Manas meteovēlmes...

Manas meteovēlmes...

...gan 2012. gadam. Gan arī visiem sekojošiem saules riņkiem. Par ko un kamdēļ šis raksts – lasām tālāk. Izskaņā - kāds aicinājums arī lasītājiem.

Rakstīts īpaši meteolapa.lv saitei :)

Laikam 2012. gada pirmā diena ir īstais brīdis, lai pačalotu nevis par notikušo, bet par vēlamo.

Varbūt iesākumā vispārīgi- vienreiz šajā portālā rakstīju: gaume mums katram sava un reizēm pat radikāli atšķirīga no līdzās esošajiem līdzpilsoņu attiecīgajām domām. "Vienam meita, otram kleita". Un arīdzan vēlmes no padebešiem – katram savādākas: "vienam saule, otram salnas, trešajam vētra...". Diezin vai kāds kopējais viedoklis te būs reiz sasniedzams.

Visumā izdomāju- savas vēlmes uzrakstīšu vienā rakstā. Iespējams no Debesu Pētera izlūgdamies šos meteo prieciņus. Kas gan dalās divās kategorijās priekš manis – vizuālajās un praktiskajās. Pie pirmajām piederas tās parādības, kuru dēļ rokas niez pēc smaga fotoaparāta pielietojuma un tikpat masīvi smalka aprakstījuma blogā. Pie otrajām piederas – vēlmes, kas ļauj vai pat palīdz man lauku malā dzīvojošajam: darīt ikdienas darbus ap māju.

Rakstu arīdzan tamdēļ – lai ikdienas komentāros par šo tēmu nevajadzētu runāties. Reizēm man dūša tāda sāja, kad sanāk lasīt dažreiz ieilgstošās publiskās skumjas no sērijas "es gribu tā, bet dabā sanāk šitā". Saprotu, Dabas Māte un Debesu Pēteris ir spēcīgāki par mums. "Viņi" rīkojas pēc citādas programmas, nekā mēs te pa zemes virsu staigājošie varbūt daždien vēlamies.

=====================

Bet tagad reiz pa visām reizēm pievēršos tam- ko es no dabas gaidu.

* Vizuāli – lai vienmēr būtu dinamisms. Gada aukstajā pusē tas nozīmē- fotogeniski cb mākoņi ar dažādu nokrišņu brāzmām. Reizēm arī vējains laiks. Reizēm sniega sanesumi vēja kupenās, reizēm sniega birumi egļu zaros. Bet noskumis esmu- ja pāri galvai ir vienlaidus pelēks laiks ar zemiem mākoņiem un bez kustības. *Pavasaros- lai ir cīruļputeņi, kuriem tūdaļ seko vēlīnā pavasara negaisi. *Vasarā – katru dienu masīvi un vizuāli cb, kurus varētu no visām pusēm (no sāniem un apakšas..., kas zina- varbūt lidojot arī no augšas) apfotografēt. Lai varētu zibeņu un kāda virpuļa video iefilmēt. Manis pēc šādi redzējumi varētu būt katru dien'. Vasarās man nav draugos gari un vienmuļi anticikloni ar attiecīgajiem laika apstākļiem. *Rudeņos- aizvien negaisi lai turpinās, kam "piepalīdz" arī Rīgas līcis ar attiecīgo efektu.

* No praktiskā viedokļa – vispirms par gaisa temperatūru. Ziemā ne zemāk par -10 pie bezvēja, un ne zemāk par -5 , ja ir spirgtelīgs vai stiprāks pūtiens. Tad komfortabli pēc malkas mežā iet, vai turpināt ar fuksi apzāģēt liekos koku zarus. Nesalst, nesprēgā āda uz rokām. Arīdzan sniega biezums ne vairāk par 10cm, lai tas nebirst iekšā zābakos un aiz piedurknēm- kad man pa mežmalu jārosās. Gada siltajā pusē nevēlos gaisa temperatūru vairāk par +17 (saprotu, tāds siltuma līmenis neiet kopā ar negaisiem...) un tieši saules stari. Lai sviedri līst aiz darba, nevis aiz karstuma... Nu tā...

============================

Bet rakstu vēlētos noapaļot ar aicinājumu. Varbūt lasītāji – te komentāros – izsacītu savas meteo vēlmes, pie tā paša "nolaižot tvaiku" šajā virzienā. Nevis to darīt ikdien' zem citiem rakstiem ;) Bet šo rindu autoram būs interesanti uzzināt portāla kolēģu meteo gaumi. Varbūt arī kādus empīriskus apkopojumus veikt? Kas gan būs tālu vēl no zinātniskās apstrādes līmeņa – ko arīdzan saprotu.

Vai ne?

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 01.01.2012 18:45

    Ja par manu meteo gaumi tād jebkura gadalaika patīk siltums ap +25 vasara,un ziema ap +5,6grādiem un bez sniega.Un vēl patīk tādi anticikloni kuri ļauj mūs saulei sildīt.Bet nepatīk apmākušie laiks un negaisi un vētra,kas nodara lielu postu elekrolīnijam.

    Ielādē...
    1. 01.01.2012 19:04

      Jā- negaisu "medaļas melnā puse ir": šie posta darbi.

      Ielādē...
  2. 04.01.2012 01:07

    Tikai šodien pamaniju rakstu :) Nu ja,velmes par dinamiskiem, interesantiem un fotogeniskiem un mainigiem laikapstākliem mums ar Raiti laikam sakrit,vienigi laikam patiktos gan ziemā kartigu salu pa reizei izjust,bet vasara gatavs paciest karstumu +25+30,ja tikai tas karstas dienas laikā ari kads pamatigs negaiss notiek :) Jo pie +17 jau pagruti ko jedzigu vasarā sagaidit... Kopumā vairak ciklonu, mazāk garo anticiklonu un sausuma periodu. Ja atskatas uz aizvaditam pedejam 2 ziemam un vasaram-tad kopumā jasaka man tie patika un tada gara varetu tik turpināt... Šis rudens un ziemas sakums pagaigam parsvara sagada vilšanos,bet gan jau vel ziema sanemsies:)

    Ielādē...
  3. 04.01.2013 23:57

    Bet no novērošanas viedokļa- tas ir maksimāli interesanti: ka mūsu klimatā laika apstākļi ir mainīgi. Nav, kā piemēram, Indijā- kur viss skaidrs- ziema sausa, vasara ar musonu plūdiem...

    Ielādē...
  4. 04.01.2013 23:40

    +17 vasarā nekam neder, tas ir aukstums un punkts, tā vairs nav vasara.
    Dinamisms man nav tik svarīgs, kaut gan vienmuļību arī nemīlu (te gan ļoti būtiski, kāda veida šī "vienmuļība" ir). Man galvenais ir maksimāli daudz Saules gaismas, tāpēc gan vasarās, gan ziemās mīlu noturīgus AC, kas turklāt nodrošina optimālās temperatūras gan vasarā (siltumu, karstumu), gan ziemā (stabilus mīnusus).
    Protams, pārmaiņu labad starp saulainu debesu periodiem noderētu dienvidu (lai nepaliek auksts) cikloni ar negaisiem, kas dotu zemei nepieciešamo valgmi un arī iespaidus mums visiem. Bet - lai iztiktu bez postījumiem! Savukārt vēsie Atlantijas cikloni ar savu līņājošo lietu un pelēkajām debesīm lai labāk vispār pazūd.
    Temperatūras ziņā - vasarā ne zemāk par +20...+22, ar regulāriem kāpieniem līdz +27...+30 un atsevišķām dienām vēl vairāk, pa rekordiņam šad tad. Ziemā - stabili mīnusi, vismaz -5...-10, na… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 04.01.2013 23:51

      Mēs varam visu ko vēlēties, bet laika apstākļi iet pēc savas (mums nezināmas) programmas. Es šajā rakstā uzrakstīju- ko es vēlētoes, lai mans darbs lauku mājās būtu auglīgs ;)

      Ielādē...
      1. 05.01.2013 01:41

        Protams, ka laikapstākļi iet pēc sava prāta, bet, ja Tev ir savas meteovēlmes, tad arī man un katram citam arīdzan tādas ir. :)) Es tikai īsi aprakstīju savējās, un, kā izrādās, mēs šajā ziņā esam diezgan lieli pretmeti, vai ne? Bet tas taču neliedz mums būt aktīviem vērotājiem un kolēģiem? ;)
        Par neparedzamību gan varu piekrist, tas ir interesantāk, nekā tajās pasaules vietās, kur vairāk vai mazāk viss gaidāms un paredzams. Taču arī tur dažādos gados noteikti ir savas novirzes no normas, ko mēs vienkārši nezinām...

        Ielādē...
  5. 05.01.2013 01:46

    Mana meteovēlme ir, lai pavasaris atnāk pēc iespējas ātrāk un ir stabili silts tā lai nesalst darbojoties pa neapkurināmu un daļēji atvērtu nojumi, jo man pavasarī plānots sākt ķerties klāt pie mana līdz šim lielākā kuģubūves projekta.

    Vasarā man galvenais lai ir silts. +16 - +18 grādi kā pārsvarā bija pagājušajā gadā nav vasara, bet vēls pavasaris vai agrs rudens. Normāla vasara kāda man patīk ar karstu laiku un negaisiem bija 2010. gadā, tādu gribētu katru vasaru. Vienīgais brīdis kad negaisi man nepatīk ir kad burāju pa jūru un negaisam uznākot nevar paspēt tikt līdz krastam jo jūras klajumā tad 8 m augstais masts ir zibenim potenciāli pievilcīgākā vieta tuvumā. Burāšana, īpaši ja pasākums uz vairākām dienām vai ilgāk ir vienīgais brīdis kad gribās noturīgus anticiklonus ar saulainu laiku un stabiliem vējiem, jo mūsu klimatā ciklona apstākļos vējainā un viļņainā laikā uz jūras gandrīz vienmēr ir… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...