Turpinot gaidīt pavasari

Turpinot gaidīt pavasari

Nākamajā nedēļā un marta otrajā dekādē kopumā laika apstākļi joprojām būs mainīgi - katru dienu vismaz kādā Latvijas novadā tiek prognozēti nokrišņi, lietus un sniega veidā. Diemžēl arī pavasari vēl gaidīt ir pāragri, jo nedēļa kopumā būs vēsāka par aizvadīto, taču temperatūras svārstības kopumā būs mērenākas. Gaisa temperatūra nedēļas pirmajā pusē svārstīsies ap nulli, bet sākot ar nedēļas vidu vietām paaugstināsies līdz +5 ... +7 grādiem.

Svētdienas rīta prognožu izlaidumos redzams, ka nākamnedēļ mūs atkal šķērsos vairāki cikloni. Nedēļas pirmā puse būs vēsa, svētdienā no Skandināvijas pār mums ieplūst dzestrāks gaiss. Līdz trešdienai pūtīs galvenokārt neliels līdz mērens R, ZR puses vējš, un nokrišņi gaidāmi sniega veidā. Taču tajā visā ir arī pozitīvā ziņa - pirmdien un otrdien starp sniega mākoņiem daudzviet varētu uzspīdēt arī saule. Pirmdien pārsvarā nelieli nokrišņi prognozēti visā valstī, otrdien vairāk snigs līča efekta ietekmē uz A, DA no Rīgas, kur var uzsnigt arī 5 - 8 centimetri sniega.

Sākot ar nedēļas vidu vējš iegriezīsies no dienvidu puses un no Eiropas centrālās daļas pie mums ieplūdīs arī siltāks gaiss. Trešdienas rītā, pirms siltuma ierašanās, atsevišķi prognožu modeļi lokāli zem skaidrām debesīm pieļauj gaisa temperatūra pazemināšanos Vidzemē arī zem -10 grādiem. Plašāk aplūkojot nedēļas otro pusi uzreiz gan jāsaka, ka dienvidu vējš pavasari vēl neatnesīs, jo gaisa temperatūras, lai gan paaugstināsies, visdrīzāk nesasniegs to līmeni, ko atsevišķās dienās pieredzējām aizvadītajās nedēļās. Trešdien un nedēļas nogalē prognozēts arī brāzmaināks vējš. 

Zemāk tabulā apkopotas gaisa temperatūras prognozes nākamajai nedēļai:

  11.03. 12.03. 13.03. 14.03. 15.03. 16.03.
Nakts 0 ... -6 -1 ... -6 -2 ... -7
lokāli -12
-2 ... +2 -1 ... +3 +1 ... +4
Diena +1 ... -2 0 ... -3 +1 ... +5 +3 ... +7 +2 ... +7 +2 ... +6

Minimālā gaisa temperatūra trešdienas rītā (ECMWF, weather.us)
Maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien (ECMWF, weather.us)

Pašreizējās prognozēs plašākās nokrišņu zonas ir prognozētas trešdien un piektdien. Atšķirībā no aizvadītajām nedēļām, šoreiz ir vērts apskatīt jau daļēji piemirstās sniega biezuma kartes. Kopumā nedēļas ietvaros vietām Vidzemē izkritušā sniega daudzums varētu sasniegt 10 - 20 mm, kas nozīmētu tikpat daudz centimetru sniega. Nedēļas otrajā pusē sniegs gan kusīs, gan iespējams arī nokrišņu veidā no gaisa, it īpaši nakts laikā, un prognozes kopumā pēc nedēļas paredz nelielu sniega segu dažviet Vidzemē. Ir, protams, arī kritiskākas prognozes, kurās Vidzemē lokāli sniega segas biezums varētu pārsniegt 10 cm, kā arī kartes ar sniega segu teju vai pusē valsts. 

 

Kopējais sniega nokrišņu apjoms nedēļas ietvaros (ICON, weather.us)
Sniega segas biezums pēc nedēļas (ICON, weather.us)

Turpinām gaidīt pavasari, jo provizoriski jūtami siltāks gaiss līdz mums varētu atnākt marta trešajā dekādē. Jāņem gan vērā, ka prognozes vēl vairākkārtīgi mainīsies, tāpēc šādu iespēju plašāk aplūkosim pēc nedēļas. Visai jaunākajai informācijai aicinām sekot līdzi sociālajos tīklos. Tāpat neaizmirsti dalīties arī ar Tev nozīmīgu meteoroloģisko informāciju, pievienojot novērojumus faktiskajā laika apstākļu kartē.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 16.03.2019 12:58

    +5*C, gaiši apmācies. Gandrīz bez pārtraukuma līst. Bet spiediens ceļas.... varbūt pārstās līt...

    Ielādē...
  2. 16.03.2019 15:40

    Pirms kādas stundas beidzot pārstāja līt. Pirms tam lija nepārtraukti, pārsvarā neliels, brīžiem mazliet stiprāks lietus. Apmācies un tumšs gan joprojām, tomēr svina vāks vairs nav, debesīs parādās arī gaišāki laukumi. Vējš minimāls visu dienu, šobrīd vispār bezvējš. T° kopš nakts visu laiku +4...+5°C robežās, pašlaik +4,8°C, spiediens 745 mm, kāpj.

    Ielādē...
  3. 16.03.2019 22:27

    16. martā naktī bieži lietus. T. ap +3°C. Spiediens 742 mm. Lēns vējš. T. dienā ap +5°C. Pēcpusdienā stiprāks lietus. Vēlāk skaidrojās. Tomēr tumši mākoņi apkārt klīst. Viens tāds frontes tipa mākonis arī mums uznāca. Ap saulrieta laiku skaidrojās, bet tumsā uznāca kārtējais lietus mākonis. Pašlaik pūš lēns ZR vējš. T. +2°C. Spiediens 752 mm.

    Ielādē...
  4. 17.03.2019 00:43

    Pelēka un pārsvarā lietaina diena, ap +5-7°C, mazāk drēgna kā vakar. Tagad mēness knapi redzams caur mākoņiem, retas slapja sniega pārslas, T+1.8°C

    Ielādē...
  5. 17.03.2019 09:46

    Ielejas pļavās sniegs nokusis un ziemeļu gulbji atgriezušies, šorīt barojās lielajās ūdens lāmās. Arī zosis visu rīta pusi lielos kāšos migrē pāri, lido samērā augstu, prom uz ziemeļiem. Sniegpulksteņi un piena pulksteņi pamatīgi pastiepušies un sāk ziedēt, uzspīdētu vēl saulīte, būtu pavisam labi.

    Ielādē...
  6. 17.03.2019 10:04

    *16.3.2019. Rīga. Ciklons aiziet DA virzienā. Apmācies dienas gaitā- ir pavisam nelielas skaidrošanās pazīmes pievakarē R pusē. Nakts otrajā pusē uzlija, dažas piles no debesīm arī pēcpusdienā. RZR vējš 1-2m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+2; 9:00+2; 15:00+5; 21:00+3.

    Ielādē...
  7. 16.03.2019 19:32

    Vakardien mmd, rīta puse pat ļoti saulaina. Pa nakti saradušies strazdi un cīruļi, skanēja visa Viļaka. T līdz +7°C.
    Kā vakar pašā vakarā sāka līņāt, tā tik nupat beidza. Nolijušais daudzums neliels, toties pamatīgi nokausēja vēl nenokusušo sniegledu. Laikam arī zemes sasalums zūd, jo no pagalma pazuduši šķidrie dubļi neskatoties pat uz līšanu. T ap +1,5°C.

    Ielādē...
    1. 17.03.2019 10:42

      Vakar jau krēslā viens strazds tāāāāāā trallināja, ka visa apkārtne skanēja. Gaiss pēc lietus arī bija dzidrs, tieši piemērots solo priekšnesumam.

      Ielādē...
  8. 17.03.2019 10:49

    +3*C, bez nokrišņiem. Apmācies. D puses vējš jau ir pažāvējis asfaltu.
    Vakar plēves mājā iesēju dažādus salātus. Nekad tik agri neesmu sākusi sējas sezonu, redzēs, kas un kā sanāks:)

    Ielādē...