"Vērotāju saiets": pirmās domas – lokālie meteo ilgie notikumi

"Vērotāju saiets": pirmās domas – lokālie meteo ilgie notikumi

Rakstīts īpaši meteolapa.lv 16. maijs 2011, 13:40

Jā, 14. maija vakarā visai veiksmīgi aizvadījām neformālo saietu. Atnāca daži patiesi interesenti :) Un tur radās dažas domas. Šoreiz par vienu no domām...

Nu jā, Latvija ir gan salīdzinoši mierīgā klimata joslā situēta. Paldies Liktenim par to – atšķirībā, sacīsim, no Japānas (zemestīces, cunami, taifūni...) vai ASV Oklahomas apkaimes (masīvie tornado aizvien vasaras pirmajā pusē, un taifūni savukārt vasaras izkaņā...). Tomēr arī mums notiek visādas interesantas meteo parādības. Kas turklāt ar lielāku vai mazāku regularitāti atkārtojas.

Mēs visi arīdzan šai lapā esam vārdos "aptamborējuši" zināmo un tikai Rīgas līcim (ja ņemam ģeogrāfisko aspektu, lai gan kas līdzīgs vienādā meteo "fonā" veidojas arī citviet...) raksturīgo "līča efektu": pie ZR vējiem, pietiekama gaisa mitruma un pietiekami silto ūdeni, kam pāri virzās jau aukstākas gaisa masas pārsvarā rudens pusē – veidojas lokāli nokrišņi un pat negaisi. Turklāt dodot iespēju pērkons parādībām izpausties ziemas laikā...

Daudz mazāk, turklāt "garāmejot" esam pieminējuši "krasta efektu" (jēdziens manis izgudrots), kad jau vasarā – pie aizejoša ciklona "fona" vai arī vasarā uzsilstot gaisam uz cietzemes pie samērā vēsiem (un vēl neiekarsētiem) Rīgas līča ūdeņiem -> Vidzemes, retāk līča Kurzemes krastos vasaras iesākumā un vidū veidojas šaura, toties reizēm spēcīgu cb mākoņu josla, no kuriem pa reizei nesas arī postījumi cilvēkiem.

Šo rindu autors – patreiz esot dzīvesvietā pie Kurzemes augstienes ZA malas – apmēram 4 reizes mūžā netālu no sevis novērojis absolūti lokālu "vienas -šūnas" cb mākoni, kuram pēc "plāna" (kad fons ir noturīgs anticiklons virs Latvijas) tur nevajadzēja būt. Bet bija – pie absolūti skaidrām debesīm plašā teritorijā visapkārt. Arī apmēram vienā vietā – nedaudz uz ziemeļiem no Saldus pilsētas.

Jā, turpat Saldū dzirdētas runas, kad kāds ir vērojis vairākkārt – pie pilsētas esošais Cieceres ezers arīdzan ir uzražojis savu lietus mākoni. Vieni citi kaimiņi ir vērojuši samērā regulāri, kad masīvie lietus mākoņi kādu pauguri nogāzēs pašķiras un "aiziet gar malu". Savukārt citi vērojuši ir piejūras miglas pavasaros. Utt., utjpr. - šādu uzskaiti varētu turpināt ilgi.
=====
Nu lūk – te paveras gandrīz absolūti neapgūta fronte vietējiem laika vērotājiem. Tieši piefiksēt "pie deguna" esošos meteo notikumus. Kas neiet uzskaitē caur "oficiālo" LV meteodienestu. Par šo organizāciju jāsaka (virsrakstā minēto vārdu sakarā): nu nav tur tādi resursi – lai izpētītu lokālos apstākļus. Nav iespējas no valsts nosponsorēt, lai meteo novērošanas stacijas uzrīkotu par 5cām skaitā katrā novadā, kādas 20 Rīgā dažādās malās, kādas 7ņas katrā mazākā pilsētā... Nav iespējas meteodienestam sūtīt savus ļaužus negaisu ķeršanas ekspedīcijās.

Un tamdēļ šo rindu autoram ir "gaisīgā fantāzija": ja nu reiz Latvijā uzrastos apmēram 30 cilvēki, kuri "vienmērīgi" dzīvotu visā Latvijā, un kuriem būtu personīgi uzkrātās atmiņas par laika apstākļu novirzēm savas mītnes vietas tuvumā. Un kuri arīdzan sāktu draudzēties ar internetu, caur ko būtu spējīgi regulāri dalīties ar saviem novērojumiem. Varbūt – kāds sākums jau ir briestošajai "LV meteo mafijai"? Ko?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 16.05.2011 22:26

    Nu laiks ceļot pa Latviju un piesaistīt domubiedrus, tad Latviju var aptvert. Vienīgi, kurš to darīs, un cik no tiem būs lielāka interese, kā vien par to, kāds rīt būs laiks.
    Man pašam ir pierakstītas vienīgi temperatūras, pie tam pēdējos gados vairs ne no tā, ko rāda pie loga. Ja lvceli.lv grādi puslīdz atbilst tam, kas pie loga, pierakstu tos. Vienīgi, ne meteo lietām, bet citā ar laiku saistītā uzskaitē.

    Ielādē...
  2. 17.05.2011 12:11

    Nu,ka pirmās aktivitātes man tomēr prāta nāk kāds kopīgs izbrauciens negaisu medibās šovasar,kadnegaisiem veidosies labveligi apstākļi. Ka jau ar negaisiem ,neko precizi uz priekšu nevar zināt un laicigi izplanot un pielagot ta teikt darba un citas dzives aktivitates,tatad tas notiks zinamā mera spontani,kas tiks tas tiks,bet gan jau pasakumu var atkartot ari citas reizēs,cerams āri šovasar negaisainas dienas netrūks. Velāk dalībnieki dalās iespaidos,fotogrāfijās/video savos blogos vai ka citādi.

    Ielādē...
  3. 17.05.2011 22:35

    Jāsaka, īsrumā (3 dienas atkal man aizņemtība)- ts pagrūti: klīst pa pagastiem cerībā uzķert kādu vērotāju, taču ... labāk pašiem veikt aktivitātes. Un tad vērotāji paši pieteiksies...

    Ielādē...
  4. 18.05.2011 14:32

    Negaisu potenciālajās medībās vismaz man lielākās problēmas rada neiespējamība paredzēt kaut ko uz priekšu, kā arī sava transporta neesamība...
    Vērošana - tā ir cita lieta, ar to jau nodarbojos un plānoju to darīt arī turpmāk. Tāpat vajadzētu regulāras tikšanās reizes, un tad pamazām laika gaitā arī varētu savs pulciņš "izaugt" un pamazām arī palielināties. Un tad jau arī idejas varētu rast materializāciju... :)

    Ielādē...
  5. 23.05.2011 20:05

    esmu iesācējs šajā jomā :) vis šis ieintresēja pagāšgad kad bija riktīgie negaisi. Labprāt piedalītos jūsu pulkā . Un pa to negaisu ķeršanu obligati vaidzētu līdzi datoru ar internetu lai var redzēt negaisa tālāko atīstību. un runājot par paredzēšanu aptuveni to jau var paredzēt es vismaz izmantoju šo linku www.estofex.org

    Ielādē...
    1. 23.05.2011 21:28

      Sveiki, varētu Jūs ar ierakstiem piedalīties blogā meteolv.wordpress.com ar saviem laika vēstījumien no Cēsīm :) Kaut vai - pāris reizes dienā uzrakstīt, kāds laiks šai pilsētā -> komentāros.

      Ielādē...