Aktuālā situācija (nedēļa līdz 18.9.11.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 18.9.11.)

Nedēla: pirmdiena - izzūdoša FRANK ciklons aukstā fronte virzās pāri Latvijai, vietām ar lietusgāzēm un dažu pērkonu. Otrdiena līdz piektdiena - ex-KATIA ciklons gādā par vējainu un pat vētrainu laiku Latvijas R daļā. Brīvdienās - neliela augsta spiediena atzars.
Attēlu (c)sat24.com un cdn.fmi.fi
Turpinājums nākamajā nedēļā.
=========================

Svētdiena, 18.septembris



No rietumiem pamazām tuvojas GEORGE ar kārtējo nokrišņu joslu. Tajā pašā laikā Latvijā saglabājas rudenīgi silts laiks.

Sestdiena, 17.septembris



Neliels it kā augsta spiediena atzars virs Latvijas, kas tomēr "nelikvidē" nokrišņus virs Latvijas teritorijas. Visumā mākoņains, un dažviet tomēr piles no debesīm nāca...

Piektdiena, 16.septembris



KATIA - aiziet no Latvijas, lai gan uz kādas otrreizējās aukstās frontes ir visai apnicīgi nokrišņi, pārsvarā Latvijas centrā.

Ceturtdiena, 15.septembris



KATIA tomēr lēnām turpina ceļu uz Somijas ziemeļiem un tālāk uz Krievijas Baltās jūras krastiem (mega-garš ceļš šim virpulim, kas Atlantijas vidienē dzimis kā taifūns). Ciklonam attālinoties no Latvijas - arī vējš nedaudz pierimst, lai gan brāzmas līdz 17m/s (šur tur piekrastēs līdz 21m/s) priekšpusdienā bija. Arī dažādas intensitātes nokrišņu joslas turpināja mazgāt Latviju.

Trešdiena, 14.septembris



KATIA, virzoties no Zviedrijas vidienes uz Somijas Z daļu, vētrainais virpulis šajā dienā gādāja par maksimāliem vējiem, kuri R piekrastēs un Kurzemē bija aiz 20m/s ātruma. Ar sekām iedzīvotājiem - daudzos novados Latvijas R daļā -> elektrības padeves traucējumi, lauzti koki. Vējš Latvijas A pusē - mazāks. Daudzviet lietus brāzmas.

Otrdiena, 13.septembris



Taifūna KATIA turpinājums šāda paša nosaukuma ciklonā - nes mums pirmo rudens vētru. Virpulis ir virs Zviedrijas centra un kļūst samērā mazkustīgs. Nokrišņi gan pagaidām nelielā intensitātē, toties pastiprinās DR vējš - kas R (pretvēja) piekrastēs pārsniedz 20m/s ātrumu.

Pirmdiena, 12.septembris



Ciklons FRANK aukstā fronte - tā dienas garumā iet pāri Latvijai. Vietām nesot vispirms īslaicīgus nokrišņus ar dažu pērkonu. Reizēm stipras lietusgāzes. Latvijas R daļā aiz frontes kļūst dzestrāks, un brāzmaināks DR vējš noklāj āres.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.09.2011 22:23

    Nomākušās debesis un lietus - kas var būt vēl garlaicīgāks?...
    Bet nu domāju, ka tik traki (garlaicīguma ziņā) šoreiz nebūs, ka Saule arī palaikam vismaz uzspīdēs, un katrā ziņā jau nu vismaz vējš daudziem garlaikoties neļaus...

    Ielādē...
  2. 12.09.2011 22:43

    Drīzāk jau īslaicīgu lietusbrāzmu un cb fotmātā viss būs- kā jau pamattekstā rakstu.

    Ielādē...
  3. 13.09.2011 01:54

    Tāda kā atvasara ar ilgāku sausu laiku laikam šoruden nemaz nebūs. Tā 1 -2 dienas ilgā jau neskaitās. Kādreiz, atceros, septembri bija ļoti sausi, pa 2 nedēļām stabils sauss un saulains laiks. Kā uzsēdās Azoru anticiklons, tā noboķēja uz pāris nedēļām cikloniem ceļu.

    Ielādē...
    1. 13.09.2011 10:59

      To gan nevaram zināt... Bet Azoru maksimums arī tagad ir, un gar tā malu tie taifūni veic lielu loku pāri Atlantijas okeāna R un Z-meļiem, un finālā kā vējaini cikloni nonāk arī pie mums. Arī šodien...

      Ielādē...
      1. 14.09.2011 00:46

        Tur jau tā nelaime, ka Azoru AC šogad ir, bet stipri novirzījies uz D, un pa tā Z malu visi šie Atlantijas dēmoni lien iekšā mūsu zemēs...
        Jā, piekrītu Aigaram, ka agrāk (taisnības labad - ne katru gadu) bija silti un sausi septembri, un atvasarai jābūt vismaz 1 nedēļu garai - tikai tad tā šajā "kategorijā" iederas. 1- 2 siltas dienas - protams, labi, patīkami, bet tā nav atvasara...

        Ielādē...
        1. 14.09.2011 09:25

          Nu jā- tāda nu ir šā rudens novirze.

          Ielādē...
  4. 14.09.2011 11:56

    Pēc LVC datiem daudzviet visā Latvijā vējš brāzmās pūš līdz 17-21 m/s (21m/s reģistrēts Dobeles apkaimē). Bez elektrības daudz māju (kādi 10 tūkstoši).

    Ielādē...