Ziemeļatlantijas oscilācijas indekss strauji krīt

Ziemeļatlantijas oscilācijas indekss strauji krīt

Atlantijas okeāna siltuma šoruden maz, bet būs vēl mazāk

Jau līdz šim, nedēļām ilgi ir valdījis plašs anticiklons, kas liedz līdz Baltijai nokļūt siltajam un mitrajam Atlantijas gaisam, taču šī anticiklonu sistēma regulāri pie mums iepludināja siltāku gaisu no Eiropas dienvidaustrumiem.

Ziemeļatlantijas oscilācijas indekss šajās dienās strauji krīt. ASV Nacionālās Okeānu un Atmosfēras pārvaldes novērojumi un prognozes pēdējās dienās ir sakrituši, turklāt prognozes nākamajām pāris dienām ir viennozīmīgas un arī līdz novembra beigām lielākā daļa scenāriju paredz indeksa krišanu.

Vienkārši sakot, tas nozīmē, ka Eiropai tiek "atslēgts" Atlantijas okeāna siltums, tā vietā šādās situācijās tradicionāli sāk valdīt arī ziemeļu vēji, kas ienes arktiskas gaisa masas no Skandināvijas vai Krievijas.



Šoreiz situācija nav tik tipiska, jo līdz ar augstu spiedienu virs okeāna, anticikloni, visticamāk, valdīs arī Eiropas austrumu daļā. Pašreizējās prognozes dod cerību, ka līdz ar to ziema neiestāsies strauji - līdz novembra beigām saglabāsies lielākoties sauss laiks un arktisko gaisa masu vietā pa Austrumeiropu dzenāsies tāds pusatdzisis siltāks gaiss no Eiropas dienvidiem, dienvidaustrumiem.

Novembra otrajā pusē kailsals

Iepriekš minētā atmosfēras situācija liek secināt, ka turpmāk gaisa temperatūra arvien vairāk pazemināsies. Tuvāko diennakšu prognozes rāda stabilu salu naktīs. Naktī uz piektdienu Vidzemes augstienē pat -7..-8 grādi. Taču, tā kā straujas gaisa masu apmaiņas nenotiks, bieži atkal veidosies migla un pelēki nomākušās debesis un tad temperatūra saglabāsies nedaudz virs nulles.

Pēc 15. novembra sals biežāk iespējams arī dienā.

Interesanti, ka pat tad, kad gaisa temperatūra būs zem nulles un uznāks migla, kas var rezultēties arī ar smidzinošu lietu, sniegs ir maz iespējams. Jo, lai arī uz zemes bieži valdīs sals, jau kilometra augstumā temperatūra bieži būs virs nulles. Tāpēc jārēķinās, ka var veidoties nopietns apledojums.

Pašreizējās prognozes rāda, ka pirmais sniegs šogad būs viens no vēlākajiem meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Tas pats ar pirmo sniega segu, kas var izveidoties vēl krietni vēlāk.

Interesants novembris. Man nav pieejami vidējie klimatiskie atmosfēras spiediena dati par novembri Latvijā, bet šķiet, ka šomēnes arī tur varētu būt krietni rekordi.

Tāpat interesanti, kāda būs ziema pēc tik neparasta rudens.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 09.11.2011 14:20

    Jau rakstīju- ka iespējami lielāki klimatiskā laika periodi nekā vienkāršie gadalaiki. Laikam pārejam uz tādu vienu mierīgāku periodu. Visumā tādi nav pētīti... (varbūt ir- palabojiet!?).

    Un tamdēļ, ka okeānā siltuma maz- izpaliks vētraini cikloni virs Eiropas šajā ziemā (kam prieks, kam garlaicība...)?

    "Man nav pieejami vidējie klimatiskie atmosfēras spiediena dati par novembri Latvijā, bet šķiet, ka šomēnes arī tur varētu būt krietni rekordi." - tie jāpaprasa LV meteobirojā, bet droši vien tur pretī par to "kapeiciņu" prasīs. Kā jau tas iegājies (jo sevišķi pēdējā laikā).

    Ielādē...
  2. 09.11.2011 17:37

    Patiešām varētu būt interesants novembris (kaut arī tiem, kas ciklonu fani, droši vien būs garlaicīgs) - redzēsim, kā situācija attīstīsies perspektīvā. Interesantums tieši neparastumā! :)

    Ielādē...
    1. 09.11.2011 17:51

      Jāpiekrīt, tas ir pat ļoti neraksturīgi rudenim. Lai gan- ne pirmo reizi. Ne tik sen- 2006. gadā oktobrī (vismaz Kurzemes A daļā, kur arī biju...) oktobris bija tāds, ka līdz 12. datumam vienā kreklā staigāju. Bet kartupeļus novācu tā mēneša 22. datumā. Protams, pirms tam bija sausa vasara, kad nedēļām nebija nokrišņi (ja bija, tad nedaudz dažos rajonos...). Mana tante (nu jau citā saulē) arī atcerējās dažus citus līdzīgus rudeņus...

      Ielādē...
  3. 10.11.2011 00:39

    Nu es,ka citādu laikapstākļu cienitājs jau nevaru sagaidīt,kad nu beidzot ši anticiklonu ēra beigsies-nu ir krietni pa daudz vienmuļi...

    Nak prata ka varetu piepildities tāds scenārijs,ka si anticiklonu dominēšana kaut kad novembra pedejā trešdaļā noslegsies ar stabilu kailsalu un tad jau pa starpai kaut kur iesprausies kadas frontes vai zema spiediena ieplakas,kas varetu atnest vismaz kadu sniega kārtiņu...Kopumā tad varetu piepildities prognozetais auksts ziemas sākums-novembra beigas/decembris, un ar samera mazo sniega daudzumu,bet vizmaz vel viena kartiga ziema/tas pirmā puse,es uz to nedaudz ceru. Pec visa šita vel silta atkušnaina ziema jau nu butu pārak nejauki... Tad jau redzes, ka būs.

    Ielādē...
  4. 10.11.2011 10:51

    Man izskatās, ka sniegs ap 15 nov. ir diezgan reāls. Nav izslēgts pat lake effect. Bet nu viss atkarīgs no anticiklona centra. Parsimts km un vienu vai otru pusi un viss radikāli izmainās.

    Ielādē...
  5. 10.11.2011 12:06

    Vilim Bukšs, protams, ziemas scenārijas ir gatavs :) Sk. blogu.

    Ielādē...
  6. 10.11.2011 17:23

    LVĢMC izskaitļojis, ka pirmais sniegs jau varētu būt nākošnedēļ, bet daba zinās labāk...

    Ielādē...
    1. 10.11.2011 17:29

      Visticamāk pie "līča-jūras efekta" mākoņiem, kas kārtējā ciklona aizmugurē radīsies gan dienā (ar krusu/lietu), gan naktī (ar slapju sniegu)....

      Ielādē...
    2. 10.11.2011 19:07

      Viņi paši neko daudz neskaitļo, balstās gandrīz tikai uz ECMWF modeļa prognozēm. Kā jau šorīt rādīju (skat. sadaļu Aktuāli), GFS modeļa daži scenāriji paredz aukstas arktiskās gaisa masas, pie kurām iespējams tikai sniegs. Bet kopumā ņemot - turpināsies neprasti sauss rudens.

      Ielādē...
  7. 11.11.2011 17:16

    Runājot par RIX radaru, vai kādam ir informācija kāds ir šī radara apmeklējums pēc maksas ieviešanas?

    Ielādē...
    1. 12.11.2011 23:10

      To laikam zinās vienīgi Latvijas meteobiroja darbinieki - dati varbūt būs slepeni (jo neiepriecinoši...).

      Ielādē...
  8. 14.11.2011 06:33

    Skatos, ka vairums, ja ne pilnīgi visi modeļi tuvākajā nākotnē prognozē spēcīgus ciklonus Islandes apkaimē, un arī NAO indeksa prognozes pavērsušās uz silto pusi: www.cpc.ncep.noaa.gov

    Ielādē...
  9. 14.11.2011 08:56

    Jā, kritums izrādās ļoti īslaicīgs. Līdz ar to turpināsim dzīvot bez sniega, bet siltumā. Tagad pat izskatās, ka pēc šīs nedēļas jau var cerētu uz rudens vētrām. Bet ņemot vērā, cik stabilas iepriekš izskatījās negatīva NAO prognozes un kailsals, visticamāk, kaut kas vēl paspēs mainīties.

    Ielādē...