemas lielākais aukstums. 

Gaisa temperatūra Kārsavā 01. - 25.02. (meteolapa.lv, LVC)

Nākamo nedēļu nosacīti var sadalīt divās daļās. Pirmajā pusē joprojām gaidāms auksts laiks, taču nedēļas izskaņā sals mazināsies. 

Pirmdien un otrdien daudzviet, it īpaši Kurzemē, sagaidāms sniegs. Jau pirmdienas pēcpusdienā sāks pastiprināties aukstais A, ZA puses vējš, ko vislabāk varēs izjust Ziemeļkurzemē un Kolkas apkārtnē. Pēc pašreizējām prognozēm saldējošais vējš saglabāsies mērens līdz brāzmains no otrdienas līdz ceturtdienai. Gaisa temperatūra naktī uz pirmdienu no -12 grādiem vietām jūras piekrastē līdz pat -20 ... -24 grādiem pārsvarā valsts austrumu pusē. Diena pārsvarā mākoņaina, temperatūra -6 ... -12 grādi.

Nakts uz otrdienu varētu būt vēl par kādu grādu aukstāka, caurmērā -15 ... -22 grādi, taču tepat netālu modeļi uzrāda sala iespējamību līdz -28 grādiem, ja debesis skaidrosies. Attiecīgi arī diena būs vēl saltāka, caurmērā -12 ... -17 grādi. Jāņem vērā, ka aukstais vējš radīs iespaidu, ka sals ir vēl jūtamāks. Trešdienas rītā gaisa temperatūra lielākajā Latvijas daļā prognozēta -16 ... -24 grādi, siltāks vienīgi dažviet Kurzemē. Pēc pašreizējās LVĢMC prognozes, komforta temperatūra trešdienas rītā vietām Vidzemē noslīdēs zem -30 grādu atzīmes. Dienā termometra stabiņš pakāpsies līdz -10 ... -16 grādiem.

Komforta temperatūra 28.02. pl. 8 (LVĢMC)

Nākamie sniega mākoņi Latvijas teritoriju varētu šķērsot naktī uz ceturtdienu. Sals naktī gan joprojām Latvijas lielākajā daļā prognozēts -15 ... -22 grādi, savukārt dienā ap -10 ... -12 grādiem. Pēc pašreizējām prognozēm, ceturtdien dienas otrajā pusē valsti šķērsos nākamā plašā nokrišņu zona. Par tās virzību gan šobrīd runāt vēl ir pāragri, taču ieskatam zemāk pievienoti divi attēli ar nokrišņu daudzumu 6 stundu periodā ceturtdienas vakarā. Attiecīgi arī par piektdienu vēl nav vienprātības, taču ir visai liela varbūtība, ka daudzviet turpinās snigt.

Nokrišņu daudzums 6h periodā 01.03. vakarpusē (weather.us)

Piektdien vējš jau būs norimis, tas iegriezīsies no DA puses. Gaisa temperatūra jau būs nedaudz patīkamāka, un dienas gaitā tā šobrīd prognozēta -5 ... -10 grādu robežās. Par precīzām gaisa temperatūrām nedēļas izskaņā šobrīd konkrēti runāt vēl būtu pāragri. Sestdienas rītā tā šobrīd tiek prognozēta robežās no -6 līdz -18 grādiem, bet dienā starp -4 un -12 grādiem. Taču nobeigumā kāda pozitīva tendence - pat ECMWF, kas sestdienas rītā šobrīd attēlojis bargāko aukstumu, svētdienas pēcpusdienā valsts dienvidu daļā iezīmējis gaisa temperatūru virs nulles. Prognoze pagaidām izskatās pārspīlēta, taču tendence ir skaidra - nedēļas izskaņā paliks jūtami siltāks, lai gan pavasara iestāšanos vēl gaidīt ir pāragri. Sniega segas biezums pēc nedēļas lielā valsts daļā varētu būt no 20 līdz pat 40 cm.

Maksimālā gaisa temperatūra svētdien pēcpusdienā (weather.us)

Visai jaunākajai informācijai sekojam līdzi sadaļā "Aktuāli" un sociālajos tīklos. Dalies ar saviem novērojumiem un iespaidiem!

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 04.03.2018 22:47

    vakarvakarā debess palika viegli miglaina, bet rīts atausa zem skaidrām debesīm. Rītā -15, -14°C, dienā virs -10°C un krietns Z puses vējš, kā arī spoža saule. Šobrīd zvaigžņota debess, -10°C un ož pēc pavasara :)

    Ielādē...
  2. 05.03.2018 00:44

    Ap saulrietu R pamalē parādījās tālu mākoņu joslas mala. Vēlāk mierīgs, lēnām vēsāks, 18.30 -4,5°C, 21.00 -7. Vējš vakarā norimis. Pirms 22.00 liels, pilns Mēness skaidrās debesīs cēlās augšup, bet vēlāk sāka tīties dūmakā. Tagad dūmaka vismaz redzamajā debesu daļā pazudusi, Mēness atkal spožs, daudz zvaigžņu visapkārt. :) T. pēc pāris stundu ilga pārdomu brīža atkal sāk slīdēt lejup, šobrīd -9,5°C, spiediens kopš dienas pakāpies, pašlaik 754,5 mm.

    Ielādē...
  3. 04.03.2018 19:25

    Prieks par Liepāju, bet Rīgā joprojām stabili mīnusi. Nu cik vēl ? Pilnīga depresija iestājusies, vēl viena pavasara diena norakstīta.

    Ielādē...
    1. 05.03.2018 01:18

      Un cik ziemas dienu bija norakstīts pelekā slapjā rudens depresijā zem mūžīga svina mākoņu vāka un bezjēdzigos nelielos plusos ziemas pirmā pusē? Nu ir pienācis ziemasmīļu laiks, un martm vismaz pirmā puse ir jābut ziemīgam...Tagad vismaz dienas ir spoži saulainas.

      Ielādē...