Maijs kļuvis par siltāko novērojumu vēsturē, sausums vietām var turpināties vēl 2 nedēļas

Maijs kļuvis par siltāko novērojumu vēsturē, sausums vietām var turpināties vēl 2 nedēļas

    Straujiem soļiem noslēdzas maijs, kas mums nesis ne mazums saules, siltuma un pat karstuma. Tuvākajā nedēļā gaidāma gan siltuma viļņa kulminācija, visdrīzāk pirmie +30 šogad, bet nedēļas otrajā pusē, sākot no 31. maija, iestāsies krietni vēsāks laiks, nedēļas nogales naktīs daudzviet valstī gaidāma salna uz augsnes, arī temperatūra var pietuvoties pat 0 grādiem. Vēl vairāk pastiprināsies sausums, jo gaidāmajā nedēļā nokrišņu iespēja ir maza. Turpināsies augsta saules UV radiācija (6. vai 5. līmenis), līdz ar to ieteicama izvairīšanās no tiešiem saules stariem dienas vidū. Ugunsbīstamība paaugstināsies līdz visaugstākajai pakāpei Kurzemes un Vidzemes mežos. Bet tikmēr atskatīsimies īsumā uz laikapstākļiem nu jau gandrīz aizvadītajā mēnesī. 

 

Karstākais maijs novērojumu vēsturē

     Maija pirmo 27 dienu provizoriskā vidējā gaisa temperatūra Latvijā ir +14,6, kas jau pārsniedz iepriekš vissiltākā - 2013. gada maija vidējo temperatūru - +14,3 par 0,3 grādiem. Tā kā tuvākajās dažās dienās gaidāms ļoti silts un karsts laiks,  2018. gada maijs kļuvis par vissiltāko novērojumu vēsturē. Pašreizējās laika prognozes uzrāda, ka mēneša vidējā gaisa temperatūra kopumā pārsniegs +15 grādu atzīmi (4 grādus virs normas). Piemēram, pagājušā gada jūlijs bija tikai nepilnu grādu siltāks, bet jūnijs - grādu vēsāks. Šis mēnesis ir vissiltākais maijs novērojumu vēsturē arī visās Skandināvijas un Baltijas valstīs.

   Lai gan šogad ir mazāk dienu virs +30 (pagaidām nav nevienas, maksimālā gaisa temperatūra līdz šim ir +28,3 Kuldīgā 26. maijā un +27,7 grādi Rucavā 27.maijā, savukārt zemākā gaisa temperatūra -1 20.maijā Vičakos un -0,4 6.maijā Mērsragā), kā arī mazāk siltuma rekordu nekā 2013. gada maijā, siltums šogad ir noturīgāks. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šī gada maijs būs bijis 4,5 grādus siltāks un tieši tikpat sauss - pieņemot, ka šomēnes vairs nokrišņu nebūs, vidējais nokrišņu daudzums visā valstī šogad ir 45% no normas jeb 22,1 mm.  Apmēram 20 un mazāk milimetru nokrišņu šomēnes ir gandrīz visā Kurzemē, Zemgalē, Rīgas apkārtnē un Ziemeļvidzemē, Ziemeļlatgalē (vismazāk Salacgrīvā, Alūksnē - 9 mm). Šīs vietas šobrīd izjūt vislielāko sausumu. Visvairāk nokrišņu lokālu negaisu ietekmē ir Daugavpilī (55,7 mm), seko Bauska un Lubāna ar apmēram 34 mm. Arī Liepājā, Skultē, Priekuļos, Zosēnos - virs 30 mm. Ziemeļkurzemē būtisku nokrišņu nav bijis kopš 3. maija, bet valsts lielākajā daļā - kopš 18. maija. Iespējams, ka būtisku nokrišņu visā valsts teritorijā nebūs vēl 2 nedēļas.

Tikmēr saulainā un siltā laika ietekmē iesiluši arī ūdeņi - upēs un ezeros temperatūra ap +17...+22, bet arī jūra iesilusi līdz maija beigām neraksturīgajiem +15, līdz pat +17 grādiem Rīgas līcī. Vējam pūšot no krasta, ūdens temperatūra jūrā gan ir zemāka apvelinga rezultātā.

    Maijs iesākās ar divu nelielu ciklonu darbību, kas atnesa lielāko daļu no mēneša nokrišņu summas. Aiz aukstās frontes, 4.-6. maijā ieplūda mēnesī visvēsākais gaiss anticiklona austrumu malā. No 7. līdz 12. maijam temperatūra aizvien paaugstinājās, jo nokļuvām anticiklona DR malā. Temperatūra dienās pārsniedza +20 grādus, līdz ar to 7. maijā Rīgā, 8. maijā Vidzemes R un Zemgalē, 9.maijā lielā daļā Kurzemes, bet 13. maijā līdz ar jaunu, vēl karstāku anticiklonu, meteoroloģiskā vasara sākās visā Latvijā. 17. maijā valsti šķērsoja neliela ciklona aukstā fronte, vietām nesot lietu. Laikā no 18. līdz 23. maijam valdīja mērenākas temperatūras anticiklona austrumu un centrālajā daļā (19.-20.maijā temperatūras bija viszemākās, atnesot arī naksts salnas), bet no 24. maija, anticiklonam pārvietojoties uz austrumiem, pie mums atkal sāka ieplūst aizvien siltāks un karstāks gaiss. No 28. maija gaidāms jauns anticiklons, no 31. maija - atkal jauns, kas atnesīs vēsāku laiku.

 

Laika prognoze nedēļai no 28. maija līdz 3. jūnijam.

Laika prognoze kā papildinājums - pamatrakstam (aktuālā situācija - "Karstais maija noslēgums")

     Nedēļas pirmajās dienās anticiklons, kura centrs sākumā atradīsies virs Somijas dienvidiem, līdz otrdienas vakaram jau būs aizvirzījies līdz Ukrainai, līdz ar to austrumu vējš pamazām iegriezīsies no dienvidiem. Pirmdiena, otrdiena un trešdiena būs saulainas un kasrtākās dienas šajā mēnesī - gaisa temperatūra sasniegs +8..+16 naktīs, bet dienās - +24..+28 pirmdien, otrdien +26..+30, piekrastē brīze nesīs vēsāku gaisu. Debesis būs pārsvarā skaidras, otrdienas vakarā pastāv iespēja lietum valsts galējos DA.

    Nakts uz trešdienu būs silta - +10...+16 grādu, dienā +25..+29. Saistībā ar ciklonu Krievijas Eiropas daļas ZA, vējš pamazām iegriezīsies no R, ZR un pastiprināsies, vakarā nesot vēsāku un vēl sausāku arktisku gaisu. Lietus iespējamība ir ļoti maza, jo būsim tikai aukstās frontes veidošanās stadijā. Jau naktī uz ceturtdienu, kad nokļūsim jauna anticiklona DA (aukstajā malā) temperatūra pazemināsies līdz +9..+14 grādiem, pa dienu pie skaidrām debesīm un brāzmaina Z, ZA vēja temperatūra vairs nepārsniegs +16..+20 grādus.

     Nedēļas nogalē antciklons, kura centrs atradīsies virs Zviedrijas, pamazām saplūdīs ar anticiklonu Atlantijas okeāna ziemeļaustrumos, atmosfēras spiediens pazemināsies. Taču debesis saglabāsies lielākoties skaidras, būtiski nokrišņi nav gaidāmi. Dzestrākās būs naktis uz piektdienu un sestdienu, kad temperatūras valsts lielākajā daļā, izņemot piekrasti ar vēju no jūras, noslīdēs līdz +2..+7, daudzviet iespējama salna. Piektdien pa dienu vēl +15..+18, bet sestdien jau līdz +19..+22, svētdien temperatūra jau atkal var sasniegt +25 grādu atzīmi. Arī nakts uz svētdienu jau būs nedaudz siltāka.

GFS modeļa prognozētā gaisa temperatūra sestdienas, 2. jūnija, rītā

GFS 27.05. UTC 12 prognozētā gaisa temperatūra 2. jūnija rītā Baltijas valstīs

    Jūnija pirmajā nedēļā, valdot ziemeļu un rietumu vējiem, temperatūras būs mērenas - naktīs bieži zem +10 grādiem, dienās apmēram +18..+22. Valsti šķērsos ciklonu DR daļas, kas var atnest lokālas nokrišņu zonas. Pastāv cerība, ka valsti tonedēļ šķērsos arī kāda plašāka nokrišņu zona, kas varētu mazināt sausumu, taču prognozes pagaidām ir visnotaļ neskaidras.

Jūnijs kopumā tiek prognozēts siltāks par vidējiem rādītājiem, bet ne būtiski siltāks par maiju. Mēneša otrajā pusē pastiprināsies ciklonu aktivitāte, kas atnesīs pietiekamu nokrišņu daudzumu, lai beidzot pārtrauktu maijā vietām Latvijā aizsākušos sausumu. Tāpat vasarā visdrīzāk vairs neveidosies tik noturīgi un ilgstoši anticikloni kā maijā, jo, uzsilušajiem Rietumeiropas ūdeņiem iztvaikojot, vajadzētu pastiprināties ciklonu darbībai. Taču tas neizslēdz karstuma viļņu iespējamību turpmākajā vasarā. 

Kādu jūs gaidat šīs vasaras turpinājumu un kādi ir komentāri par noturīgo siltumu un sausumu maijā? 

    

 

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 27.05.2018 21:57

    Paldies par rakstu, taču tā kā neviens nebija pieteicies, uzrakstīju arī aktuālo prognožu rakstu nākamajai nedēļai. Taču lai šis raksts noteikti paliek, ir apkopojums par aizvadītajām nedēļām, tāpēc izcelšu sākumlapā. Būtu lieliski, ja šo rakstu papildinātu nedēļas otrajā pusē, plašāk atskatoties uz maiju kopumā.

    Ielādē...
    1. 27.05.2018 22:08

      Paldies, raksts pārveidots vairāk par aprakstu par laikapstākļiem maijā ar papildus prognozi nākamajai nedēļai.

      Ielādē...
      1. 27.05.2018 22:14

        Prieks lasīt šādus apkopojumus, kas nu jau labu laiku meteolapa.lv ir iztrūkuši. Varbūt tas pamudinās aktīvāk iesaistīties satura veidošanā arī pārējos?

        Ielādē...
  2. 01.06.2018 21:28

    Nez kāpēc šeit neveidojas viedokļu apmaiņa attiecībā uz raksta noslēgumā uzdoto jautājumu? Mārčam tik tiešām lūgums vairāk pasekot līdzi savam rakstības stilam un tajā paustajai informācijai, kas nereti vien raisa negatīvas emocijas.

    Ielādē...
  3. 03.06.2018 18:33

    Maijs šogad ir pārspējis visas cerības, atnesis saulainu un siltu, pat karstu laiku, vienīgi mēneša otrajā pusē iestājies pārāk ilgs un noturīgs sausuma periods. Tas arī vienīgais trūkums. Pa vidu anticikloniem būtu noderējis kāds neliels, aktīvs ciklons ar pietiekamu nokrišņu daudzumu, lai zemīti padzirdinātu. :)
    Savukārt vasaras turpinājumu es labprāt redzētu līdzīgu - saulainu, mēreni karstu (+23...+27), ar atsevišķiem neilgiem karstuma viļņiem, vienīgi bez tik izteikta un ilgstoša sausuma. Proti - laiku pa laikam gaidu arī negaisus, kas atnestu pietiekami daudz nokrišņu, lai zemniekiem nebūtu jāuztraucas par lauku izkalšanu, un mežos nebūtu augsta ugunsbīstamība, bet tajos augtu sēnes. :)
    Taču nevēlos redzēt neko līdzīgu pagājušajā gadā piedzīvotajam, kad siltuma bija gaužām maz un lija teju katru dienu. Plūdi nodara lielāku ļaunumu nekā sausums... Bet vislabākais risinājums vienmēr būs zelta vidusceļš. Gara, saulaina, karsta, negaisaina vasara - bet bez postošām vētrām! :)

    Ielādē...
  4. 04.06.2018 11:04

    Būtu interesanti uzzināt, varbūt kāds seko ziņām par Golfa straumes uzvedību pēdējā laikā....? Varbūt anormālais laiks maijā Latvijā un Skandināvijā varētu būt saistīts ar Golfa straumes virzienu vai stiprumu, vai vēl kaut ko tml:)?

    Ielādē...
    1. 06.06.2018 00:26

      Par Golfa straumes uzvedību nemācēšu spriest, nesekoju, bet domāju, ka tai ar mūsu laika ēverģēlībām nekāda tieša sakara nav. Visdrīzāk, šo laiku ietekmē globālās atmosfēras plūsmas, to virzieni, nobīdes u.tml. Ja kādam ir savādāka vai cita rakstura informācija, labprāt iepazītos.

      Ielādē...