2019. gada aprīlis padevās neparasti sauss. Mēneša divas tesšdaļas dienu arī salīdzinoši siltas, atsevisķās dienās pat karstas. Pēc Lieldienām sekojošās 5 dienās gaisa temperatūras režīms sasniedza tādus rādītājus kā parasti jūlija vidū- vidējā diennakts temperatūra bija virs +15C. Svētdienā tika paziņots ka iestājusies meteoroloģiskā vasara.
Viena no vissiltākām dienām bija 26.04.2019, kad Pāvilostā t sasniedza +26,4C, Aizputē +26; Saldū +25*C.
Strauji izplauka un pat pārziedēja ķirši, plūmes, tulpes, pienenes,un arī magnolijas, kuras pat citās valstīs uz dienvidiem no mums, bieži vien zied līdz maija vidum.

 ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·  nav  ·  laika vērotājs  ·  Pilnā izmērā
Attēls #1:
  1. 02.05.2019 01:17

    "Svētdienā tika paziņots ka iestājusies meteoroloģiskā vasara."

    Laikam man vajadzētu paklusēt par to, cik vājprātīgi tas skan. Kaut kādu 5 diennakšu dēļ tiks ignorēts 1 vai 2 mēneši NEvasaras? Kaut kā ziemu neviens nepasludina oktobrī, īpaši, ja pēc tam mēnešiem valda plusi. Ja kādreiz sakritīs 5 diennaktis ar +15 marta beigās, tad gan jau arī pasludinās vasaru, pat ja līdz jūlijam neviena diennakts vairs nesasniegs tādu rādītāju. GS epidēmija iznīcina pēdējās saprāta paliekas.

    Ielādē...
    1. 02.05.2019 01:31

      It kā vājprātīgi izklausās, bet es tikai citēju TB. ;)
      Mēsli būs,- šā vai tā, ar tām "mūsu" Ķīnas zālītēm.
      Ceru uz mazākiem mīnusiem nekā aprīļa pirmajā dekādē. :)

      Ielādē...
  2. 02.05.2019 01:59

    Bricis jau arī tikai vadījās pēc LVĢMC noteiktajiem standartiem, kas liecina par vasaras iestāšanos - vismaz 5 dienas ar vidējo t° +15°C... Pagājušajā gadā bija viss kārtībā, jo maija sākumā patiešām sākās vasara, kas turpinājās ilgi, nebija nekādu tik lielu aukstumu, kādi tiek prognozēti šogad maija 1. dekādē.
    Bet, ja šis aukstums ievilktos, tad aprīļa beigās pasludinātais vasaras sākums būtu absurds. Principā tāds tas jau ir tagad, jo vasarīgs laiks pavasarī vēl automātiski nenozīmē vasaras sākumu... Te LVĢMC derētu pastrādāt pie saviem standartiem un pielāgot tos mūsdienām.

    Ielādē...
    1. 02.05.2019 07:03

      Tas cilvēks maitājas ar katru dienu arvien vairāk, kopš inficējies ar masu mediju neprātu. Līdzīga liga piemeklējusi kādreiz daudz objektīvāko Traļļu puiku. Saka, ka politika samaitā ikvienu labu cilvēku. Pārfrāzējot, darbošanās masu medijos ar sabojā ne mazāk intensīvi un postoši.
      LVĢMC ne tik sen čivinātavā paskaidroja, ka neskatās 5 diennaktis, bet gan kopumā (5 diennaktis pret 15 diennaktīm acīmredzami zaudē). Pat daudzcietusī un daudz grēkojusī "gandrīz firma" (Leitasa vārdiem) nav tik demagoģiska kā masu mediju darboņi, dzenoties pēc iz pirksta izzīstām sensācijām. Ja kāds netic, var pārjautāt LVĢMC par to vasaru, kas 100% nav ne tikai sākusies, bet pat nav draudējusi sākties. Vasaras karstums aprīlī ir klimata norma - tāpat kā atziema, jo atkārtojas gaužām bieži.

      Ielādē...
      1. 02.05.2019 22:54

        Var jau būt, ka LVĢMC nemaz to neziņoja, tāpat precīzi arī nezinu par viņu pašlaik piekoptajiem nosacījumiem meteoroloģisko gadalaiku maiņai, par to neiešu strīdēties, jo neesmu saistīts ar šo organizāciju. Savukārt "čivinātavā" es neesmu, līdz ar to šoreiz atstāšu atbildību par saviem vārdiem paša Toma Briča un citu mediju pārstāvju ziņā. Ja būs pūtuši pīlītes vai citādi šmaukušies, viņu vērtība manās acīs strauji saruks.

        Ielādē...
        1. 02.05.2019 23:16

          Mani vairāk šokē nevis pati pīle, bet tas, ka svētdien jau bija skaidri zināms šis pamatīgais aukstuma vilnis. Tāda kā ņirgāšanās sanāk, jo aukstuma viļņa beigās visi būs pārguruši no aukstuma, a kāds masu medijos šo visu sauc par meteoroloģisko vasaru. Nudien Alises Aizspogulija kaut kāda.
          A tikmēr mani laikam tomēr sapūta patiesībā tipiskā ziemas dienā (šeit +7..+4 ir absolūti ierasta temperatūra ziemā). Kakls iekaisis...

          Ielādē...
        2. 02.05.2019 23:19

          Līvānieti domā raksti. LVĢMC noteiktā meteoroloģiskās vasaras definīcija ir "periods, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra ir stabili vienāda un augstāka par 15ºC". Un tā ir ļoti staipāma, jo nenosaka konkrētas robežas. Skaidrs, ka vidējā diennakts temperatūra 15 grādi vairākas diennaktis pēc kārtas būs, bet cik ilgs laiks pēc tam sekos ar vēsākām dienām, nav skaidrs, tāpēc tas ir diskutējams jautājums

          Ielādē...
          1. 02.05.2019 23:43

            Šīs definīcijas, ja tāda joprojām ir spēkā, "staipīgums" arī var būt iemesls tam, kāpēc to katrs traktē pēc sava prāta, un rodas dažādi pārpratumi. Ja balstās uz šādu definīciju, principā jau sanāk, ka vasaras (un jebkura cita gadalaika) sākumu var pateikt tikai tad, kad tā jau sen sākusies.

            Ielādē...
            1. 02.05.2019 23:58

              Tieši tā - sezonas nosaka, atskatoties pagātnē, nevis kā TB - kliedz pie pirmajiem grādiem. 2006. novembra sākumā bija tāds ziemas ģenerālmēģinājums, ka pat man likās - bargā ziema pāragri sākusies, bet kā atkusa novembra vidū, tā līdz janvāra 3. nedēļas beigām valdīja pārliecinošs rudens. Līdzīga situācija bija 2004. novembrī, a ziema sākās vien janvāra otrajā pusē.

              Ielādē...
  3. 02.05.2019 06:45

    Austrumos saule spīd. Rietumu puse zili melna.

    Ielādē...
    1. 02.05.2019 07:03

      Mēs šeit magnoliju ziedus apspriežam, nevis aktuālo situāciju debesīs.

      Ielādē...
      1. 02.05.2019 10:39

        Kur par ziediem ir kas rakstīts? :)
        Bet magnoliju ziedi tiešām ir skaisti un iespaidīga izmēra, laika vērotāj! Žēl, ka uznāca aukstumi.

        Ielādē...
        1. 02.05.2019 12:21

          Virs pirmās bildes un zem katras bildes. Un rakstīts, ka esot pārziedējušas, bet gan jau lapiņas var nosalt, a tas atsauksies gan uz sagatavošanos gadsimta ziemai 2019./20., gan uz nākamā gada ziedēšanu. Starp citu, viegli nosalst arī augļu aizmetņi, ne tikai paši ziedi, kas vispār ir samērā salcietīgi. 2017. maijā -6..-12 grādos ziedēja krūmcidonijas, bet ziedi nenosala un raža bija paliela (vēl tagad iztieku ar to). Pērn maija svelmē tieši ziedēšanās laikā plosījās karstas vētras, kad neviena dzīva radība nerādījās ārā. Neviens tos ziedus neapputeksnēja un tie banāli nokalta un nokrita. Krūmi gan izdzina jaunus ziedus, tikai simboliskā skaitā un raža arī bija simboliska. Ja visu ziedēšanas laiku gāž lietus, snieg sniegi un pūš vētras, ziedi tāpat aiziet bojā bez nevienas salnas. Vēl vairāk ziedu iznīcina krusa. Tāpēc bezvēja salna (neliela līdz -2 vainagā) ar saulainu, mierīgu dienu (apputeksnētāji darbojas) ir vissaudzīgākais, kas var būt no nelabvēlīgiem laikapstākļiem.

          Ielādē...
        2. 03.05.2019 15:52

          Paldies!
          Pirmo reizi viena 10, otra 20 gadu laikā uzziedēja
          Žēl, ka uznāca staujš pavasaris. Līdz 1. maijam magnolijas ziedi pārziedēja un jau daļēji nobira.
          Tagadējie aukstumi- tur vairs neko... neiespaido, vienīgi "norāva stopkrānu" attīstībai.
          Gaidīsim nakamo ziedēšanas reizi, un kavēsimies atmiņās pie bildēm.

          Ielādē...