1. G
    13.08.2015 02:16 Skatīt

    Nu vispār mēs vēl joprojām atrodamies ledus laikmetā (jo abi poli ir iekalti ledū, kas nav normāla parādība uz Zemes), tikai tā starpposmā, kas pārsvarā ilgst 10..11 tk gadu jeb viss jau ir beidzies. Maksimums vēl 1000 gadus novilkt. Bet nekādi subtropi Baltijā nav iespējami kontinentu izvietojuma dēļ. Vai tiešām paleoģeogrāfija ir tik sveša? Zeme atdzisa tieši kontinentu dreifa, garozas celšanās dēļ (Panamas "aizaugšana", Dreika "atvēršanās") un mazākā mērā astronomisku iemeslu dēļ.
    Tev jau gribētos tās vētras, kas aiznes māju. Bet tropu šeit nav un nebūs, tāpat postošākās vētras pagājušajā gadsimtā bija visaukstākajā desmitgadē - 60-jos gados. Jo aukstāks, jo lielāki kontrasti.

    Ielādē...
  2. G
    12.08.2015 23:51 Skatīt

    ECMWF pat +20 nedod. No pirmdienas pārliecinošs meteoroloģiskā rudens sākums. Jau 2. gadu pēc kārtas Rīgas lidostā meteoroloģiskā vasara nespēj sasniegt pat 50 dienu garumu. Kas tāds nav pieredzēts vismaz pēdējos 80 gados! Tāda sasilšana, ka .irst gribas. Ja LVĢMC beidzot sāktu izmantot atbilstošu normu gan par desmitgadēm, gan Rīgai piemērotu atbilstošo LU normu + pārtrauktu savas izklaides ar dažu staciju mikroklimatu, tad arī sociālā statistika beidzot atklātu, ka Latvijā klimats visnotaļ aktīvi atdziest. Bet valsts iedzīvotāju un rūpnieku bagātīgi apmaksātā (nodokļu un nodevu veidolā) cīņa pret sasilšanu būtu jāpārtrauc. Savukārt tas aktualizētu jautājumu par dalību ES, kura ir apmāta ar šo cīņu, kas netiktu pārtraukta pat R-Eiropas apledošanas gadījumā.

    Ielādē...
  3. G
    12.08.2015 23:13 Skatīt

    Ja nenosala ekstremālajā 1993. augustā un tam sekojošajā septembrī (burkānu raža manos laukos iznāca lielākā manā mūžā, bet tas arī bija viss, kas izauga), tad nenosals arī tagad. Bet dālijas un kannas gan var pāragri beigt ziedēt.

    Ielādē...
  4. G
    12.08.2015 23:09 Skatīt

    Lūk, cik precīzi piepildījušās manas gaidas, ka rīdzinieku galvas nekapās krusas lielgabali. Es daudziem cilvēkiem viņu profesionālajām vajadzībām sniedzu precīzas prognozes ne tikai Latvijā, bet daudzviet pasaulē.

    Ielādē...
  5. G
    12.08.2015 23:05 Skatīt

    Nu beidz taču gaudot! Mūsu reģionā ir baisa korelācija starp šādu augustu, kāds valda Polijā, Baltkrievijā, R-Ukrainā, bijušajā Čehoslovākijā un Austrijā, un ziemīgu oktobri visā A-Eiropā, vai vismaz ZA-Eiropā. Un ja patinam filmu atpakaļ, tad priekšā oktobris kā 2010., 2003., 2002., 1997. un 1992. Tajos visos bija daudz konvektīvu parādību, bet 2003., 2002. un 1997. pat mega sniegi Rīgā. Un vēl jau priekšā silts septembris, kas atkal teju vienmēr saistīts ar negaisiem un milzīgām lietusgāzēm. Starp citu, pašā 2002. gadā vismaz Rīgā to negaisu bija vēl mazāk un arī lietus nelija 2 mēnešus no vietas! Par tās vasaras svelmi nemaz nerunājot. Būtu priecājies, ka nekas tāds neatkārtojas, nevis gaudojis kā vientuļš vilks!

    Ielādē...
  6. G
    12.08.2015 22:48 Skatīt

    Ne tikai GFS, bet arī ECMWF. Patiesībā pastāv draudi iegūt jaunu Vislatvijas aukstuma rekordu 2. dekādei. Salnas būs gan uz zāles, gan gaisā. Pārāk arktisks tas AC + šausmīgais sausums reģionā.

    Ielādē...
  7. G
    12.08.2015 18:49 Skatīt

    Šodien patiešām nebija karsts.
    Man neko negribas un pa lielam ir vienaldzīga Meteolapas bloga daļa, taču augstu novērtēju radaru iespēju, pietuvināt līdz viensētai, kas patiešām darbojas - kur redzami intensīvākie nokrišņi, tur tie patiešām ir. Ar ceļu stacijām ir nedaudz švakāk, jo daudzas vairs nav pieejamas, vai arī dažām ir tukšie periodi. LVĢMC ignorēju kā absolūti melīgu kantori.
    Bet ja pavisam godīgi, tad rakstītāju niki pārsvarā saistīti ar viņu patiku pret kaut ko (lightning - zibeņus mīl, thunder - negaisus, saulcere - mūžam optimiste, gubumākonis - necieš skaidru laiku, bet es - nemīlu negaisus). Redzot "magoni" un uzkrītošu neadekvātumu apkārtējās pasaules uztverē, gribot negribot domas aizvirzās uz opiju, kas taču ir saistīts ar magonēm!

    Ielādē...
  8. G
    12.08.2015 18:39 Skatīt

    Rīga ir visai liela pēc platības un gandrīz nereāli aptvert visu teritoriju ar vienu negaisu. Turklāt nereti lielāko daļu negaisi nemaz nesasniedz. Visvairāk laikam tomēr Z-daļā trāpa. Es nebrīnītos, ja šovakar daudzi rīdzinieki nekādu negaisu nedabūtu virs galvas.

    Ielādē...