Ar izņēmumiem, bet turpināsies pavasarīgi siltais laiks

Ar izņēmumiem, bet turpināsies pavasarīgi siltais laiks

Atjaunots 11.05.

Pēc vēsā maija sākuma, kad daudzviet sniga, ir iestājies vasarīgi silts laiks. Lai arī piekrastes rajonos, kurus piemeklē jūras vējš, nav siltāks par +12, +14 C, citviet valstī šodien sasniegti +23, +25 C.

Pēc šībrīža prognozēm izskatās, ka otrdien un trešdien saglabāsies galvenokārt skaidrs un saulains laiks bez nokrišņiem, pūtīs lēns vējš.

Naktī uz trešdienu gaisa temperatūra neatšķirsies no šīs un iepriekšējās nakts, pārsvarā sasniedzot +4 ... +9 C. Dienā attiecīgi +18 ... +25 C. Trešdiena varētu būt arī šīs nedēļas siltākā diena.

Ceturtdien iegriezīsies D vējš, atnesot vairāk mākoņu. Līdz ar to nedēļas nogalē daudzviet varētu uzlīt, iespējama vēja pastiprināšanās brāzmās līdz 22 m/s. Piektdien, iegriežoties vējam no jūras, piekrastē gaidāma gaisa temperatūras pazemināšanās, sestdienas prognozēs visā valstī gaiss nebūs siltāks par +20 C.

Lai gan pēc +25 C dažādu faktoru sakritības rezultātā nedēļas nogale vietām varētu šķist rudenīga, tas tomēr ir labāk, kā iepriekšējās nedēļas sākumā. Prognozes ir visai mainīgas, jaunākā informācija par nedēļas otru pusi gaidāma ap ceturtdienu.

Atjaunots 11.05.

Rīt, ceturtdien, jau saradīsies mākoņi, vietām iespējams lietus un negaiss. Daudz nokrišņu varētu būt piektdienas rītā Kurzemē un dienā lielākajā valsts daļā, vietām spēcīgi. Valsti tie šķērsos no DR uz ZA. Sestdien varētu skaidroties, bet naktī uz svētdienu vai svētdien Latviju sasniegs jauna lietus zona.

Atšķirīgas prognozes ir par gaisa temperatūru. Kopumā sakot, naktīs saglabāsies plusi, bet dienā var būt vērojamas krasas temperatūras atšķirības.
Ceturtdien dienā gaiss vietām var iesilt līdz +24 C, piektdien siltums saglabāsies vien valsts A daļā (+20 C), rietumos līdz +14 C (citās prognozēs +10 C). Citi modeļi gan šādu temperatūras sadalījumu prognozē jau ceturtdien.

Sestdien visā Latvijā maksimāli līdz +18 C. Izskatās, ka svētdien valsts R joprojām būs pavēss, DA rajonos atkal varētu tikt sasniegti +20 C (pie apmākušām debesīm un lietus vien +12 C).

Pūtīs pārsvarā DR-DA-R vēji. Piekrastes rajonos piektdien varētu būt neliela vētra.
Jāsaka, ka garlaicīgi nebūs!
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 13.05.2011 10:31

    Liepājā +12, apkmācies. Dīvaini, ka radarā uzrāda nokrišņus Liepājā, reāli no lietus vēl ne smakas. Kaut nu Liepāju aplaimotu lietutiņš, liels sausums tiek piedzīvots.

    Ielādē...
    1. 13.05.2011 11:11

      Cienītais, nekā dīvaina tur nav, jo visu 3 Baltijas valstu radaru bildītes ir bērnu izklaide brīvajā laikā - ar realitāti visai mazs sakars.

      Ielādē...
  2. 13.05.2011 14:15

    Liepājā kādu laiciņu mazliet līst, pat ir izvedojušas nelielas peļķes. Beoidzot! :)

    Ielādē...
  3. 13.05.2011 17:39

    Atzīstās burvji! Kurš Rīgai piesauca tik apokaliptisku lietu? Kaut kāds vājprāts darās... Un ja tāds ies pāri kailai zemei, tad smilts vien paliks.

    Ielādē...
  4. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    13.05.2011 13:52

    Sāk nedaudz rasināt lietus.Neizskatās,vismaz pagaidām,ka būs stiprs lietus.Slapjuma vajag daudz!

    Ielādē...
    1. 13.05.2011 15:11

      Varētu sarunāt, ka vismaz šajā maijā Jūs ne reizi nežēlosieties par slapjumu? Es jau gara acīm redzu to postažu, kas drīzumā sāksies. Cik saprotu, Latvijas iedzīvotāji nav mācījušies Latvijas ģeogrāfiju vai arī palaiduši gar ausīm faktu, ka Latvijā labi ja 50% nokrišņu iztvaiko. Viss pārējais veicina pārpurvošanos, augšņu eroziju, noplicināšanos. Ņemot vērā mūsu klimata īpatnību, arī no maija līdz septembrim nokrišņu ir par daudz. Es jau cerēju, ka vismaz šogad būs glābiņš no rekord lietiem, bet nekā... Ir divu veidu sausums: atmosfēras un augsnes. Par pēdējo šopavasar nevarēja runāt. Putekļus radīja pašas virskārtas izžūšana, taču lāpstas dziļumā zeme vēl nebija izkaltusi.

      Ielādē...
      1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
        13.05.2011 15:37

        Nepiekritīšu vis,dārzos zeme bija izkaltusi,ne tikai lāpstas dziļumā!Vai tad gaidāmi tādi,traki lieti?

        Ielādē...
        1. 13.05.2011 18:12

          Jums tur pelni bija, kad turpat blakus V. centrālajā augstienē mašīnas stiga uz lauku ceļiem, kuri veidoti ar grants uzbērumu. Pat ja Jūsu aukstajai Piebalgai ar vasaras vidējo zem +15 vajag 1000 mm gadā, tas nenozīmē, ka dabai tādas lietavas nāk par labu. Problēma ir reljefā, varbūt zemes struktūrā, taču noteikti ne nokrišņos, kuriem nevajadzētu būt vairāk par 500 mm. Nez kāpēc vissiltākais reģions - Zemgale mierīgi iztiek ar tiem 500 mm un nežēlojas par tuksnesi.

          Ielādē...