Papildināts - Pirmdien iespējama vētra, jūrā pat orkāna stipruma brāzmas

Papildināts - Pirmdien iespējama vētra, jūrā pat orkāna stipruma brāzmas

Ieilgušais miera periods tuvojas beigām. Ja novembra pirmajā pusē ilgtermiņa prognozes par aukstuma tuvošanos izgāzās, tad pēc 15. novembra parādījušās prognozes par lielu Atlantijas ciklonu aktivitāti mēneša beigās pagaidām gūst tikai ar vien lielāku ticamību.

Jau no rītdienas, 24. novembra, vējš būs pamanāmāks. Jūras piekrastē 15-18m/s, citviet 9-14m/s. Ar pauzēm tāds brāzmains vējš gaidāms līdz svētdienas rītam, kad tas sāks pastiprināties vēl vairāk.

Pašreizējās prognozes par vētru

GFS prognoze 28.nov, pl.03:00 (izstrādāta 23.nov. pl.03:00)

GFS prognoze 28.nov, pl.03:00; izstrādāta 23.nov., pl.03:00 (vidējais vēja ātrums)

Ja balstās uz pāris pēdējiem GFS izlaidumiem, tad svētdien DR vēja brāzmas iekšzemē sasniegs 14-18m/s, jūras piekrastē 20-24m/s, vakarā līdz 28m/s.

Spēcīgākais vējš gaidāms naktī uz pirmdienu un pirmdienas rīta pusē. Iekšzemē 18-23m/s, jūras un līča piekrastē 25-30m/s, bet jūrā pat vidējais vēja ātrums prognozēts 25m/s, kas nozīmē, ka brāzmas var būt 33m/s un vairāk, kas jau ir orkāna spēks. Vētras vidū vējš pāries ZR virzienā un tāpēc pamatīgu pūtienu piedzīvos arī Vidzemes piekraste un Rīga, paaugstināsies ūdens līmenis Daugavā, bet plūdi diezin vai iespējami.

***

Pieredze gan rāda, ka GFS vētru prognozes, tuvojoties vētrai, kļūst maigākas. Ticami, ka tas notiks arī šoreiz. Piemēram, ECMWF modelis, kura ilgtermiņa prognozes biežāk ir precīzas (bez maksas ir pieejams mazāk informācijas no ECMWF modeļa, tādēļ smalku analīzi uztaisīt grūtāk) šobrīd prognozē nedaudz citādāku ciklona trajektoriju un arī spēku. GFS ciklona centrā prognozē spiedienu zem 965mb, kamēr ECMWF - tikai nedaudz zem 975mb. Tomēr arī ECMWF atbalsta prognozi par vētru, tikai vājāku.

Arī nokrišņu beidzot būs vairāk

Cikloni, kas nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā šķērsos Latviju, atnesīs arī daudz nokrišņu. Piektdien siltās frontes neliels lietus, vēlāk nāks aukstās frontes ar gāzienveida nokrišņiem un aiz frontēm arī līča efekta nokrišņi, iespējams arī slapjš sniegs un sestdien būs pietiekama nestabilitāte, lai sagaidītu arī kādu pērkona negaisu.

***

ATJAUNOTA PROGNOZE (24. nov. 10:00)

GFS pēdējās diennakts vairākos izlaidumos nesamazina vētras prognozi. Pat pastiprina. Ja vakar no rīta prognozēja orkāna stipruma brāzmas tikai dažviet Baltijas jūrā, tad jaunākās prognozes uzrāda orkānu zona no Gotlande līdz pat Polijas piekrastei un līdz Dānijas salām.

Līdz ar to arī Latvijai prognozētais vējš ir nedaudz pieaudzis. Piekrastē brāzmas - 28-33m/s, iekšzemē 20-25m/s. Vēja maksimums naktī uz pirmdienu un pirmdienas rītā.

***

Interesanti, ka ECMWF modelis pašlaik situāciju vairāk pielāgojis GFS scenārijam. Tas liecina, ka prognoze kļūst arvien stabilāka. Un lai arī ciklona trajektorijas prognoze varētu piepildīties, ļoti iespējams, ka tuvākajā laikā prognozēs tiks samazināts ciklona spēks.

ATJAUNOTA PROGNOZE (25. nov. 9:40)

Kopumā prognozes joprojām visai stabilas, cipari ir kļuvuši varbūt maķenīt mazāki. GFS mazliet pamainījis ciklona trajektoriju, to vairāk sūtot uz dienvidiem un līdz ar to vētras spēcīgāko triecienu saņemtu Lietuva.

Vētras maksimums Latvijā no svētdienas vakara līdz pirmdienas pusdienlaikam. Vētra ātrāk sāksies jūras piekrastē Kurzemē, tur arī ātrāk beigsies, vēlāk sāksies Vidzemē, tur arī vēlāk beigsies.

Maksimālās brāzmas Latvijā ap 20-25m/s, Vidzemes piekrastē, arī Rīgā 25-28m/s, jūras piekrastē Kurzemē līdz 30-32m/s.

***

P.S. Interesanti būs arī rīt, kad gaidāmas īslaicīgas lietusgāzes, vietām ar krusu. Kurzemē un Vidzemē iespējams pērkona negaiss.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 25.11.2011 00:03

    Rīta pusē +5*C, brāzmainais vējelis skaisti nožāvēja asfaltu, un uzreiz kļuva gaišāk. Tomēr ap 12:00 jau parādījās neliels smidzeklis, kas ar nelieliem pārtraukumiem turpinājās līdz apm 18-tiem, kad sāka līt stprāk. Šobrīd, +3*C, DR vējš brāzmās līdz kādiem 14m/s

    Pēc vētras sekām, it ne maz neesmu noilgojies.
    Šobrīd pirmais ciklons ar vētru Norvēģu jūrā , šķiet ka virzās vairāk uz Z, nekā rāda Lietuvas modelis, bet Norvēgijas vidus daļas fjordi dabūs "pēc pilnas progammas", (ūdens masa ietriecoties klinšu aizā, uz sašaurinājuma rēķina, daudzkārt palielina savu augstumu)
    Tas ciklons, kas sola vētru mums šobrīd vēl nav dzimis, un cerams ka "pirmais" ar savam trajektorijas izmaņām, attālinās orkānu no Latvijas sauszemes teritorijām, (mums pietiks arī ar vētru). Tomēr gataviem ir jābūt arī uz orkānu. :(

    Ielādē...
  2. 25.11.2011 12:04

    Labdien,pie manīs pagajuša naktī bija apmācies un ik pa laikam līja smidzinošs lietus un vējš bija kļuvīs ramaks un bija +3 grādi.Bet pašlaik ir apmācies un līst lietus un diezgan spēcīgi un vējš pūš no D5m/s.Un ir +4,1 grāds.

    Ielādē...
  3. 25.11.2011 12:08

    nu tad rit jasledz ieksa zibens detektors

    Ielādē...
  4. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    25.11.2011 17:24

    Šodiena-īsta novembra diena.Tumšs ik pa laikam līņā.Vējš gan minimāls,vakar pūta vairāk,bet,vēl jau visspriekšā...

    Ielādē...
  5. 25.11.2011 17:54

    Pie manīs dienas otrāja puse ik palaikam uznāk izslaicīgs lietus un pūš Dvējš līdz kādiem 7m/s ar nelielam brāzmam.Bet max grādi bija +6,1.Bet pašlaik ir apmācies un ir +5,6.

    Ielādē...
  6. 25.11.2011 22:35

    Pie manīs pagaidam apmācies un nedaudz smidzina lietus un pūš DR vējš 7m/s ar brāzmam līdz 10m/s.Un ir joprojam silts +4,4 grādi.Pagaidam tīri patīkams vakars.

    Ielādē...
  7. 25.11.2011 11:54

    Silts +6*,vējains,brīžam uzlīst.
    Par Norvēģiju viss skaidrs,tiem tur no vētras neizbēgt.Bet,runājot par mūsu galu-varbūt tomēr nebūs tas orkāns...Dikti jau nu negribētos to postažu,ko parasti aiz sevis atstāj liela vētra.Prognozēs izskan arī versija,ka pirmdien mainīsies vēja virziens uz ZR , tas priekš Rīgas ,Daugavas un Lielupes ir trakākais variants,jo dzen upēs ūdeni un paceļ to līmeni.Pie visām politiskām,ekonomiskām,attiecību problēmām vēl klāt dabas stihija,tā kā bišķu par daudz sanāk.Jācer vien,ka varbūt nebūs tik melns tas velns,kā mālē...

    Ielādē...
  8. 23.11.2011 17:31

    Kaut kāda kustība tiešām nenāktu par sliktu, pat šādā rakursā (cerams, ka pārāk traki gan nebūs), jo beidzot no tā tumši pelēkā nulles punkta jāizkustas! :)
    Šodien gan joprojām tumšā pelēcība... :( Polārais vakars nosacītajā gaišajā laikā turpinājās... Naktī bija arī lijis, no rīta pēc 9.00 diezgan daudz peļķīšu uz ielām. Migla gan nebija. Naktī un no rīta +2...+3*C, dienā turējās virs +5*C (max +5,8*C), šobrīd +4,9*C.

    Ielādē...
    1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
      23.11.2011 17:56

      Man gan šis novembris liekas tīri gaišs,jo,kā jau rakstīju,bija samērā daudz,saulainu dienu.Kaut kādu slapjumu gan vajag,citādi ūdenskrātuvēs nebūs ūdens.Šodien,visu dienu apmācies.ik pa laikam,neliels smidzeklis.Visu dienu turējās ap +4,5 gr.

      Ielādē...
      1. 23.11.2011 20:29

        Varbūt jūsu pusē, Maija, arī saulītes vairāk, bet "pie manis" vienīgi mēneša sākumā Saule dažas dienas uzspīdēja, vēl saulains bija tikai 15. datums un daļēji 16., pēc tam (nu jau veselu nedēļu no vietas!!!) ne tikai neviens Saules stars nav manīts, bet gandrīz katru dienu mākoņu sega tik bieza, ka pat dienvidū bez elektrības istabā nevar neko darīt, ja neskaita TV skatīšanos...

        Ielādē...